USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У луцьких будинках стане дорожче жити?

31 Січня 2013 17:34
Невтішні оголошення для щодо чергового збільшення тарифів з утримання будинків та прибудинкових територій з’явилися на дошках оголошень біля під’їздів луцьких багатоповерхівок.

Основні причини, що зумовили збільшення тарифів, а також можливі наслідки від такого кроку комунальників, з`ясовував кореспондент «ВН».

Попри обіцянки прем'єр-міністра України Миколи Азарова про те, що тарифи на житлово-комунальні послуги збільшаться лише для заможніх українців, наразі у Луцьку йде мова про перерахунок розмірів плати за утримання будинків та прибудинкових територій для всіх без винятку мешканців багатоповерхівок, що на балансі житлово-комунальних підприємств.

Згідно з рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради №254/1 від 27.04.2010 року, тариф на послуги з утримання будинків, споруд і прибудов належним чином не відшкодовується, тому й вартість утримання кожного з будинків у Луцьку переглянули.

За що платять лучани?

Слід зауважити, що до переліку послуг з утримання будинків у Луцьку, зокрема, належать: прибирання прибудинкової території та сходових кліток, технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем, вентиляцій, конструктивних елементів, а також, дератизація, дезінсекція та освітлення місць загального користування та ін. З повним спектром послуг ЖКП можна ознайомитися на сайті Луцької міської ради.

Та чи виконується послуга, наприклад, з підмітання і зсування снігу, очистки асфальту від нальоту, коли біля під’їздів будинків, що на проспекті Волі та вулиці Винниченка, ми побачили ось таке.


Як приклад, можна також навести історію з 20-річним «стажем» щодо ремонту даху у п’ятиповерхівці на вулиці Шопена в Луцьку. Інші схожі приклади, гадаємо, може пригадати чимало лучан.




Згідно з інформаційними листами розташованими на під’їздах, лучани можуть надсилати свої зауваження та пропозиції щодо збільшення тарифів до ЖКП за яким «закріплений» будинок до 6 лютого.

Головний комунальник міста каже, що зміна тарифів - виправдана

Директор департаменту житлово-комунального господарства Іван Кубіцький так прокоментував ситуацію щодо зміни тарифів на утримання будинків і прибудинкових територій:

- Чим обґрунтоване рішення збільшити тарифи?

- Це вимога часу, у зв'язку з тим, що коли затверджували будинковий тариф у 2009-2010 роках, мінімальна заробітна плата становила 650 гривень, а на сьогодні маємо 1147. Різниця - це майже 76%. Тoбто першим чинником є рішення Кабміну щодо врегулювання розміру мінімальної заробітної плати.

Друга причина - рішення НКРЕ (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики – «ВН») щодо вартості електроенергії. В чинному тарифі була вартість 24 копійки, а сьогодні ми вже маємо 37 копійок за 1 кіловат. І це тільки дві складових, до яких ми вносимо зміни. У решті видів послуг зміни не вносяться, тарифи залишаться чинними.

- У скільки разів загалом збільшаться ЖКГ тарифи?

- Загалом - залежно від будинку, бо ж кожен має свій метраж, конструктиви і т.п. В окремих будинках буде від 30 до 55-60% збільшення тарифу.

- Чи вже надходили письмові скарги від мешканців будинків?

- В нас в департаменті є, мабуть, десь 3-4. Є заяви про незгоду та про відмову від окремих послуг. А загалом (станом на 30 січня 2013 – «ВН») їх нараховується близько 15-18.

На запитання, чи можуть невдоволені мешканці відмовитись від послуг ЖКП, Іван Кубіцький відповів ствердно, водночас зауважив - це можливо, наприклад, у випадку створення об`єднання співвласників багатоквартирних будинків.

З його слів, у луцьку уже функціонує більше сотні ОСББ. Втім, слід відмітити, що більшість із них створені у новобудовах, тоді як загалом в обласному центрі – майже півтори тисячі житлових будинків комунальної власності.

Слід зауважити, що оголошення, що з`явилися на під`їздах будинків – лише засвідчують наміри комунальників збільшити тарифи на утримання будинків і прибудинкових територій. Остаточне рішення з цього приводу ухвалюватиме виконком Луцької міськради після завершення обговорення та інших регуляторних процедур.

Підготувала Іванна Мартинів
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
дідо Показати IP 31 Січня 2013 18:15
Волинь голосувала за Тимошенко, а вона загнала нас у газову кабалу.
Tero до дідо Показати IP 1 Лютого 2013 11:14
Це не Тимошенко винна. а скриті ворожі дії Фірташа з Януковичами і Ахметовим довели країну до такої ціни.
2 до дідо Показати IP 1 Лютого 2013 11:25
Дідо, при чому тут послуги з утримання будинків, тут газу нема ні краплі! Думай перш ніж писати! А за кого голосувати право кожного за Конституцією! Тарифи на зазначені послуги встановлює місцева влада. Зокрема, у Луцьку - виконком Луцької міської ради.
D Показати IP 31 Січня 2013 18:27
Слід зауважити, що до переліку послуг з утримання будинків у Луцьку, зокрема, належать: Для чого писати нікому непотрібні слова - слід зауважити і зокрема, які не несуть ніякої смислової нагрузки? А ще журналісти..
осбб Показати IP 31 Січня 2013 19:31
ОГО!!!
vilnyj Показати IP 31 Січня 2013 19:53
Можна погодитися з аргументами Кубіцького, якби не певні але: деякі види робіт передбачені чинними договорами між ЖКП і мешканцями будинків в більшості своїй ніколи не виконувалися. Але плата за їх виконання тим не менше бралася. Хтось бачив, щоб працівники ЖКП прибирали підвальні приміщення, забезпечували освітлення місць загального користування, або ж регулярне прибирання сходових кліток (хоча з періодичністю визначеною ними ж самою)? Згідно договору, ЖКП повинні слідкувати за робочим станом вентилів, кранів, засувок загального користування. Замість цього введена плата за перекриття води, чим по-суті самі ж ЖКП і зацікавлені в неробочому стані цих приладів. Замість того, щоб реально модернізувати і реорганізувати галузь, наші чиновники, як завжди, вибирають найлегший шлях вирішення проблем. Хоч прекрасно розуміють, що ефект буде нульовий - якщо не зразу ж, то через деякий час. Але відповідального знов не буде.
Лучанин Показати IP 31 Січня 2013 20:08
В мене на будинку пише 2.1 за кв.На фото 1.7.Чому така різниця?В мене 5 поверхів.
ірина Показати IP 1 Лютого 2013 10:41
я чула, що люди пишуть в міську раду скарги і просять переглянути тарифи. Ті, що пишуть, добються свого, а ті що мовчать - тим точно доведеться платити
235 Показати IP 1 Лютого 2013 10:55
А чому нема інформації на старих будинках уСтарому місті? Там точно ніколи нічого не робиться, а плата береться справно.
Thor Показати IP 1 Лютого 2013 13:30
Снегу навалило - ЖКХ не готовы, сейчас слякоть и пройти через двор невозможно не намочив ноги по колени - ЖКХ не готовы. Так за что же мы платим? Если банально снег с асфальта во дворе не могут убрать? А поднимать тарифы на то, что они итак не выполняют это уже наглость!
Перехожа Показати IP 2 Лютого 2013 13:07
А що роблять ЖЕК, нічогісінького, в нас протікає дах вже 3 рік, дзвонили до них і писали, результату не має. Сніг біля під"їзди не прибирається, двірник який закріплений за нашим участком розчищує тільки в приватного стоматолога і скидує сніг під наш під"їзд, не звертаючи уваги на будь які зауваження. Коли визвала провірити вентиляцію, то мені працівникі Жеку сказала, що вина в поганій вентиляції - мої пластикові вікна, а якщо хочете щоб хтось дійсно подивився вентиляцію, то треба заплатити. То випливає питання за що платити? За які послуги, за ті, що не надаються. Чому я маю платити якщо нічогісенько не робиться? Зарплату працівникам, які тільки жиріють в своїх кабінетах, і при зверненні обурюються, як будто я прийшла до них до дому і вимагаю щось їхнє, і завжди в них одна відповідь: що в нас грошей не має, то куди всі хай невеликі гроші йдуть?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus