USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Значні опади і ранні заморозки: як погода у вересні вплинула на врожай на Волині

6 Жовтня 2022 11:58
Низькі температури та тривалі дощі у вересні спричинили арктичне холодне повітря та атлантичні циклони.

Як це вплинуло на аграрний сектор та рівень води у річках, розповіла Суспільному синоптикиня Валентина Набока.

Зі слів Валентини Набоки, лише у Луцькому районі у вересні випало 250 % від місячної норми. «Заморозки 7 числа були перші, теж дуже ранні. Зазвичай вони десь з середини вересня можливі», – додала синоптикиня.

Через мокрий вересень аграрії області не зібрали врожай кукурудзи та картоплі, а це затримує сівбу озимих зернових культур, каже агрометеорологиня Ірина Ярмолюк. Протягом вегетаційного періоду жінка спостерігає за розвитком сільгоспкультур та визначає запас продуктивної вологи у ґрунті.

Щоб визначити рівень вологи у ґрунті, фахівчиня бере проби на глибині 20 сантиметрів.
«Озимина буде сіятись на цих полях, але вони наразі ще заняті кукурудзою. Техніка не має можливості її убрати поки що, бо сильне перезволоження. Але я бачу сонечко, яке появилось добре підсушує землю, і за кілька днів почнеться збирання урожаю», – каже агрометеорологиня.
Синоптики сподіваються, що рівень опадів знизиться, вода з полів зійде і аграрії зможуть повноцінно продовжити роботу.

Рівень води в річках

Унаслідок недостатньої кількості опадів в липні та серпні, на річках області спостерігались суттєві зниження рівнів води. Як розповіла гідрологиня Людмила Кашпрук, на Прип’яті та Стоході рівень води майже наближався до багаторічних мінімальних значень, а на річці Турія – був менший за багаторічні мінімальні значення, які фіксують ще з 1945 року.

У вересні, каже гідрологиня, ситуація на річках змінилася, але не суттєво.
«Дощовий період, якій розпочався в кінці першої декади і тривав до кінця місяця, на річках Волинської області відбувався ріст в межах 30-60 сантиметрів», – зазначила Людмила Кашпрук.

Зі слів синоптикині Валентини Набоки, з 5 по 9 жовтня в області буде суха погода. Температура повітря підніметься до 20 градусів тепла.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus