USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як пережити спеку: поради волинянам

16 Червня 2015 09:00
У зв'язку зі спекотними погодними умовами на території Волині фахівці Держсанепідслужби області рекомендують волинянам для послаблення несприятливої дії високої температури в житлових та громадських будинках здійснення таких заходів:

- застосування сонцезахисних пристроїв на вікнах;

- застосування вікон з тонованим склом;

- застосування локальних кондиціонерів;

- застосування централізованих систем кондиціювання, охолодження та вентиляції в будинках;

- застосування повітряних завіс на входах у будинки;

- адміністративне регулювання режиму праці (скорочення робочого дня, зміна початку та закінчення робочого дня, застосування кімнат відпочинку з оптимальними параметрами мікроклімату та повітрообміну тощо);

- застосування звичайних електричних вентиляторів.

ПРИ РОБОТІ НА ВІДКРИТОМУ ПОВІТРІ:

- застосування головних уборів та сонцезахисних окулярів, декілька перерв з прийняттям прохолодного душу, забезпечення працівників прохолодною водою;

- не зловживайте сонячними ваннами! Лікарі вважають найкориснішим часом для їх приймання до 10-11-ої годин ранку і після 17-ої.

Обмежити перебування на сонці, особливо це стосується осіб літнього віку і тих, хто вживає деякі ліки, наприклад, сульфаніламідні препарати, гормональні препарати тощо.

Під час прогулянки з малюками надавайте перевагу затінку і час від часу зволожуйте їх тіло вогкою хустиною.

З метою профілактики порушень водно-сольового балансу вода повинна містити мінеральні солі та мікроелементи.

Для профілактики порушень імунної системи рекомендовано вітамінопрофілактику та овочеві дієти.

Вживання алкогольних напоїв у спеку категорично протипоказано, тому краще відмовитись від масових святкувань.

На ніч бажано пити відвар м'яти - він позитивно впливає на загальний стан організму, відновлює роботу нервової системи, судин, є загальнозміцнюючим засобом.

Супутниками спеки вважаються сонячний і тепловий удари. Значне перегрівання організму супроводжується порушенням водно-електролітного обміну, циркуляторними розладами, периваскулярним та перицелюлярним набряками, дрібнокрапковими крововиливами в мозок, що призводить до втрати свідомості з можливими негативними наслідками.

Якщо з’являються хоч деякі з симптомів: загальна слабкість, розбитість, головний біль, головокружіння, шум у вухах, сонливість, спрага, нудота, гіперемія шкірного покрову, прискорені пульс та дихання, підвищена температура тіла, загальмований психічний стан або психомоторне збудження, втрата свідомості, іноді виникають судоми - це свідчить про розвиток загрози для життя. У дітей грудного віку при цьому спостерігаються диспепсичні розлади (блювота, діарея), температура тіла різко підвищується, риси обличчя загострюються, загальний стан швидко погіршується, свідомість затьмарюється, виникають судоми, кома.

НЕОБХІДНІ ДІЇ ПРИ НАДАННІ ПЕРВИННОЇ ДОПОМОГИ:

- хворого слід негайно винести в прохолодне місце, забезпечити надходження свіжого повітря, звільнити від одягу, дати випити холодної води, на голову покласти холодний компрес. У більш важких випадках необхідно обгорнути потерпілого простирадлом, змоченим у холодній воді, облити прохолодною водою, покласти лід на голову та пахові ділянки.

Якщо після проведених заходів стан хворого не покращився, необхідно звернутися до лікувальної установи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus