USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Високий ризик поширення: на Волині зафіксували 13 випадків захворювання на гепатит А за рік

17 Листопада 2023 11:43
На Волині нещодавно зафіксували випадок зараження вірусним гепатитом А. Занедужала доросла людина з Луцької громади. В цілому за 10 місяців поточного року в області зареєстровано 13 випадків вірусного гепатиту А.

На брифінгу Волинської ОДА 17 листопада заступниця генерального директора з дослідження біологічних факторів Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Єнжиєвська нагадала, що з вересня в деяких областях фіксують підвищення рівня захворюваності на вірусний гепатит А. Наймасштабніший спалах – у Вінницькій області, де захворіли близько 270 людей.

«Звичайно, існує високий ризик завезення та поширення вірусного гепатиту А в нашій області. Нещодавно в нас було зафіксовано випадок вірусного гепатиту А. Занедужала доросла особа з Луцької громади. В осередку захворювання проведено епідеміологічне розслідування, встановлено коло контактних осіб, за якими зараз триває епідспостереження. Всі особи, які були в контакті з хворою людиною, пройшли обстеження на гепатит А. На сьогодні всі результати від’ємні. Епідеміологічний нагляд за вогнищем триває до закінчення максимального інкубаційного періоду», – інформувала Ірина Єнжиєвська.

За 10 місяців 2023 року в області зареєстровано 13 випадків вірусного гепатиту А, зокрема два серед дітей. За аналогічний період минулого року було зафіксовано 32 випадки хвороби, захворіли, зокрема, 15 дітей.

Торік і цього року локалізовано та ліквідовано два спалахи вірусного гепатиту А в побуті в Камінь-Каширській громаді. Постраждали 13 людей, у тому числі четверо дітей. Ці спалахи хвороби виникли через недотримання особистої гігієни в осередках.

Ірина Єнжиєвська нагадала, що гепатит А – гостре вірусне захворювання, яке вражає печінку. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених продуктів або води, а також у побуті через недотримання особистої гігієни.

Інкубаційний період захворювання зазвичай триває від 14 до 28 днів, а в окремих випадках – до 35 і навіть 50 днів.

Найпоширеніші симптоми гепатиту А – слабкість, підвищення температури, діарея, блювота, потемніння сечі, жовтяниця. У разі появи симптомів потрібно негайно звернутися до свого сімейного лікаря.

Гепатит А на відміну від гепатитів В і С не провокує розвитку хронічної хвороби печінки. Більшість людей, вражених гепатитом А, повністю одужують і в них формується пожиттєвий імунітет до хвороби.

Інфікуванню гепатитом А можна легко запобігти, дотримуючись правил гігієни рук, особливо перед приготуванням їжі та після відвідування вбиральні. Також потрібно мити овочі та фрукти перед споживанням.

Окрім того, для профілактики гепатиту А існує безпечна та ефективна вакцина. Вона є рекомендованою, тобто не входить до національного календаря щеплень. Її можна придбати за власні кошти в аптеках. Вакцинувати можна і дітей (віком від одного року), і дорослих. Вакцина вводиться двома дозами з інтервалом у 6-12 місяців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus