USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

ДАІ штрафуватиме за «неправильні» шини взимку

15 Листопада 2013 14:22
Обласна державтоінспекція нагадує волинянам, що пора «перевзути» свої автомобілі. Листопад підходить до кінця, а це означає, що скоро наступить період заморозків та снігопадів. Тож усі водії повинні найближчим часом заїхати на шиномонтаж і замінити шини на зимові.

Готувати автомобіль до зими потрібно ще в жовтні. Як тільки середньодобова температура падає до + 5°С, можна сміливо замінювати шини, - повідомляють у прес-службі волинської міліції.

Проблема вибору гуми постає майже перед кожним водієм. Тож пропонуємо вам декілька порад, як максимально забезпечити своє авто взимку.

Гума з шипами чи без них?
Найпростіший спосіб зрозуміти, яку гуму вибрати – зрівняти експлуатаційні особливості шипованої та нешипованої гуми.
– Ожеледиця: гума з шипами.
– Асфальт: гума без шипів.
– Сніжні навали: гума з шипами.
– Мокрий сніг та болото: гума без шипів.
– Шумність: гума без шипів.
Таким чином вибір гуми прямо пропорційний дорогам, по яких ви будете їздити. На що потрібно звернути особливу увагу під час купівлі шин?

Необхідно правильно підібрати розмір
З боку на шині вказане маркування: наприклад, 225/55 R16 82V. Що це значить? 225 – ширина шини в накачаному стані, 55 – висота шини (вказується в процентному відношенні від ширини шини). В нашому випадку 123,5 мм. R – зазначення конструкції, R – радіальне розташування слоїв ниток корда. Буває ще діагональна конструкція, але на даний час трапляється вкрай рідко. 16 – посадовий діаметр у дюймах, 82 – умовний індекс навантаження, V – індекс швидкості. Оптимальний розмір шини вказаний у сервісній книжці транспортного засобу. Якщо він відсутній, то його можна дізнатися у будь-якого дилера. Важливо дотримуватися розмірів шин, які радить виробник. Недотримання цього параметру дуже небезпечне.

Є шини, на яких стоять різнокольорові маркери (зелені, червоні, жовті). Багато хто думає, що так на гумі вказують брак, але це не так. Кольорова мітка служить для позначення місця, в якому повинен знаходитися золотник.

Експлуатація шин
Взимку, як і літом, правила експлуатації шин дуже прості. По-перше, різкі прискорення і гальмування приводять до швидкого стирання протектора. По-друге, не варто виїжджати на бордюри. По-третє, слід уважно слідкувати за станом тиску в шинах, оскільки цей чинник дуже впливає на керування автомобілем.
Відповідно до пункту 31.4.5. Правил дорожнього руху, шини легкових та вантажних автомобілів із дозволеною максимальною масою до 3,5 тонн повинні мати залишкову висоту малюнка протектора не менше 1,6 міліметра, вантажних автомобілів із дозволеною максимальною масою понад 3,5 тонни – 1,0 міліметра, автобусів – 2 міліметри, мотоциклів і мопедів – 0,8 міліметра.

За невиконання цих вимог, відповідно до статті 121 (Порушення водіями правил експлуатації транспортних засобів) Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу від 255 до 340 гривень.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus