USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Зустріч Венери з «рубіновою зіркою» та Уран без телескопа: які астрономічні події чекають на волинян на початку серпня

31 Липня 2020 22:11
Зустріч Венери з «рубіновою зіркою», унікальна можливість спостерігати за віддаленою планетою-гігантом Ураном без телескопу, а також прощання із кометою Neowise – такі астрономічні події чекають волинських астролюбителів у перший тиждень серпня. Як не пропустити видовищні космічні явища, а також коли і де за ними спостерігати – читайте у статті Інформаційного агентства Волинські Новини.

Ранкова Зоря поруч із «рубіновою»

Протягом усього липня волинські «жайворонки» могли щоранку насолоджуватися виглядом неймовірно яскравої «ранкової Зорі» - Венери. Так, у перший тиждень серпня сяючу планету можна буде знайти, якщо вести спостереження на східній частині неба близько 3-ї години ранку. Венера залишатиметься видимою до сходу Сонця. Сьогодні, у п'ятницю, 31 липня, Венера зустрінеться з «рубіновою зіркою» - гігантською червоною зорею 119 у сузір’ї Тільця, яка входить до переліку найбільших зірок у межах Сонячної системи. Ці два небесні об’єкти будуть видимими разом до тих пір, поки небо не почне світлішати. До слова, назва «рубінова зірка» - широко зустрічається в англомовному астрономічному співтоваристві як аналог офіційної назви, проте її важко зустріти в україномовних джерелах.

Уран на цьому тижні стане видимим неозброєним оком в темному небі відразу після півночі

Планету-крижаного гіганта із зоряною величиною 5.8m потрібно шукати в південній частині сузір'я Овен.

Космічні місії на Марс

Для земного спостерігача Марс з кожним днем ​​«світить» все більш яскраво, тому що цього літа Земля рухається йому назустріч.

Так, 30 липня 2020 року в рамках програми NASA «Mars 2020» відбувся запуск марсохода «Perseverance» («Наполегливість»). Згідно з планами NASA, марсохід приземлиться на червону планету 18 лютого 2021 року в область кратера Джезеро, де, за припущеннями вчених, колись перебувала дельта річки. Апарат проведе на поверхні Марса щонайменше один марсіанський рік, що ставновить приблизно 687 земних діб.
Фото - NASA

Cвітанковий Нептун

Цього тижня Нептун займе позицію на захід від Марса, а саме в східній частині сузір'я Водолій. Планета стане видимою на небі близько 22:30 за місцевим часом і підніматиметься вище до самого світанку. Однак не забувайте, що Нептун практично неможливо побачити без професійного телескопа.

Навіть в невеликий телескоп можна побачити кільця Сатурна і деякі з його супутників.

Найкраще буде видно найбільший з них - Титан. Протягом цього тижня Титан буде обертатися навколо Сатурна проти годинникової стрілки, поступово рухаючись від правої верхньої частини планети до нижньої лівої.

Юпітер продовжує яскраво сяяти в східному небі в сутінках. Хороший бінокль дозволить поглянути на чотири галілеєвих супутника Юпітера, що невпинно «танцюють» навколо планети. Навіть за допомогою телескопа середнього розміру можна буде побачити екваторіальний пояс Юпітера і його знамениту Велику Червону Пляму (ВЧП), якщо активні потоки повітря на Юпітері не завадять огляду. Завдяки періоду 10-годинного обертання Юпітера, ВЧП буде видно кожну другу або третю ніч.

Уже не така яскрава комета NEOWISE

Після хвилі стрімкої популярності протягом останніх тижнів, комета C / 2020 F3 NEOWISE віддаляється від Землі і залишає Сонячну систему. Наступного разу її можна буде побачити із Землі не раніше, ніж через 6800 років. Через постійне відалення комети від Землі та Сонця, її видима яскравість поступово знижується. Поки що її можна спостерігати із допомогою бінокля або дальньофокусного об’єктиву. Утім, вже в середині серпня NEOWISE стане об'єктом, видимим лише для телескопів.
На початку серпня ледь помітну комету можна побачити у дуже темному небі, вдалині від світлових шумів та міських вогнів, між зіркою Бенетнаш, яка знаходиться в самому кінці «ручки» Великого Ковша, і дуже яскравою зіркою Арктур.

У підготовці статті використовувалися матеріали NASA, Chris Vaughan, Vito Technology, Вікіпедія, а також власні дослідження та розрахунки автора.

Підготувала Вікторія Семенюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Dr. Nilych Показати IP 3 Серпня 2020 15:09
«рубіновою зіркою» - гігантською червоною зорею 119 у сузір’ї Тільця, яка входить до переліку найбільших зірок у межах Сонячної системи." - ви хоч самі зрозуміли що написали?..... Може для вас це стане дивним відкриттям, але в Снячній системі є лише один зірка. Дал пояснювати не буду.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus