USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Реалії на українських дорогах: у 2016 році – 138 тисяч ДТП, три тисячі загиблих

26 Грудня 2016 11:32
ДТП, які минулого року найбільше шокували українців, зібрав ТСН.ua. Щороку окрім хвороб та стихій сотні тисяч людських життів забирають аварії та дорожньо-транспортні пригоди.

За даними ВООЗ, щороку під колесами "залізних коней" у світі гинуть понад 1,2 мільйона осіб, і отримують травми близько 50 мільйонів осіб. В Україні 2016-й рік видався багатим на моторошні аварії та резонансні ДТП.

За 11 місяців року на території України поліція нарахувала 138 тисяч 261 аварію (у 2015 році – 119 тисяч 175 дорожніх подій), в середньому за добу – 413, тобто зіткнення та наїзди траплялися навіть частіше, ніж щочотири хвилини. Основними причинами аварій в Україні є перевищення швидкості (4161 ДТП), порушення правил маневрування (2278), водіння в нетверезому стані (1809) та порушення пішоходами правил дорожнього руху (1165). Найбільше людей загинуло саме через наїзди на пішоходів (1027 осіб) та під час зіткнень автомобілів (861 осіб).

Окрім цього, за словами громадського активіста, засновника dtp.kiev.ua Влада Антонова, дуже багато аварій стаються через порушення правил проїзду перехресть. "Дуже рідко аварії стаються через погане дорожнє покриття, і вони зазвичай не такі серйозні. Колесо відвалилося - це не можна назвати аварією з тяжкими наслідками. І дуже рідко через технічний стан автомобіля - щось відвалилося, щось відпало. Найголовніше - це низький рівень водійської підготовки, люди зазвичай не враховують, що аварія може статися з ними.

Тобто зазвичай 90% - це грубий людський фактор, коли люди просто порушують ПДР і потрапляють в моторошні аварії", - наголосив він ТСН.ua.

Для зменшення кількості ДТП активіст запропонував відновити "сліпі" перевірки водіїв, як це робилося раніше. "Просто на проспекті стоїть патруль поліції і протягом години гальмує, припустимо, 10-15 машин, можуть стояти три патрулі й зупиняти всіх підряд протягом години, наприклад. Це доцільно робити на великих вулицях, проспектах особливо у вечірній, нічний час, ставити так звані "фільтри". Водії повинні боятися виїхати на дорогу п'яними", - запевнив Антонов, додавши, що також варто затримувати винуватців аварій та забирати на певний час авто на штрафмайданчик.

Найбільша кількість аварій, згідно зі статистикою поліції, сталися у Києві та області – 38 тисяч 977 та 8905 відповідно. Ще у трьох областях – Дніпропетровській, Одеській та Харківській – кількість дорожньо-транспортних пригод перевалила за 10 тисяч у кожній.

"У Києві досить багато аварій з постраждалими відбуваються саме з п'яними водіями", - розповів очільник dtp.kiev.ua, який бачить вирішення проблеми у встановленні автоматизованої системи дорожнього руху на основі камер.

"Правила проїзду перехресть потрібно контролювати за допомогою камер, "розумних" світлофорів. У нас камери автоматизовано не працюють, вони не впливають на рух, вони не вмикають світлофори. Можна просто подивитися дорожній рух, можна подивитися потім запис ДТП, але якось автоматизовано вони, на жаль, не допомагають", - зазначив Антонов, зауваживши, що встановлення такої системи коштувати декілька мільйонів гривень.

За даними правоохоронців, цього року у 23 тисячах 506 ДТП постраждали люди: приблизно 30 тисяч громадян були покалічені, ще майже 3 тисячі – загинули. "Дорогами смерті"-2016 стали траси державного значення: M-06 Київ – Чоп (на Будапешт через Львів, Мукачеве, Ужгород), де сталося 553 аварії, у яких загинули 150 людей та 695 були травмовані; M-05 Київ – Одеса, де зафіксували 236 ДТП із 93 загиблими та 316 постраждалими; M-03 Київ – Харків – Довжанський (на Ростов-на-Дону), де сталося 218 аварій, у яких загинули 56 людей та 287 були травмовані.

ТСН.ua вирішив зібрати усі найрезонансніші аварії року, які сколихнули українців: Справа Толстошеєва 9 січня у Києві біля станції метро "Лівобережна" білий джип "Мерседес" із донецькими номерами на великій швидкості протаранив відбійник, вилетів на тротуар та влетів в стоматологічну клініку, збивши на смерть жінку, яка торгувала на вулиці, ще декілька людей постраждали. З місця ДТП водія автівки, як з'ясувалося, сина бізнесмена Андрія Толстошеєва з Дружківки Донецької області, забрали до лікарні, де той лежав з діагнозом "покусаний язик" та "невідома хвороба серця".

Також Станіслав Толстошеєв запевняв, що знепритомнів за кермом. Поки медики стверджували, що він не транспортабельний, водій-убивця спокійно виходив на сходову клітку лікарні, де його фотографували очевидці. 13 січня Толстошеєву висунули підозру, а вже 15 січня Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід мажору – тримання під вартою строком на два місяці з можливістю внести заставу у розмірі 137,8 тис. грн.

Згодом хлопець вийшов із СІЗО, а прокуратура у вересні закрила проти нього кримінальне провадження, посилаючись на результати експертиз, які нібито підтвердили, що у Толстошеєва був судомний напад і він не міг впливати на свої дії. Проте за декілька днів генпрокурор Юрій Луценко скасував постанову про закриття справи Толстошеєва і вирішив призначити повторну амбулаторну комісійну психіатричну експертизу, але в експертній установі МОЗ України іншого регіону.

За даними журналіста Дмитра Гнапа, Толстошеєв не вперше став винуватцем аварії і раніше вже уник покарання. 3,5 роки тому, намагаючись об'їхати затор, він протаранив авто та ледь не вбив водія. Син постраждалого чоловіка повідомив, що тоді Станіслава активно "відмазували", а справу й досі не закрили.

Смертельна аварія БТР та автобуса 15 жовтня приблизно о 22:00 у місті Покровськ Донецької області БТР зіткнувся з пасажирським автобусом, у якому їхали працівники збагачувальної фабрики, на момент аварії в салоні перебували 10 людей. Унаслідок ДТП водій автобуса загинув, а двоє пасажирів отримали травми, зокрема, одну жінку госпіталізували з переломом. За даними прокуратури, кермувальник БТР був тверезим, проте не зупинився перед знаком "рух без зупинки заборонено", що й стало причиною зіткнення. Також повідомлялося, що військову техніку, яка потрапила в смертельну аварію, того дня вранці передав для потреб АТО президент України Петро Порошенко.

Нагадаємо, патрульна поліція Луцька розпочала свою роботу 19 грудня 2015 року. Рівно рік тому на Театральному майдані полісмени урочисто склали присягу на вірність українському народові. З 20 квітня 2016 року управління патрульної поліції Луцька очолив лейтенант Олександр Вовченко, 1991 року народження, уродженець Київської області. Саме з ним – розмова про підсумки річної роботи луцьких інспекторів, і реформу поліції із репортером Інформаційного агентства Волинські Новини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ку-ку Показати IP 26 Грудня 2016 15:14
карать нельзя помиловать!!!
SS Показати IP 26 Грудня 2016 17:22
все брехня ніхто цю статистику не веде подивіться скільки авто на дорозі дорогу перейти не можна припаркувати немає де які 3000 загиблих аби 100 було пишуть бо без роботи бояться залишитись

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus