USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Як на Волині борються з гепатитом C

28 Липня 2015 18:51
Регіональна програма боротьби з вірусними гепатитами та дорогі закордонні ліки – про шляхи вирішення проблеми із захворюваністю на вірусний гепатит в області розповіла головний інфекціоніст Волині.

Про це йшлося під час брифінгу, приуроченого до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами 28 липня у Луцьку.

Як повідомила головний інфекціоніст області Галина Морочковська, у обласному гепатоцентрі на обліку перебувають 2700 осіб. Діє державна соціальна програма, що триває до 2016 року. У рамках програми торік пролікували 17 осіб, хворих на гепатит С та ще 15 – на гепатит В. Ефективність терапії доволі висока та становить 70-80%. З 17 хворих у 15 настало повне одужання, що свідчить про дієвість такого лікування. Цьогоріч 22 особи перебувають на лікуванні у рамках програми.

Існує задум впровадити регіональну програму за кошти місцевих бюджетів. Така програма вже складена, вирішується питання із коштами.

Робота гепатоцентру полягає у тому, щоб не допускати цирозів, гепатокарциноми – випадків, коли вже нічого зробити не можна. Головний інфекціоніст зауважила, що при початкових ознаках цирозу хворий підлягає спеціальному лікуванню та має шанси одужати.



Інтерферони у комбінації з рибавірином називають подвійною терапією, водночас, вже існують препарати нового покоління (наприклад, софосбувір). Потрійна терапія (лікування цими трьома препаратами) дає понад 90% одужань та скорочення курсу лікування з 48 до 12 тижнів. Гепатит С є виліковним, попри міфи, просто його потрібно якнайраніше діагностувати та розпочати лікування. Цьогоріч в Україні почали застосовувати потрійну терапію у Києві та Вінниці (препарат почав надходити завдяки міжнародній благодійній організації «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні»). Про це розповіла голова «Правозахисної фундації МАВІКОМ» Мар’яна Сорочук. Нині тривають переговори щодо включення інших областей до цієї програми. Волинь входить до переліку областей,яким планують надати софосбувір вже у вересні-жовтні (тоді принаймні 20 осіб в області зможуть розпочати лікування).



Галина Морочковська наголосила, що наразі цей препарат незареєстрований у аптечній мережі, тож ним лікували лише тих, хто самостійно купував його закордоном. Лікування дуже дороговартісне. Так, подвійна терапія коштувала 110-150 тисяч гривень щомісяця за старим курсом валют. Нині курс лікування лише софосбувіром у Німеччині коштує 20 тисяч євро на місяць. Відтак, доводиться сподіватися лише на прийняття регіональної чи міської програми боротьби з гепатитами.

Серед ознак, за якими можна виявити у себе вірусний гепатит - жовтушність шкіри, ознаки дискомфорту, втомлюваність, втрата апетиту та ваги, нудота, температура 37,2-37,5. На такі симптоми варто звернути увагу та обстежитися у лікаря. Після звичайної терапії 15% осіб одужують назавжди, у решти хвороба переходить з гострої у хронічну стадію.

Передається гепатит С від матері до дитини, через статевий контакт та через кров. Варто звертати особливу увагу на стерильність інструментів, які використовують, наприклад, для педикюру, пірсингу, нанесення татуювань.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Роман Показати IP 28 Липня 2015 18:57
Краще б вони розробили програму для дешевшого лікування від гепатиту С. Лікування коштує 10 тис доларів. ( і це не приблизно - це точно). А саме цікаво, що в нашій державі хворих на снід лікують від гепатиту безкоштовно. Чому не зробити це лікування доступним? Я хворий на гепатит С. Я працюю, не шарусь і я реально розумію, що лікування не потягну
аяяй до Роман Показати IP 28 Липня 2015 21:40
Глупый ты,что не знаешь кому и сколько заплатить,чтобы попасть на эту программу?
ас до Роман Показати IP 29 Липня 2015 00:15
на волыне больше 1 000 000 жителей ты особенный ? тебя никому не нужен
Маряна Сорочук до Роман Показати IP 29 Липня 2015 01:06
Романе, вартість проведеного тестування і бльзько не можна рівняти до вартості одного курсу лікування. Проведення тестування є маленькою та все ж необхідною складовою від того масиву роботи, який виконується для того, щоб лікування стало вподальшому доступнішим. Якщо у Вас чи ваших знайомих є конкреті пропозиції, щодо адвокаційних заходів, покликаних на приближення дня коли лікування стане доступним, то звертайтесь чи долучайтесь до роботи нашої ГО. група у фб: https://www.facebook.com/groups/1559139401019123/ телефон ГО : 8 /063/ 309-09-09
Роман до Маряна Сорочук Показати IP 29 Липня 2015 08:54
Я розумію, що це тестування проводити потрібно, і чудово розумію про вартість цих дій. Але мій пост про те, що далі ці люди ( і я в тому числі) просто не знають, що робити. А держава виставляє тестування, як боротьбу проти гепатиту.
WELLkom Показати IP 28 Липня 2015 21:38
Цо то є
Маряна Сорочук до WELLkom Показати IP 31 Липня 2015 22:42
1) варто пам"ятати, що ВГС виліковний і не впадати у відчай. 2) тестування проводить не держава, а благодійна організація. 3) тестування дійсно є однією зі складових боротьби з гепатитом; 4) безоплатне лікування можливе за таких умов: 1. ставши учасником держпрограми (подвійна терапія); 2. ставши учасником облпрограми (якщо облдепутати затвердять програму на наступній сесії) (потрійна терапія) При цьому, варто долучатись до роботи пацієнтськи організацій, щоб лобіювати прийняття місцевих програм та виділення під них коштів. Тоді ільша кількість осіб зможе пройти безкоштовне лікування. 3. їхати лікуватись в Італію (потрійна терапія).
Олен Показати IP 11 Серпня 2015 17:05
Підкажіть будь ласка,як можна отримати бланк знижки на тестування у лабораторії "Сінево"?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus