USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Депутат міськради судиться через медреформу луцької «первинки»

6 Вересня 2013 13:22
Визнати протиправним і скасувати пункти 2-8 рішення Луцької міської ради від 27 березня 2013 року «Про створення комунального закладу «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №1», шляхом адміністративного позову до суду, вимагає депутат Луцької міської ради Андрій Осіпов.

Обставини справи
У відповідності до статті 38 Основ законодавства України про охорону здоров’я, кожен пацієнт, який досяг чотирнадцятирічного віку і який звернувся за наданням йому медичної допомоги, має право на вільний вибір лікаря, якщо останній може запропонувати свої послуги, та вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій. Кожен пацієнт має право, коли це виправдано його станом, бути прийнятим у будь-якому закладі охорони здоров'я за своїм вибором, якщо цей заклад має можливість забезпечити відповідне лікування.

Вказана норма закону передбачає, що кожен громадянин України має інтерес до функціонування Луцької поліклініки №3, Луцької амбулаторії загальної практики-сімейної медицини № 1, Луцької амбулаторії загальної практики-сімейної медицини як до закладів охорони здоров’я, що функціонують на території України.

У відповідності до статті 6 КАС України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або інтереси.

«Я є мешканцем Луцька, а відтак маю свободу місця проживання і свободу обрання закладу охорону здоров’я, до якого звернутися з питань надання медичної допомоги. Окрім цього, я є громадським діячем, депутатом місцевої ради, а тому для мене є інтерес у законності рішень органів місцевого самоврядування, право на оскарження щодо їх законності та обґрунтованості», - каже Андрій Осіпов.

Зі слів депутата, 18 грудня 2012 року Луцька міськрада ухвалили рішення №35/20 «Про реорганізацію комунальних лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я». Пізніше, 27 березня 2013 року Луцькою міською радою ухвалили рішення №39/23 «Про створення комунального закладу «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №1».

Ці рішення безпосередньо стосуються моїх прав та інтересів

«За моїм переконанням, вказані рішення прийняті з порушенням закону та процедури ухвалення. Незаконність вказаних рішень обґрунтовується наступним:
1. Згідно статті 3 Основ законодавства України про охорону здоров’я, мережа закладів охорони здоров'я - сукупність закладів охорони здоров'я, що забезпечують потреби населення у медичному обслуговуванні на відповідній території. Оскаржуване рішення відповідача прийняте із порушенням статті 49 Конституції України. У відповідності до закону, мережа існуючих закладів охорони здоров’я не може бути скорочена. За моїм переконанням, під існуючою мережею закладів охорони здоров’я мається на увазі як кількісний, так і якісний показники.
1.1. За оскаржуваним рішенням Луцької міської ради №39/23 заплановано ліквідувати дві амбулаторії - Луцька амбулаторія загальної практики-сімейної медицини № 1, Луцька амбулаторія загальної практики-сімейної медицини - і утворити один заклад – Центр первинної медико-санітарної допомоги. Таким чином, існуюча мережа закладів охорони здоров’я протиправно зменшиться на 1 заклад, а також мережа закладів охорони здоров’я зменшиться якісно – не буде двох амбулаторій як юридичних осіб.

Така організаційно-правова форма закладів охорони здоров’я як «центр первинного медико-санітарної допомоги» передбачена Законом України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві» (7.07.2011р., N 3612-VI) та Законом України «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо удосконалення надання медичної допомоги» (7.07.2011р., N 3611-VI).

Перший законодавчий акт стосується визначеного обсягу регіонів та не має стосунку до Волинської області та м. Луцька. Більш того, прошу звернути увагу, що у визначених вказаним законом регіонах медична реформа запроваджена як експеримент, для відпрацювання можливого майбутнього запровадження напрацювань на території України, або відмови від його застосування та збереження існуючої системи.

Статею 35-1 Основ законодавства України про охорону здоров’я передбачається утворення центрів медико-санітарної допомоги. Однак таке положення закону (п. 1 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо удосконалення надання медичної допомоги» від 7.07.2011р. N 3611-VI) набуде чинності лише 01.01.2015 року. До цього часу утворення закладів охорони здоров’я у формі центрів медико-санітарної допомоги є незаконним (окрім м. Києва, Вінницької, Дніпропетровської та Донецької областей). Такої форми надання медичної допомоги як «первинна» не існує.

Рішення відповідача ухвалене із порушенням вимог пункту 2 частини 1, частини 3 статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Відповідач виправдовує свої дії тим, що внаслідок прийняття оскаржуваного рішення розбудовується мережа амбулаторій та покращується доступ населення до медичних послуг. ЦЕ НЕПРАВДА. Розбудова мережі амбулаторій може здійснюватись без утворення Центру первинної медико-санітарної допомоги. Більш того, розбудова амбулаторій здійснюється згідно із рішенням Луцької міської ради від 30.01.2013р. №37/33.

Враховуючи викладене вище, на підставі статей 3, 19, 144 Конституції України, статей 26, 46, 49, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статей 3, 19, 20, 30 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», керуючись статей 6-9, 17-20, 104-106 КАС України,
У зв'язку із цим Андрій Осіпов просить визнати протиправним і скасувати пункти 2-8 рішення Луцької міської ради від 27.03.2013 року №39/23.

Довідка.
У відповідності до статей 2, 6 Кодексу адміністративного судочинства України, завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства. Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або інтереси.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 6 Вересня 2013 15:44
В даному випадку Осіпов молодець! Дай Бог, щоб йому це вдлося, верніше щоб судді дивилися на Закон, а не в кишеню. Вже ті поголвні екперименти над людьми так набридли.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus