USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Я їхав за перемогою», - волинянин, який переміг на чемпіонаті світу з пауерліфтингу

11 Грудня 2017 10:58
Нещодовно у польському місті Седльце відбувся чемпіонат 27 WPA WORLD POWERLIFTINGCHAMPIONSHIPS, у якому наш волинський спортсмен Петро Калиновський зайняв перше місце серед юніорів у жимі штанги лежачи (BENCHPRESS), подолавши вагу у 125 кілограм. Петро замахнувся на свій власний рекорд (130 кілограмів), щоправда, не зміг підняти цю вагу через низку обставин, хоча на тренуваннях неодноразово це робив.

Інформаційне агентство Волинські Новини вирішило поспілкуватися з чемпіоном світу Петром Калиновським та дізнатися, як простий волинський хлопець досягнув такого великого успіху.

Пауерліфтинг - не найпопулярніший вид спорту в Україні. З скількох років почав ним займатися і чому саме цим видом спорту, а не, скажімо, футболом чи баскетболом?

З семи років своє життя я присвячую спорту. Починав з плавання, але після п’яти років тренувань я його «закинув», оскільки не міг вийти на серйозний рівень, хоча хотів цього. Опісля плавання я займався веслуванням на байдарках, проте після шести років тренувань в мене не було особливих досягнень. Коли я вступив до інституту, то ми з одногрупником записалися у спортзал, у якому ми зараз знаходимося. Ми просто зробили це для себе, як то кажуть «біцухи забивали». Після року тренувань мій нинішній тренер Роман Зелінський запропонував займатися на результат. Я погодився, і вже на перших змаганнях у Ковелі отримав перемогу. Після цього «загорівся» і сказав собі, що пауерліфтинг - це моє, тому потрібно ним займатися.


Хто є твоїм кумиром?

В мене немає кумирів, але зі мною тренується ще один спортсмен Василь Ковальчук, який виступає у вищій за мою ваговій категорії. Наші результати приблизно однакові, отож між нами є невеличка конкуренція, яка мотивує нас показувати найкращі результати. Загалом я стараюся рівнятися на таких людей, які досягають серйозних результатів, та намагаюся до них «дотягнутися».


Як проходила твоя підготовка до чемпіонату світу, чи були труднощі у підготовці?

Ніхто не знав, що я поїду на чемпіонат світу. Ми звернулися до президента WPAU (федерація пауерліфтингу в Україні, - ВН), аби дізнатися інформацію, як туди подати заявку. Щоб розпочати підготовку, потрібно було знайти спонсора, який би виділив кошти на заявку та саму поїздку. І влітку ми з моїм тренером Романом Зелінським розпочали підготовку.


Розкажи про свою участь на чемпіонаті світу.

В останні дні перед змаганнями я дізнався, що поїду на чемпіонат сам без тренера, оскільки в нього виникли певні сімейні обставини. Проте він завжди був зі мною, і я відчував його підтримку. Основним для мене було те, як добратися до місця проведення турніру, а вже тоді думати про результат. Я вперше їхав за кордон і не знав, що мене там чекатиме. Зайшовши на автовокзал у Варшаві, я зрозумів, що в мене залишалося 15 хвилин, щоб розібратися, на який автобус сісти. Хоча Польща – сусідня нам країна, але я не розумів польської. Напевно, мій ангел охоронець був зі мною, і я все-таки нормально дібрався. На зважуванні перед змаганнями моя вага виявилася на 2 кілограми меншою від звичної, думаю, що на це вплинула дорога. Вже у готелі я зумів зібрався з силами і сказав собі, що мені треба це зробити, адже я приїхав за перемогою.


Скільки спортсменів загалом брали участь у турнірі і з яких країн?

Окрім України, в чемпіонаті брали участь спортсмени з Польщі, Росії, США та багато інших. Загалом на чемпіонаті світу приїхало 12 країн, кожна країна була представлена у певному виді та ваговій категорії.


У яких змаганнях ти брав участь до цього та у скількох з них ти був переможцем?

Першим серйозним турніром для мене був чемпіонат Європи, який відбувався у Луцьку. На ньому ми виступили дуже достойно – я здобув золото та став абсолютним чемпіоном Європи серед юніорів. Також на цих змаганнях я отримав звання майстра спорту – це було дуже круто. Аби тримати себе в формі, я брав участь в проміжних змаганнях, зокрема у чемпіонаті області.


Скільки років ти йшов до того, щоб стати переможцем такого престижного турніру?

Я тренувався близько двох з половиною років. Взагалі на тренуваннях я показував власний рекорд (130 кілограмів), проте на змаганнях не зміг його підтвердити, мабуть, на мене вплинула дорога та інші нюанси.


Ми вже згадували, що пауерліфтинг – не надто популярний в Україні. Скажи свою думку з приводу розвитку цього виду спорту у нашій державі, чи має він перспективу?

Перспективи є, але для цього потрібно, щоб всі федерації об’єдналися. Також потрібно, щоб пауерліфтинг зробили олімпійським видом спорту як, наприклад, важку атлетику, яка чимось подібна до нього.


Напевно, кожен спортсмен мріє взяти участь в Олімпійських іграх. Якщо цей вид все ж включать до програми Ігор, то чи плануєш взяти в них участь?

Звичайно я мрію потрапити на Олімпійські ігри, але для цього потрібно буде шукати серйозних спонсорів. Їх знайти дуже важко, але якщо ти показуєш відповідні результати, то вони готові іти на зустріч спортсменам.

Зайняття спортом – це основна сфера твоєї діяльності, чи ти маєш звичайну роботу?

Я маю звичайну роботу, але спорт – це моє життя, адже він допомагає стати мені кращим. Наразі я працюю тренером з плавання - у цьому мені допоміг мій нинішній наставник.


Чи дотримуєшся ти якогось особливого режиму, розпорядку дня, в чому себе обмежуєш?

Стараюся не ходити на дискотеки та не вживати алкоголю, а загалом харчуюся, як звичайна людина. Я можу лягти спати як опівночі, так і в 03:00 годині ночі.

Чи використовуєш для нарощення м’язів та сили спортивне харчування?

Так, я використовую спортивне харчування, але лише його і жодної «хімії».


Протягом останнього року в ЗМІ звучить інформація, що багато російських спортсменів- олімпійців були спіймані на вживанні допінгу. У багатьох з них були відібрані нагороди, які вони вибороли на Олімпійських іграх. Яке твоє ставлення до цього?

Насамперед все залежить від тренера, чи він буде контролювати вживання спортсменом заборонених препаратів. Мені тренер суворо забороняє вживати будь-які препарати, які заборонені для вживання спортсменами, адже це – наша з ним репутація.

Підготував журналіст Олександр Зелінський
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
... Показати IP 11 Грудня 2017 12:27
симпатичний дуже)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus