USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Які наслідки потягнуть за собою нові «культурні» призначення на Волині

4 Квітня 2014 08:48
Створити дієву громадську раду при ОДА та фонд культурних ініціатив запропонували громадські діячі культурного сектора у Луцьку.

Про це йшлося під час зустрічі громадських діячів культурного сектора, яка відбулася 3 квітня у мистецькому клубі, що по вулиці Драгоманова, 1 у Луцьку.

Після короткої презентації діяльності клубу протягом року від завідувача Віталія Поліщука учасники зустрічі перейшли до обговорення нагальних питань сфери культури на Волині.



Про те, що культуру на Волині намагалися загнати у певні рамки та кабінети розповів громадський активіст, віце-президент Луцького джазового клубу Віктор Грисюк. Так, з його слів, вчора під час громадського обговорення кандидатур на посаду начальника управління культури облдержадміністрації стало зрозуміло, що немає співвідношення культури, яку творять представники культурного сектора Волині та культури, яку нібито творить держава. Втім, попри економічну та політичну кризу, культура жива. Він розповів про створення культурного сектора Волині для обміну ідеями та налагодження співпраці між тими, хто займається культурною діяльністю в регіоні. Групу, присвячену сектору, створили у мережі facebook.

Президент Луцького джазового клубу Олег Баковський зосередив увагу учасників зустрічі на двох питаннях – призначення нового начальника управління культури ОДА та ідеї створення культурного фонду. Так, з його слів, влада планує призначити на посаду одного з двох кандидатів – музиканта Сергія Шишкіна та колишнього заступника начальника управління Валерія Дмитрука.

«Якщо призначать представника старої влади – це, на мою думку, неправильно. Ми повинні мати своє слово, якщо призначать Сергія Шишкіна – це буде наша відповідальність», - зазначив Олег Баковський.



Також він озвучив ідею створення фонду культурних ініціатив, який поповнюватиметься благодійними внесками, оскільки як владі, так і громадським діячам постійно бракує коштів. Рішення про виділення коштів зможуть приймати засновники фонду лише спільно.

Його підтримала громадський діяч Богдана Стельмах, яка зазначила, що фонд повинен бути громадською організацією, яка матиме право залучати благодійні кошти для своєї діяльності. На які заходи витрачати залучені кошти, на її думку, вирішуватимуть спільно представники фонду.



«Коли звучить теза, що треба перезавантажувати систему, я розумію, що XP залишиться XP, скільки її не перезавантажуй. Тобто систему потрібно міняти, щоб не сказати більше, валити. Я 20 років знаю, що ці структури непотрібні. Коли я зайшов знайомитися з вже призначеними Пустовітом та Карпюком, я їм сказав, що ми йдемо в Європу і не буде управлінь культури, буде щось інше, бюджети підуть на місця. Кошти розподілятимуть не в управлінні культури, а на місцях. У штаті залишиться декілька чоловік, які будуть займатися координацією, вишукуватимуть способи підтримки ініціативних діячів, а не проїдачів бюджету», - зазначив Сергій Шишкін.

На важливості контролю видатків управління культури наголосила керівник Волинського туристичного клубу «МИ» Руслана Мельник. З її слів, проблемою громадського сектора є те, що він не контролює ці видатки. Так, на видання альбому фестивалю «Берегиня» витратили 40 тисяч гривень, у приміщенні кіностудії «Волинь», з її слів «окрім Бориса Павловича та павутиння нічого немає», у науково-методичному центрі державні ставки мають приблизно 20 чоловік. Вона запропонувала написати запит щодо того, скільки коштів протягом минулого року витратили на фестивалі. Руслана Мельник закликала культурних діячів об’єднуватися заради контролю над владою, адже, мовляв, кошти є, проте ніхто не контролює їхній розподіл.



«Зараз ситуація полягає в тому, що або начальником управління стає Сергій Шишкін і ми маємо надію втілити хоча б маленьку часточку того, про що ми зараз говорили, або начальником управління стає Валерій Дмитрук і ми забуваємо про те, що зможемо з ним порозумітися»,- звернулася до присутніх керівник театру-студії «ГаРмИдЕр» Руслана Порицька.



Ескіз листа громадських діячів культурного сектора органам влади зачитали під час зустрічі. У ньому запитують про те, що найдоречніше робити у сфері культури – кардинальні зміни чи «косметичний ремонт в галузі культури, нехай все залишається, як є». Також запитують про те, чи культурний сектор Волині повинен управлятися чи координуватися. Зі слів авторів, текст листа буде змінюватися та доповнюватися, після чого під ним зможуть підписатися охочі громадські діячі у сфері культури.



Громадський активіст Віктор Грисюк висунув пропозицію створити активну громадську раду, яка контролюватиме усе, що робить управління «до копійки», замість громадської ради «для галочки». Ця структура, з його слів, потрібна, щоб управління культури чуло громадськість.

«Є закон про доступ до інформації. Якщо громадська рада, наприклад, просить в управління показати кошторис фестивалю з інформацією про те, куди пішла кожна копійка, і не отримує відповідь протягом чотирнадцяти днів, цим займатиметься прокуратура», - розповів Віктор Грисюк.



З його слів, активна громадська рада матиме багато важелів впливу на роботу управління. На його думку, справа не в тому, щоб Сергія Шишкіна призначили на посаду начальника управління, а в зміні підходу до впливу на владу. У випадку, якщо Сергія Шишкіна усе ж не призначать начальником управління, Віктор Грисюк пропонує обрати його головою громадської ради. Також він запропонував, щоб голова громадської ради з питань культури став радником голови облдержадміністрації.

Насамкінець представники культурного сектора погодилися, що такі зустрічі повинні стати регулярними та організовуватися, можливо, не лише у Луцьку, а й в інших містах Волині.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Нік Показати IP 4 Квітня 2014 09:27
Так Дмитрук трудяга, щей носій інформації, а не політична фігура. Явно не людина Климчука, у якого команда з комуністичним минулим: Карпюк, Лисюк, Колісник., і т.д. А Шишкін - є Шишкін, він у іншому профі. За таким принципом потрібно змінити усіх водіїв тролейбусів, усіх вчителів.... 1917 рік.... Не громадська рада а гармидер.
Анонім до Нік Показати IP 4 Квітня 2014 10:48
хто нічим не зайнятий, а вештається без роботи, то і йде на такі слухання. Говорять всіляку неправду і зводять особисті рахунки..... А начальником повинний бути ДМИТРУК.
Ми Показати IP 4 Квітня 2014 09:46
Питання в тому, щоб просто люди виконували свою роботу, Є розписані посадові інструкції, процедури, хто, де, за що, і коли. Просто виконуй і звітуй кожен день на сайті. А давайте над контролерами ще одних контролерів призначимо! Звідки взялися ці громадські ради. Хто у раді - той завжди лояльний до влади. Я Киркорова не люблю - слащавый он какой-то. Одно слово - румын! Так он же болгарин! А,какая разница!?
культура Показати IP 4 Квітня 2014 10:53
Дійсно Дмитрук трудяга і профі у своєїй справі.Він не завалить культуру, бо знаючий спеціаліст. Він знає всі проблеми культури позитивні і негативні та й не дасть її пропасти.А Шишкін,то є Шишкін, він у культурі,як баран.Ну грає чоловяга то ха йграє, але завалить культуру повністю- це незаперечний факт.А Дмитрук порядна людина, гарний чоловік і найпрекрасніший батько для своїх діток.
Волинянка Показати IP 4 Квітня 2014 11:33
Підтримую кандидатуру Дмитрука. Оскільки до галузі культури відноситься не тільки музика... А є ще заклади культури у селах, з проблемами яких пан Валерій обізнаний. Не всі з них можна було вирішити при попередній владі. Надіємось на зміни на краще. Дмитрук молодий, досвідчений. Не всі хто працював при тій владі є поганими. Головне нам зараз фахівці у своїй справі.
всі хто вболіває за Показати IP 4 Квітня 2014 11:34
люди схаменіться,яка може бути культура коли до неї прийдуть музиканти.Треба професіоналів,які будуть піклуватися про будинки культури,бібліотеки,музичні школи.Дмитрук показав себе за ці роки, як професіонал своєї справи.Коли хочете щоб була хоча ще ,яка культура то тільки Дмитрука!
Анонім до всі хто вболіває за Показати IP 4 Травня 2018 09:14
+
Цього й очікували Показати IP 4 Квітня 2014 11:58
Відчутно, що сьогодні управління справно в коментаряз відстоює свої майже мильно-бульбашкові позиції. Все роблять, аби лишити "свого"!!!!! Про які проблеми на селі ви говорите???????!!!!!!!!! В 90 відстотках ті заклади культури себе віджили і не служать основним джерелом культурної інформації й духовного збагачення села! Навіщо утримувати те, що себе віджило 20 років тому? Потрібні радикали й чим пошвидше!
Анонім до Цього й очікували Показати IP 4 Квітня 2014 12:06
А де були ті радикали раніше? Вони так само не будуть думати за культуру,а тільки за свій карман.Цікаво ким вони працюють на данний час?
Олена Показати IP 4 Квітня 2014 12:18
Де і коли збирається ця рада, маю бажання бути присутня на наступному засіданні. Чи рада працює в закритому режимі?
мистецвознавець Показати IP 4 Квітня 2014 12:53
Таких,як Лисюк, Дмитрук,Остапчук давно потрібно було міняти у в управлінській сфері на теренах культури Волині (це давно вже культурний нафталін,який нічого не вміє робити у творчому плані а лише вміло розприділяти державні гроші потрібним людям), як і всю,між іншим,систему культури і мистецтва в нашій державі. Якщо на посаді начальника управління культури області буде Дмитрук нічого у нас в культурному просторі Волині не зміниться,потрібна реальна реформа і реальні реформатори з прогресивними поглядами та новими ідеями у сфері культури. Потрібно підтримати ШИШКІНА,я думаю він як спражній реформатор справиться з обовязками начальника обласного управління культури з новітніми прогресивними ідеями. Повністю погоджуюся з Русланою Мельник,що потрібно ліквідувати різні Науково -методичні ценри,кіностудії"Волинь" та інші структури,які "КОРМЛЯТЬСЯ" з державного бюджету і ніякої користі не приносять працівникам культури в районах і селах області. Навіть тут буде реальна економія державних коштів. Я впевнений,що більшість культпрацівників на місцях можуть краще навчити деяких ,так званих "науковців" з Науково-методичного центу організовувати різні культурно-мистуцькі заходи. Підтримую повністю Шишкіна,щодо реформування структури управління культури,де має бути декілька працівників,які лише координують діяльність закладів культури в області.а не розприділяють лише кошти на "СВОЇ" заходи, "СВОЇ" фестивалі,"СВОЇ" концерти,"СВОЇ" друковані продукції та інше. У всьому цівілізованому світі держава фінансує лише будь-які ЦІКАВІ ПРОЕКТИ І ЦІКАВІ ІДЕЇ конкретних людей і громадських організацій, а непросто фінансується культура, і чиновники на свій розсуд розприділяють державні кошти,як їм заманеться -по принципу відкату,кумовства,доброго знайомства. Треба вчитися і підтримувати на Волині того ж Баковського, Хмелевську,Іваницького,Грицюк та інших творчих особистостей,які вишукуть власні можливості для проведення своїх кулььтурно-мистецьких проектів, бо держава їх не фінансує,а виділяє великі кошти на СВОЇ ФЕСТИВАЛІ,на зразок "Берегиня","Поліське літо з фольклором","Ніч у Луцькому замку", "Стравінський і Україна",різні щорічні творчі звіти в області колективів художньої самодіяльності районів(кому це потрібно і скільки державних грошей викидається на вітер для показухи роботи управління культури -це просто жах!). Підтримую повнісю й мудру ідею,щодо створення громадської ради по культурі,яка буде вирішувати стратегію розвитку культурина Волинні,прозорого фінансування галузі і відкритого фінансування цікавих проектів ,фестивалів і різноманітніх культурно -мистецьких заходів. Думаю варто було б обговорити в ЗМІ з фахівцями і працівниками культури різних рівнів,щодо ситуації в культурі Волинської області з створенням "БАНКУ НОВІТНІХ ІДЕЙ" і подальщою їх реалізацією,як на Волині ,так і в Україні загалом.
Олена Показати IP 4 Квітня 2014 13:32
Я не проти реформ, але я маю деяке відношення до фестивалю "Поліське літо з фольклором" і хочу сказати, що такі фестивалі проводяться по всьому світу під егідою CIOFF, в Польщі таких фестивалів більше 20 і міжнародні наглядачі, які відвідуютьці фестивалі дуже прискіпливо ставляться до кожної країни учасниці, ратують за збереження традицій, фольклору. Кожна країна Євросоюзу бережно відноситься до збереження та популяризації своїх народних традицій. А ми зібрались до Європи? Згадайте, адже тільки ,тільки на Волині відродили українські традиції. Ще років 15 назад люди, особливо молодь стидались навідь вдягнути українські строї, тепер вони з гордістю носять вишиванки. Я дуже прошу при реформуванні культури не вбийте те, що з таким трудом відроджували за роки незалежності України, адже ми вміємо все знищити і нічого не побудувати, нажаль.
я мистецтвознавцю Показати IP 4 Квітня 2014 14:28
Ще тупішого коментаря я не читала!!!!!!!!!!!! Чи знаєш ,ти шановний, що учасники колективів з радістю їдуть на концерт. ЧИ НА ФЕСТИВАЛЬ, В ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР.А ти закрий все, відміни все, ото заживем, для чого нам в селі клуб чи біліотека. може ще і школи закриємо, і будемо жити в новій формації!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
СОНЯ Показати IP 4 Квітня 2014 16:35
А лідером в громадській культурній СЕКТІ поставте БАКОВСЬКОГО він навчить вас полюбити джаз,або поставте нач,упр,культури оце буде вам нова генерація хоч посміємся!
Здивована Показати IP 4 Квітня 2014 17:46
Це у культури немає коштів?????!!!!!! Люди, витребуйте кошториси хоча б деяких волинських фестивалів! Хоча на місцях цих коштів дійсно обмаль, бо усе "проїдають" заходи обласного центру і потрібних людей.
Анонім Показати IP 4 Квітня 2014 17:54
Підтримую думку Руслани Мельник- контролювати видатки і кошториси заходів. А то не чиновники, а якась шайка-лєйка, свій до свого по своє. Сидять там по управлінням і по кіностудіям, та й по музеям, не до пенсії, а до маразму, бо, мовляв, заслужені працівники культури, закон дозволяє.... а де працювати молодим культурним діячам, пиріжками торгувати чи вулиці мести? Шишкін, до речі, теж вже не молода людина, даруйте. Як би він не намагався натагти собі на голову пару зірочок з прапора Євросоюзу..... Знайдіть когось притомнішого, не такого епатажного, бо треба ж не лише триндіти, лабати і цигарки в каву бичкувати - треба часом ще документа якогось мудрого створити. Гроші люблять ясний розум і тишу.
Не буду байдужа Показати IP 4 Квітня 2014 17:55
Не встигла підписатись...
волинянка Показати IP 7 Квітня 2014 14:40
Поділяю думку, що молодих потрібно підтримувати. Але хто така Руслана? Що вона зробила, окрім того,що займається пустослів'ям. Просто людина, яка кругом пхає свій ніс!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Теж волинянка - воли до волинянка Показати IP 11 Квітня 2014 23:03
Ви ж самі сказали: Руслана - просто людина. Хіба цього мало????? А що, Шишкін чи Лисюк, чи Любка з центру культури Волині, чи захваляний Боб - боги????? Різниця у тому, що чиновникам вже давно усе байдуже, окрім своєї зарплати і пенсії, а Руслані - ні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus