USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Як відбувається військовий облік жінок-медиків на Волині: роз'яснення ТЦК

31 Жовтня 2023 19:02
Усі жінки-медики призовного віку з 1 жовтня зобов’язані стати на військовий облік для врегулювання реєстру військовозобов'язаних. У Волинському територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки роз'яснили, кому й коли слід звертатися щодо обліку.

Як розповіла Суспільному пресофіцерка Волинського ТЦК та СП Уляна Кравчук, на військовий облік мають стати лікарки, медсестри, стоматологині, акушерки та фармацевтки від 18 до 60 років, навіть якщо вони не працюють за фахом, але мають диплом про медичну освіту. Вона додала: взяття на облік не означає мобілізацію.

Зі слів Уляни Кравчук, жінки цих професій і раніше були військовозобов'язаними в Україні, однак тепер контроль та відповідальність за їхнім обліком посилили. Ті, хто не станє на облік, сплачуватимуть штраф.

«Законодавчо терміни не встановлені, однак в 2023 році за те, що не стали на військовий облік, жінкам-медикам передбачено адміністративне стягнення. Сума штрафу відповідно до статті 210 КУпАП – від 850 до 1700 гривень. Штрафи передбачені й для керівників підприємств, де є не обліковані військовозобов'язані жінки. Ця сума становить від 3400 до 5100 грн», – каже пресофіцерка.
Читати ще: У ЗСУ пояснили, як жінкам-медикам стати на військовий облік

Скільки волинянок у жовтні прийшли до центрів комплектування та соціальної підтримки, у ТЦК не називають із міркувань безпеки. Однак, додає речниця, процес їхнього обліку помітно пожвавився.
Одна з тих медикинь, яка прийшла на військово-лікарську комісію до терцентру соціального комплектування, – лікарка Ольга Граузс.

«Оскільки вийшов новий закон про військовий облік всіх жінок, які мають військову освіту, я взяла документи і поїхала в наш військкомат для того, щоб стати на облік», – каже лучанка.

Ольга Граузс – дитяча гематологиня.

«Дуже така вузька специфічна робота. Якщо буде така потреба в мені як у спеціалісті, то, звичайно, я піду», – запевняє медикиня.
Читати ще: Зараз немає додаткової потреби у залученні жінок-медиків на фронт, йдеться лише про облік, – Маляр

Для уточнення даних їздила до центру комплектування і старша медсестра відділення нейрохірургії Луцької міської клінічної лікарні Світлана Зилюк.

«Практично за один день я все зробила. Немає чого боятися, що от там кажуть, що одразу забирають на війну. Ні, це стандартна процедура, звіряють дані», – зазначає медсестра.
Зі слів Світлани Зилюк, на військовому обліку стоїть відтоді, як завершила навчання в медколеджі.

Усі працівниці Луцької міської клінічної лікарні стоять на військовому обліку, розповіла начальниця відділу кадрів медзакладу Ірина Янісевич. З її слів, двоє медикинь пішли до війська добровільно.
«Одна 24 лютого пішла служити в Збройні сили України. Вона є військовий медик. І ще одна працівниця сама уклала контракт цього року», – уточнює Ірина Янісевич.

Скільки на Волині жінок-медиків, заступниця начальника управління охорони здоров'я Людмила Рожко не розголошує з міркувань безпеки.

«Якщо ми говоримо про середній медичний персонал, то це більш як 90% жінки, якщо взяти з лікарського персоналу, то більш як 60%», – каже посадовиця.

Як додає пресофіцерка Волинського ТЦК та СП Уляна Кравчук, жодної повістки медикиням в Україні не вручили. Зараз жінки з медичною освітою йдуть служити добровільно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Вікторія Показати IP 31 Жовтня 2023 20:13
Депутати де
Гурток_дебілів_ до Вікторія Показати IP 2 Листопада 2023 13:39
А закони хто писати вам буде? А ощипувати, як гусей, хто буде?
Олена Показати IP 31 Жовтня 2023 20:54
А роботу держава надала? А оплатила навчання? А тепер всі щось повинні крім влади. Влада наша недоторкана.
медик є медик Показати IP 31 Жовтня 2023 20:59
*Медикиня*.... Так і тхне нафталіновою галицькою говіркою 20-х років ХХ століття.
Анонім до медик є медик Показати IP 1 Листопада 2023 10:09
слова спільного роду зараз не дуже шануються лівацькою більшістю
Марічка Показати IP 1 Листопада 2023 09:34
"Взяття на облік не означає мобілізацію" Чоловікам теж так казали що відбувається по факту самі бачите.
пУЙЛАНІШКО кАСТРАТІК до Марічка Показати IP 2 Листопада 2023 13:40
Чоловік тільки потрапляє в ТЦК, зразу ВЛК його визнає придатним, і повісточку у в/ч. Але да, це все "не означає мобілізацію".
Анонім до пУЙЛАНІШКО кАСТРАТІК Показати IP 2 Листопада 2023 17:40
не зразу, а через 37хвилин.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus