USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

За які кошти фінансуватимуть Волинський госпіталь ветеранів війни

4 Березня 2020 20:25
З 1 квітня 2020 року всі медкзаклади в Україні переходять на нову модель організації роботи і оплати медичних послуг. Але реформатори не пояснили, яким чином за новими правилами працюватимуть госпіталі ветеранів війни, яких в країні 32.

Зрозуміло одне: коштів на їх забезпечення за таких умов не вистачатиме. Шпиталі не належать до класичних лікарень. Та вони виконують надзвичайно важливу функцію: тут лікуються, отримують послуги з фізичної та психологічної реабілітації ті, хто пройшли пекло війни. Поки що лікуються.

Як зберегти шпиталі і де знайти тепер гроші обговорили у Києві під час «круглого столу». Його проведення ініціювала Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради з питань правового статусу ветеранів війни.

Як пояснила народний депутат, членкиня депутатської групи «За майбутнє», яка також входить до складу ТСК, Ірина Констанкевич, у запропонованих Національною службою здоров’я України пакетах медичних послуг відсутні послуги, які надаються ветеранам безоплатно. Це, зокрема, стоматологічні, зубне протезування, фізіотерапевтичні послуги, психологічна реабілітація та ін, йдеться на сайті нардепа.

У госпіталі витрати на утримання одного пацієнта – вищі, аніж у звичайних лікарнях, – у день передбачено 65 гривень на медикаменти та 55 гривень на харчування.

«А це суттєво вище норм, які розрахувала Національна служба здоров’я України в тарифах. Наприклад, потреба в коштах на 2020 рік для забезпечення належної роботи Волинського обласного госпіталю ветеранів війни становить 42 мільйони гривень. За інформацією дирекції госпіталю, недофінансування складатиме близько 12 мільйонів гривень», – зазначила під час обговорення Ірина Констанкевич.

«Ми повинні зробити усе для того, аби захисники України мали можливість отримувати якісні медичні послуги, проходити психологічну та фізичну реабілітацію, що гарантовано законодавством. Бійці ризикують своїм життя, втрачають здоров’я, а позиція держави: відібрати у них елементарні можливості на лікування. Сподіваюся, що Міністерство охорони здоров’я оперативно зреагує на ситуацію, яка виникла», – наголосила нардеп.

Ірина Констанкевич скерувала депутатський запит до урядовців щодо ситуації із шпиталями та, зокрема, щодо Волинського госпіталю ветеранів війни.

Шляхи вирішення питання щодо функціонування госпіталів в рамках другого етапу медреформи продовжує напрацьовувати і Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради з питань правового статусу ветеранів війни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus