USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

Закликають весну ляльками і картинами. ВІДЕО

14 Березня 2012 13:59
У Луцьку відкрили цікаву експозицію - «Від Коляди до Ярила». Так виставку декоративних робіт назвали дві лучанки – майстриня ляльок-мотанок Оксана Должко і художниця Оксана Глинська.

Про це повідомляє служба інформації Волинської ОДТРК.

Обидві майстрині вирішили показати багатющу українську символіку і закликати в такий спосіб весну, бо знайшли у ній натхнення і вважають, що вона торкається кожного відкритого серця.

«Це – і образи, це – і окремо елементи орнаменту, візерункових зокрема орнаментів. У кожній роботі можна зустріти такий елемент. Оскільки всі елементи походять із часів слов’ян, наших предків, то і назва сама по собі сформувалася», - каже художниця Оксана Глинська.

Її полотна, що виконані у техніці гарячий батик, пахнуть і дихають енергією зими і весни, остання на яких перемагає. Ця робота для авторки символічна, бо конкурсна. Увагу привертають такі деталі: дідух та хрест. Останній вона називає образом, місточком між язичництвом і християнством.

Ідея української символіки не лише в картинах, а й давньому українському оберегові – ляльці.
Першу ляльку молода мама Оксана Должко зробила для своєї дитини. І захопилася. Всі винятково з натуральних матеріалів, образи не з книжки, а з уяви.

Майстриня розповідає: «Це – моя улюблена лялечка. Зроблена вона з домотканого полотна, яке я дістала зі скрині своєї бабусі. Це – берегиня, яка є предковічним оберегом. Хрест обов’язково вимотаний на обличчі ляльки – як оберіг, як захист від усього нечистого»

Оксана Должко планує влітку вразити всіх виставкою ляльок-мотанок, ляльок із глини. Словом, показати всі етапи народження і формування ляльки-оберегу. До людей хотіли донести українську символіку та магію споконвічних традицій, щоправда в сучасній авторській інтерпретації.

Весна надихає художників, письменників, фотографів, людей інших творчих професій на створення шедеврів. Дві Оксани вважають, що весна вічна постійним оновленням, щохвилинним пробудженням, поверненням до прапочатку. Побачити виставку можна у луцькій Галереї мистецтв упродовж двох тижнів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus