USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як уникнути обмороження і чому в мороз бажано не носити прикраси

13 Грудня 2021 14:29
На Рівненщині від переохолодження одна людина померла, ще одну в тяжкому стані шпиталізували. 49-річна жінка відморозила стопи та пальці. Медики намагаються врятувати ноги від ампутації. В обох випадках свою роль зіграв алкоголь, який категорично заборонено вживати в морози. Він дасть оманливе відчуття тепла, зауважують медики, а з настанням холодів це небезпечно.

Про те, як уникнути обмороження і чому в мороз бажано не носити прикраси – 6 грудня йшлося в сюжеті ТСН.19:30.

Фахівці наголошують – дістати серйозне переохолодження можна навіть за плюсової температури.

Від 6 градусів тепла і до 0 важливо постійно рухатися, а от коли мінус – треба додатково захищати руки, вуха та ніс, і загалом правильно одягатися.

За словами рятувальника Романа Бондарука, краще вдягнути пару тонких речей, ніж одну теплу кофту. Із собою потрібно брати термос з гарячим чаєм. Також, якщо людина перебуває довго на вулиці, то кожну годину заходити в тепле приміщення.

Крім того, нагадують рятувальники, в мороз не можна торкатися металевих речей. А ще бажано не одягати металеві прикраси, бо в місці контакту може бути обмороження певної ділянки тіла

Зрозуміти, що людина не просто змерзла, а отримала – гіпотермію (загальне переохолодження) можна звернувши увагу на наступні ознаки: постраждалий в свідомості, в нього прискорене дихання, підвищений пульс, він активний і найбільш характерна ознака – наявність м’язового тремтіння.

Це найлегша стадія – і означає вона одне – необхідно якомога скоріше дістатися до теплого місця. Зняти вологий, холодний одяг, одягнути чистий та теплий. Можна зігрітися теплим чаєм. Лягти під ковдру з грілкою, однак до тіла її не притуляти, адже це може спровокувати опік, кажуть медики.

Якщо ж довго бути на холоді та ще й під дією алкоголю, то можна отримати вже глибоку гіпотермію, яка може привезти до раптової зупинки кровообігу, викликати втрату свідомості і мозкову кому.

Найближчими днями синоптики прогнозують ще більші морози. Відтак медики та рятувальники закликають людей бути обережними.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus