USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.50 39.85
  • PLN 9.70 9.86

Зрив підписання Угоди про Асоціацію з ЄС – чим ризикує Україна?

15 Листопада 2013 15:10
Втрата можливості модернізувати економіку, дезінтеграція та інші негативні наслідки непідписання Угоди розглянули учасники круглого столу «Ризики непідписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС: наслідки для держави та суспільства» у Луцьку.

Під час заходу, який відбувся 15 листопада, представники політичних партій, депутати органів місцевого самоврядування, громадські діячі та експерти обговорювали питання ролі керівників держави та лідерів опозиції у підписанні/не підписанні Угоди, зовнішні та внутрішні чинники, які впливають на підписання Угоди, та наслідки непідписання Угоди про асоціацію для держави, політикуму, бізнесу, суспільства та пересічних громадян.

Як повідомили організатори заходу – експерти Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу, перемовини щодо підписання Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом наразі у тупику, адже обов’язкові пункти вимог до України поки не виконані. Тож поки європейські політики пропонують різні варіанти, українські владці думають. ЄС вирішив наразі не приймати остаточного рішення, таким чином до 28-29 листопада українська влада, опозиція та суспільство мають час, щоб вплинути на ситуацію.

Як зазначив голова Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайло Наход, у випадку непідписання Угоди імідж влади на Заході впаде до мінімального рівня, і, ймовірно, до 2015 року ЄС не вестиме жодних серйозних перемовин з Віктором Януковичем та його командою. Він наголосив, що, якщо зараз Україна втратить історичний шанс, у найближчі два роки до цієї теми не повернуться. У разі непідписання Угоди в економічній сфері Україна зблизиться з Росією, що може мати незворотні наслідки. В політичному плані це може, на його думку, призвести до дезінтеграції України та в майбутньому розколу на декілька частин.

З іншого боку, непідписання Угоди дасть шанс для опозиції на об’єднання, підготовку покрокової стратегії розвитку країни, боротьба ж за звільнення Юлії Тимошенко відійде на другий план. Орієнтований на Захід бізнес понесе значні збитки, оскільки вільного ринку не буде. Підприємства, які не бажають модернізуватися або мають основні ринки збуту продукції у країнах Митного союзу, деякий час почуватимуть себе стабільно. Для української економіки це втрата можливості для модернізації, втрата конкурентоспроможності для багатьох підприємств. Він зазначив, що протягом останнього часу відчувався моральний підйом суспільства, оскільки влада та опозиція спільно приймали євроінтеграційні закони. Відповідно до результатів соціологічних опитувань, понад 50% українців орієнтовані на інтеграцію з ЄС.

Угода про Асоціацію: шанси та ризики

Регіональний координатор Комітету виборців України Юрій Кресак розповів, що прецедент з ЄС дає можливість і владі, і опозиції модернізуватися до світового рівня.

Говорячи про роль влади, він зазначив, що мінуси, які сьогодні спостерігаємо в управлінні державою, мають бути або заретушовані, або згладжені, щоб Європа повірила в те, що влада прагне цивілізованого ставлення до питання політики,як такої. Питання Юлії Тимошенко, на його думку, є лакмусовим папірцем, який допомагає визначити, чи українська влада хоче відмовлятися від азійських способів управління, чи зробить у черговий раз хід конем, залишившись у результаті на тому ж самому місці. У опозиції є шанс підсилити себе, навчившись домовлятися.

Говорячи про зовнішні та внутрішні чинники, які впливають на підписання Угоди, він зазначив, що чинник східного сусіда надто потужний, і історично склалося так, що нашу територію Росія розглядає як сировинний придаток великої імперії. Україна має сьогодні шанс поборотися з цим.

«Як би не вчинила Україна, будуть великі проблеми, і навряд чи Угоду підпишуть. Прикро, що Україна в черговий раз втрачає шанси, які дає їй історія, як це було в 2004 році. Наслідки від непідписання Угоди будуть значно болючішими для українського суспільства, ніж тоді, коли її підпишуть. Не можна говорити, що європейці не розуміють проблем посттоталітарної України, яка 20 років намагається розвиватися. Я не хвилююся за волинський бізнес, тому що нові правила вступатимуть не односекундно. Європейці будуть вести перемовини в рамках СОТ, ЄС і в нас буде час для того, щоб себе перебудувати», - повідомив Юрій Кресак.


З його слів, у разі, якщо Асоціацію не підпишуть, це буде зеленим світлом для опозиційних партій з тим, щоб розгортати повномасштабну роботу по президентській кампанії та тому, в який спосіб треба виводити Україну на європейський шлях. У випадку підписання Угоди доведеться вчитися європейським стандартам політики.

«Зараз опозиція займається своїми питаннями, влада займається освоєнням ресурсу та створенням нового фінансового потоку чи то з Росією, чи то з іншими міжнародними структурами, але всі забули про той вектор, за яким мало б розвиватися українське суспільство. Це проблема, тому політики повинні оформити бажання українців для того, щоб вони були почуті в парламенті і викристалізувалися у адекватну політику на рівні європейських стандартів. Якщо це вдасться, то Угода буде тим чинником, який дозволить підштовхнути українську політику до правильних кроків», - зазначив регіональний координатор Комітету виборців України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лучанин Показати IP 15 Листопада 2013 16:23
Відкати,бонуси,маркетингові послуги,"навантаження"перевіряючих органів - це все закладено виробниками в собівартості своїх товарів. Де в нормальній державі таке існує? Тому в любій європейській державі аналог нашого продукту в 1,5-2 рази дешевше і по якості краще. Любий власник виробництва в Європі вкладає більшість коштів в розвиток свого виробництва (купує нові технології,обладнання та ін.)і їздять на машинах економ класу,а наші вкладують в "понти" - дорогі "лексуси","мерседеси",годинники і скиглять,що їх "задавить" Європа,т.я. наші товари не конкурентноспроможні.НЕ ЛЯКАЙТЕ ЛЮДЕЙ ЦІВІЛІЗАЦІЄЮ !!!
Александр до Лучанин Показати IP 15 Листопада 2013 16:44
Угу, Запад поможет (как и Восток, в принципе)...как в 91ом..."Украина кормит весь СССР"..."не лякайте людей незалежністю")))
Степан до Лучанин Показати IP 15 Листопада 2013 18:26
Ну і за що ти ту цівілізацію будеш купувати звідки мани-мани візьмеш якщо економіка ляже????
Іван Показати IP 15 Листопада 2013 18:32
З огляду на складну ситуацію з оплатою російського газу і проблеми із коштами на його нові закупівлі, а також на тлі відсутності підтримки України в цих питаннях з боку ЄС я думаю нема сенсу лізти кудись.....
Корінний лучанин до Іван Показати IP 15 Листопада 2013 21:25
Як добре бути розумними заднім числом!!! Для чого тоді город городити було,Репетувати на весь світ про Європейський вибір? Безвідповідальна українська влада і "політики" всіх мастей!!! Говорити одне а робити інше!Кокс із Квасневським робили все щоби Україна була в АСОЦІАЦІЇ ! Але влада наша ГНИЛА! Ця влада просто ганьбить УКРАЇНУ! Вона злякалась за своє БАБЛО, а не за народ!!! НЕМАЄ послідовності в діях влади: у Януковича, у Азарова! Ще недавно так розпинались про євроінтеграцію,заграючи перед народом, а тепер як Росія на "хвіст" наступила(що і слід було чекати, бо вони і далі хочуть тримати Україну в залежності), то різко поміняли свої дії!! Може вже досить кидати народ красивими обіцянками, а тепер скиглять що грошей нема! А за що вже проводити зимові ігри 2022р в Україні(Львів)?
Лучанин до Корінний лучанин Показати IP 16 Листопада 2013 00:32
Ну, з питаннями щодо олімпіади - це взагалі до психіатрів. Так, Нарік з Бухариком робили все що від них залежить щоб їм було добре. В кожного свій бізнес і свій метод заробітку. За народ дійсно ніхто не переживає і переживати не буде ніколи! А Росія на хвіст не наступала, звідки ви це взяли? Україна послідовно таки підставляє свій хвіст. А яка різниця від кого бути в залежності: від Євросоюзу чи від Росії? В одних там родичі, в інших по іншу сторону кордону. Кожен переживає за своє. От тільки будувати власну державу яка дійсно не буде залежати ні від Росії, ні від Євросоюзу, ні від Америки ніхто тут не хоче! Та й взагалі вже цей шоу-театр приївся якось.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus