USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Збитків на два мільйони: національний парк «Цуманська пуща» і далі вирубують?

12 Березня 2021 07:00
Волинський бізнесмен Олег Вовдюк незаконно вивіз конфісковану деревину із лісу. Таку інформацію повідомляє керівництво Ківерцівського національного парку «Цуманська пуща».

Охорона намагалася затримати вантаж, однак після приїзду поліції його відпустили. Правоохоронці ж кажуть: усе законно. Однак у «Цуманській пущі» в цьому не впевнені. Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

«2 березня нам зателефонували, що йдуть роботи на тих кварталах, де раніше була заборона. Доповівши начальнику служби охорони, викликали поліцію, – повідомив начальник Озірського ПМДВ Володимир Петрусь. – Поліцейські взяли покази у водія. Коли приїхала дознавча служба з Луцька, вони взяли все те, що було у Вовдюка наготовлено і машину відпустили. Куди вона пішла – ми не знаємо».

Лісники розповідають, що виявили перші порушення бізнесмена ще рік тому під час першої перевірки лісової ділянки. Попри те, що з 2019 року в національному парку заборонили рубати дерева, Олег Вовдюк не припинив діяльність.

Читати ще: У природному парку на Волині незаконно вирубали понад 600 дерев. Поліція провела обшуки

«У цих лісах відповідно до указу 2019 року було заборонено проводити рубки загального користування, про це було повідомлено у пресі, в інтернеті і Вовдюка Олега Івановича, – каже начальник відділу охорони і захисту ПЗМ Ківерцівського національного природнього парку «Цуманська пуща» Микола Ковальчук. – Проте коли ми проводили обстеження території, виявили незаконну рубку».

Три рази охорона Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» спільно з екоінспекцією фіксували незаконну вирубку. На місці була і поліція. Востаннє у грудні минулого року лісорубів зловили на гарячому. Там, зі слів Миколи Ковальчука, було зрубано більш як 100 кубів деревини та складовано на цій же території.

«Викликали працівників поліції, які задокументували все. Було перераховано всі пні. І, напевно, заведено кримінальні справи», – додає пан Микола.

У національному парку кажуть: усе зрубане тоді залишили на ділянці. А зараз забрали. Хто дозволив? Невідомо.
У поліції факт виклику 2 березня підтвердили й наголосили, що усі документи правоохоронці перевірили й там усе в порядку. Проте буде і подальша перевірка.

«Правоохоронці справді виїжджали на місце події, перевірили документи, а саме – товарно-транспортну накладну. З нею було все добре, документи відібрано, відомості зареєстровано в журнал ЄО, поки триває перевірка, – повідомила провідна інспекторка сектору комунікацій ГУ НП у Волинській області Марина Балдич. – Зазначу, що у накладній ішлося, що це дров’яна деревина, тобто на неї не потрібен лісорубний квиток. Правоохоронці все зафіксували, триває перевірка».

Громадські активісти ж переконані, що працівники ТЗоВ «Сіаль», власником якої є загаданий бізнесмен, не мали права будь-що вивозити з орендованої ділянки, оскільки відкрито кримінальні справи.

Читати ще: Підприємцеві, який вирубав дерева у «Цуманській пущі», загрожує до 7 років тюрми

«Незважаючи на те, що проти нього було порушено три кримінальні справи за самовільну різку лісу, 2 березня 2021 року в четвертому кварталі сам собі виписав лісорубний квиток, на що категорично немає права, – обурюється громадський активіст Леонтій Рудчик. – Лісорубний квиток йому має виписувати «Волиньліс». Ми викликали поліцію.

Подивившись цей лісорубний квиток, правоохоронці відпустили його. На нашу думку, це був злочин».

Журналістам вдалося поспілкуватися з Олегом Вовдюком під час однієї з інспекцій у грудні минулого року. Тоді чоловік зазначив, що усе законно, однак документів так і не показав. Згодом взагалі заперечив існування як такого національного парку.

Наразі лісники кажуть, що загалом орендар землі завдав державі збитків на понад два мільйони гривень. А події, які відбуваються зараз, не зовсім зрозумілі громадськості та керівництву національного парку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus