USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Заборонено тероризувати та вимагати чужі борги: Рада взялася за колекторів

28 Січня 2021 12:37
Верховна Рада взялася за врегулювання правил роботи колекторів: у першому читанні депутати ухвалили відповідний законопроєкт.

Наразі протягом двох тижнів готують поправки до другого читання документа, а наприкінці лютого депутати голосуватимуть за законопроєкт, про це розповіла народна депутатка, авторка Ольга Василевська-Смаглюк, передає ТСН.

Закон забороняє принижувати людину під час стягнення боргу та поширювати її персональні дані, планується створення публічного реєстру колекторських компаній, діяльність яких контролюватиме Національний банк України.

«Цим законопроєктом Нацбанк визнано регулятором під час здійснення колекторської діяльності. Тобто всі колектори, які хочуть працювати на ринку, подаватимуть заяви до НБУ про своє бажання, а також дані про компанію, її засновників, співробітників, їхні телефони, персональні номери тощо. Буде створений реєстр, який дозволить регулювати таку діяльність. Він буде як ліцензія для цього. Колектори, які не будуть в реєстрі, опиняються поза законом», – каже Василевська-Смаглюк.

Якщо такі компанії будуть порушувати закон, то до таких порушників будуть застосовувати санкції, якщо йдеться про перевищення повноважень, або штрафи – за дрібні порушення.

За документом, всі фінансові установи мають попереджати позичальника ще на етапі підписання договору, про те, що в разі заборгованості будуть залучатися колектори.

За словами адвоката Лаврентія Царука, персональні дані в Україні не захищені, тому їх легко крадуть зловмисники. «Це і дані з банків, і з різних державних установ, і з соцмереж тощо. Усе це виходить на «чорний ринок», перепродається», – каже він.

Саме тому зараз колекторські компанії користуються цим і вимагають повернення неіснуючих кредитів. Утім експерт наполягає, що не варто сплачувати його, якщо людина не мало до нього жодного відношення. «Чужий кредит, який ви не брали, документів не підписували, але телефоном невідомі намагаються переконати, що це не так. Це обман. Ті люди прекрасно розуміють, що ви нічого не винні. Це обман, кримінально-карані дії, шахрайство, намагання шляхом обману заволодіти коштами людини. Тому про це треба повідомити і звернутися до поліції з повідомленням про шахрайські дії», – радить Лаврентій Царук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Давно пора Показати IP 28 Січня 2021 14:05
Бо із боргу в півтори тисячі легко роблять 25 і дістають навіть сусідів.
Лучанка Показати IP 28 Січня 2021 16:30
Ну нарешті!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus