USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Луцькі депутати хочуть повернути втрачену третину тепломережі міста

11 Серпня 2015 17:40
Градоначальнику потрібно звернутися в суд, а міському прокурору розібратися, як місто втратило третину тепломереж міста – такі рекомендація дала постійна комісія з дотримання прав людини та законності Луцької міськради, коли вивчали питання «котельні Кропиви».

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту сьогодні, 11-го серпня.

Нагадаємо, минулого місяця ця ж комісія звернулася в юридичний відділ за поясненнями з приводу скандальної котельні. Тоді голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов для присутніх окреслив ситуацію, яка виникла із колишнім майном громади.

«Справа в тому, що у нас є державне комунальне підприємство «Луцьктепло». Здається, у 2005-му році підприємство внесло котельню на Карбишева, 2 до статутного фонду ТзОВ «Східноєвропейської теплоенергеруючої компанії». Умовою внесення цього об’єкту було право на її повернення. Тобто Луцька міська рада зберігала за собою право її повернути. Втім, сталося так, що разом з тією котельнею у приватні руки перейшло більше третини тепломереж Луцька. Такі дії спричинили енергетичну залежність міста від приватних рук. Окрім того, відбувається сумнівне відчуження майна громади. До тих пір, поки ДКП «Луцьктепло» було засновником «Східноєвропейської теплоелектрогенеруючої компанії», хоча б щось можна було контролювати. А зараз, виявляється, СТК продала усе своє майно компанії під назвою «Західтек», яка фактично є іноземною із офшорів. Тепер з’явилася фірма «ТЕГ-БАЛАНС», якій чи то перепродали котельню, чи це та ж фірма, але перейменована - достеменно ніхто не знає», - розповідав Осіпов.

Під час сьогоднішнього засідання депутат додав, що майно міста вибуло із власності громади без відома самого власника.

«Співзасновником СТК було ДКП «Луцьктепло». Дивним тут є те, що СТК усе своє майно продала іншій компанії й розпочала процес банкрутства. Виходить, про це раніше ніхто не знав, що підприємство збанкрутувало і не має майна. Це все схоже на незаконне заволодіння власністю. Саме під таким кутом потрібно розглядати питання», - наголосив обранець громади.

Зі слів начальника юридичного відділу міськради Олександра Рачкова, вже всі суди програли й немає підстав знову звертатися за справедливістю до Феміди.

«У мене є чотири папки судових рішень, окремі рішення розглядали й у Верховному суді України. Проаналізувавши усе, ситуація виглядає так: дійсно, було рішення ЛМР про дозвіл ДКП «Луцьктепло» внести у СТК частку статутного капіталу, яке було майном «Луцьктепла», так сформували капітал ТзОВ «Східноєвропейської теплоенергеруючої компанії». Потім питання вирішували в суді про визнання права власності на об’єкт котельні на вулиці Карбишева, 2. Справа пройшла всі інстанції: від господарського обласного до Верховного суду. Досі чинним є рішення, згідно з яким право власності залишається за СТК. Усі суди до 2008-го року завершилися. З того часу 7 років минуло, я не бачу можливості знову звертатися до суду, всі строки пропущені і немає вагомих підстав повторно звертатися», - пояснив ситуацію посадовець.

Йому дорікнули за те, що суди відбувалися за майно громади, а цьому не надали широкого суспільного розголосу.

У юриста Луцькради Андрій Осіпов поприсив уточнення з приводу того, чи передбачає статут СТК повернення майна ДКП «Луцьктело», якщо останнє вийде із засновників.

Начальник юридичного відділу міськради Олександр Рачков не зміг на це відповісти.

Член комісії, депутат Анатолій Бірюков запитав у юриста, чи той знає, яка ж доля 38.9% акції ЛМР.

«Що з цими пакетами? І чому «Луцьктепло» та певні управління Луцькради не контролювали це питання?!», - звернувся депутат до Рачкова.

«Мабуть контролювали, але не на користь громади, а на користь бізнесу», – висловили репліку члени комісії.

Як повідомив Рачков, фактично, частка міськради залишаться у такій же відсотковій ставці, втім, вона не підкріплена майном.

«Майно було відчужене іншою компанією, це був капітал вартістю у котельню на Карбишева, 2. Тепер ми не можемо говорити, що частка відповідає дійсності, бо під нею немає майна», - пояснив юрист.

У своєму виступі, Андрій Осіпов наголосив, що в цій ситуації захистити права лучан повинен саме Луцький міський голова Микола Романюк, який є єдиною уповноваженою особою, й може подати позов на захист лучан.

«Очевидно, що мер має звернутися в суд щодо захисту інтересів лучан про визнання недійсним договорів попри те, що він розраховує на фінансову підтримку людей, які причетні до цих продажів. Він не буде цього робити з власної ініціативи, тому ми, від комісії, його змушуємо. Також ми повинні звернутися в прокуратуру, аби вони дослідили дії ДКП «Луцьктепла». Це саме той випадок, який дає прокурору підставу звертатися в суд. Надіюся, що Прокурор Луцька стане на захист лучан», - запропонував вжити конкретних кроків Андрій Осіпов.

Присутні члени засідання підтримали ініціативу члена депутатської групи «Новий Луцьк».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Андрій Показати IP 11 Серпня 2015 18:48
Насправді тепломережі залишились на балансі та обслуговуванні Луцьктепла, купується лише теплова енергія по лічильнику в котельні по вул. Карбишева,2 за дуже завищеними цінами.Тобто Луцьктепло платить і за теплові втрати в мережі і за транспортування теплоносія. Платить по договору який складали таємно і ніхто його не бачив, і не може побачити до сьогоднішнього дня. А суди програвались бо юристи Луцьктепла банально не приходили на розгляд справ. Керівники міняються - схема залишається. Винуваті люди що Романюка в крісло мера посадили
мхм до Андрій Показати IP 11 Серпня 2015 21:02
Романюк у 2008 році був мером? І ще, складається враження, що Палиця домовився з Осіповим...
Вася до мхм Показати IP 11 Серпня 2015 22:37
Кропива перепродал Ереме котельню в 2012. хотя по бумагам то фирма с богом забытых островов Карибского басейна.но мы ведь не дураки ...если конешно не судьи и не прокуроры.
Олекса Показати IP 11 Серпня 2015 23:29
Котельню продали в 2012 році одразу після призначення на Луцьктеплі Киричука (колишнього праівника Констиніуму). Взяв на робо у Киричука саме Романюк. Ось саме Романюк і Киричук зробили вигляд що не бачать як майно ушло від міста у власність іноземної компанії (яка на справді є власністю Констинійму). Просто Микола Романюк вважає лучан тупими і думає, що ця сделка йому минется, що його прикриють і ще грошей дадуть на нові вибори

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus