USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

ЄС імпортував із Росії сировини на 13,7 млрд євро за час війни

25 Жовтня 2023 15:05
Європейський Союз із лютого 2022 року продовжив імпортувати з Росії «критично важливу» сировину, як-то титан і нікель, на загальну суму 13,7 мільярда євро, причому в компаній, пов’язаних із Кремлем.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на розслідування порталу Investigate Europe на основі даних Євростату й аналітичного центру при Єврокомісії – Об’єднаного дослідницького центру.

В одинадцяти пакетах санкцій проти Росії Євросоюз передбачив винятки для 34 видів «критично важливої» сировини, замістити поставки якої з інших джерел не вдається через швидкість, дороговизну або глобальний дефіцит.

При цьому ЄС украй потребує цих ресурсів, оскільки вони відіграють важливу роль для електроніки, сонячних панелей і електромобілів, а також для традиційних галузей промисловості, таких як аерокосмічна і оборонна.

Згідно з аналізом Investigate Europe, з березня 2022 по липень 2023 року ЄС імпортував із Росії «критично важливої сировини» на 13,7 мільярда євро, причому із січня по липень цього року сума поставок становить понад 3,7 мільярда євро.

Читати ще: Tiffany та Cartier продовжують використовувати в своїх виробах російські діаманти

Ці кошти йдуть не лише до бюджету РФ, а й до компаній, пов’язаних із Кремлем.

Наприклад, «ВСПМО-Ависма» – найбільший у світі виробник титану із РФ, який пов’язаний із наближеним до Володимира Путіна олігархом Сергієм Чемезовим і досі не перебуває у санкційному списку ЄС, отримав щонайменше 308 мільйонів доларів за аналізований період. Серед покупців «ВСПМО-Ависма» згадувався європейський аерокосмічний гігант Airbus.

Російський «Норнікель», світовий лідер з виробництва паладію та високоякісного нікелю, з березня 2022 до липня 2023 року експортував до ЄС нікелю та міді на суму 7,6 мільярда доларів та паладію, платини та родію – на понад 3 мільярди доларів США. ЄС не наклав санкцій на «Норнікель».

Російський алюмінієвий гігант «Русал» володіє найбільшим у ЄС глиноземним заводом в Ірландії та металургійним комбінатом у Швеції й за 16 місяців після повномасштабного вторгнення в Україну ввіз до країн Євросоюзу алюмінію щонайменше на 2,6 мільярда доларів.

У ЄС непублічно визнають проблему й намагаються зменшити залежність від російських критично важливих мінеральних ресурсів. Європейське джерело пояснило Investigate Europe, що різке запровадження санкцій може призвести до стрибка цін, зашкодивши ЄС і натомість допомігши Росії заробити більше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ну ну Показати IP 25 Жовтня 2023 15:40
Лохи ще досі вірять в чудо *европейських* санкцій?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus