USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волинян демотивують встановлювати газові лічильники

21 Жовтня 2014 10:34
Ситуація, яка склалася після вступу у дію 1 жовтня постанови Кабміну «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування», де були змінені норми споживання газу населенням, спричинила велику кількість звернень обурених споживачів та певні негативні наслідки.

Про це під час прес-конференції сьогодні, 21 жовтня, повідомив голова правління ПАТ «Волиньгаз» Мирослав Коротя.

З його слів, нова постанова демотивує волинян використовувати лічильники, а саме - зменшить бажання їх використовувати в півтора-два рази. До прикладу, якщо у людини є газова плита та централізоване гаряче водопостачання, норма споживання газу була зменшена до 6 метрів кубічних на одну особу на місяць, тоді як норма споживання до 1 жовтня цього року становила 9,8 кубометрів на місяць.

Для порівняння, якщо у людини є газова плита, але відсутнє централізоване гаряче водопостачання та газовий водонагрівач, ліміт використання газу для неї відтепер становить 9 кубометрів на особу за місяць. Раніше ця позначка була 18, 3 метра кубічних. Газова плита та газовий водонагрівач, відповідно, 18 метрів кубічних після жовтневою постанови, і 23, 6 кубометрів - до неї. І, насамкінець, користувачам з індивідуальним опаленням відтепер можна споживати лише 7 кубометрів газу на квадратний метр опалювальної площі, тоді як можна було – 11.

Як аргументував Мирослав Коротя, зменшення вищевказаних норм не означає реальної економії газу, а приведе лише до позбавлення споживачів стимулів встановлювати прилади обліку газу. Таким чином, незахищені верстви населення будуть сплачувати за газ в рази більше. Отже, заборгованість за споживання природнього газу у значній мірі збільшиться.

Загалом, на Волині 7, 5 мільйона кубометрів газу будуть сплачувати волиняни, які не мають лічильників. Раніше ця сума сягала позначки у 24 мільйони. Різниця очевидна – 16 мільйонів кубометрів газу, тож вона буде покладена на ПАТ «Волиньгаз».

«Де ж ми будемо брати такі кошти? Це – прямі збитки підприємства. Ми буемо звертатись до регулятора з проханням збільшити тарифи на постачання та транспортування газу, аби погасити цю різницю. І вони будуть змушені погодитись», - обурюється голова правління ПАТ «Волиньгаз».

Також він зауважив, що у випадку, якщо ситуація залишиться такою ж, як вона є, усі тарифи збільшать на 25 %.

«Щодо позбавлення стимулу споживачів економити газ: люди не ставитимуть лічильників, але при цьому, оплачуючи менше, використовуватимуть ту ж кількість газу. 1350 гривень – така вартість встановлення лічильника. Загалом же, нарахування на одного споживача, який не користується обліковими приладами – 7 гривень на місяць. А, отже, встановлення лічильника є нерентабельним. Адже за рік споживач, у якого немає лічильника, платитиме трохи менше 90 гривень», - резюмував очільник «Волиньгазу».

До слова, 55 110 волинських споживачів користуються газом без лічильників. Тож, 74, 3 мільйона гривень необхідно для того, аби встановити лічильники усім волинянам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Микола Показати IP 21 Жовтня 2014 13:55
Головне, щоб мир був і того газу на зиму хватило, а те, що ціни на все ростуть, то не новина.
О до Микола Показати IP 21 Жовтня 2014 14:16
100 %
Лучанин08 Показати IP 21 Жовтня 2014 14:44
Ну нехай не прибідняється Волиньгаз, бо якщо сімя використовую газ виключно для приготування їжі, то вона ніколи ті ліміти, які навіть встановленні зараз, а тим більше ті які були раніше, - не вибирала. І це доведено. А всі облгаз, який люди проплатили але спожили, продавали на підприємства по значно вищій ціні. І це теж доведено. Зробіть вартість встановлення лічильника 300-500 грн. тоді люди будуть їх встановлювати. Але ж, вам це не вигідно. Вам вигідно щоб люди жили без лічильників і платили за газ, який ніколи не споживали, а ви його будете перепродавати і далі плакатись які бідні і нещасні.
Анонім Показати IP 21 Жовтня 2014 15:40
А чому таке дороге встановлення лічильника ? Аж 1350 грв.. Він що, золотий ?
До волиньгазу Показати IP 21 Жовтня 2014 18:44
Залиште своі газові лічильники собі на згадку. В мене одна газова плита та немае підігріву води у будинку і я одна так що за установку лічильника 1350 це дуже багато. Ви знахабніли з цінами за все.
Українець Показати IP 22 Жовтня 2014 10:29
Газ, як і усі надра України належать її народу. Видобутого в нашій державі газу цілком достатньо для задоволення потреб населення, тому ми повинні оплачувати лише собівартість (видобуток і транспорт). Коли вже до вас, рабів, це накінець дійде?!
проти лічильника Показати IP 22 Жовтня 2014 16:32
встановлюють лічильники навіть безкоштовно і що? неодноразові випадки що з лічильником набагато (в рази) дорожче. даєш на повірку лічильник що нереально багато рахує (сусіди і знайому впевнились на власному досвіді що після того так багато не рахує). в лабораторії Волиньгазу кажуть "він не може рахувати більше тільки менше, а всі ті розповіді то вигадки" і головне "а якщо є газова колонка то з лічильником завжди дорожче" і про яку мотивацію встановлення лічильника може йти мова
Просто мама Показати IP 22 Жовтня 2014 23:08
А може варто встановити лічильник? Якщо в мене вдома лише варочна поверхня газова, духовка електрична. Проживає чотири людини. Не думаю, що ми витрачаємо 36 кубометрів газу в місяць. Це певно так як з водою. На людину рахують по 4 куба води, а ми за місяць по лічильнику всі разом 4 використовуємо. Тих 1350 грн. незабаром окупляться.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus