USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У центрі Луцька руйнується пам’ятка архітектури. ФОТО

28 Березня 2012 15:54
Житловий будинок на вулиці Лесі Українки, 32 руйнується на очах: із фасаду відшаровується штукатурка та гіпсова ліпнина. Споруда датується початком ХХ століття та є пам'яткою архітектури. Влада обіцяє відремонтувати фасад вже протягом тижня.

Мешканці будинку звернулися у службу оперативного реагування Луцької міськради «15-80», аби провести негайну реставрацію.

Як розповіла під час оперативної наради у мерії начальник відділу звернень громадян Лариса Карп’як, мешканців непокоїть те, що з фасаду відшаровується штукатурка та гіпсова ліпнина. Мовляв, це може становити загрозу для перехожих.



Власник магазину на вулиці Лесі Українки, 32 Василь Данилюк сказав, що уже протягом 15 років утримує будівлю. Він також розповів, що регулярно у разі потреби проводить ремонти. «Востаннє я робив ремонт до 20 річниці незалежності. Там валився балкон», - пригадав Данилюк.

Він також запевнив, що аварійний стан будинку в тому числі спричинений роботою ЖЕКу. Мовляв, взимку комунальники відбивають бурульки кувалдою та ломом. Відтак і верхня частина будинку руйнується.



Підприємець готовий надати необхідні матеріали для реставрації аварійної частини будівлі. Утім для належної реконструкції потрібно, як мінімум, найняти спеціальну вишку, а також погодити відповідні документи для реставрвції. Адже будинок внесений до списку пам’яток архітектури та містобудування.



За словами Василя Данилюка, цими днями на огляд аварійного будинку приїжджав перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук. Так, за його розпорядженням, територію перед будинком загородили стрічкою, аби не травмувалися перехожі.



Як розповів Святослав Кравчук у коментарі ««ВН»», він особисто доручив управлінню ЖКГ міської ради поремонтувати фасад протягом тижня.

Головний архітектор Луцька Юрій Казмірук зауважив, що робота із будинком – специфічна з огляду на те, що це пам’ятка архітектури. Тому реставрацію необхідно проводити обережно, відповідно до підготовленої документації.

До слова, проблему аварійного будинку зачепив і комітет захисту національної спадщини. Як зазначив член комітету, журналіст інтернет-видання «ВолиньPost» Олександр Котис, найближчим часом у планах організації зробити акцію. У її рамках лучани матимуть нагоду від свого імені звернутися до органу охорони культурної спадщини міської ради. Такий хід, за словами члена комітету, спрацював торік, коли хотіли забудувати П'ятницьку гірку. Тоді звернулося, за його словами, до 20 людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
VSC Показати IP 29 Березня 2012 18:46
Старожилы говорили, что там был бордель.
О Показати IP 30 Березня 2012 08:41
Точно, я тоже такое слышал.. Неслабый памятник архитектуры!! Можно потом открыть там музей борделя)))) Странно что стены раньше сами не рассыпались- вибрационная нагрузка была мощной )))
Бордель Показати IP 30 Березня 2012 09:50
Ага-ага ! У Луцьку що не старий будинок то або бордель або гестапо ))) VSC, коли станете також сторожилом Луцька, дуже прошу вас, не переказуйте нащадкам своїм усіляких дурниць.
О Показати IP 30 Березня 2012 11:22
Ну да, официально ж любой бордель налогов не платит- можно и не озвучивать. Может ко времени появления потомков на борделях повесят таблички , что бы потом было легче определить архитектурную ценность

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus