USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку аматорська хорова капела «Злагода» виступила з ювілейним концертом

11 Травня 2018 21:01
Ювілейний концерт народної аматорської хорової капели «Злагода» відбувся у Палаці культури Луцька з нагоди 20-річчя створення колективу.

Зауважимо, що хоровий колектив «Злагода» створили у травні 1998 року із членів Луцької міської організації Всеукраїнського об’єднання ветеранів за ініціативою Григорія Синюка. Його створили, аби відображати свободу та незалежність України, історичне минуле та сьогодення вітчизни, любов до рідного краю, родини, дітей.
У «Злагоді» Енна Юрченко є старожилом, адже в ньому із самого початку заснування.

«Я вважаю, що наш колектив дуже важливий для збереження українських традицій, народної культури. На початку нашого створення ми їздили по всіх організаціях, яких тільки можна було з українською піснею. З концертами ми відвідали всі школи міста, усі навчальні заклади. Ми співаємо про батька, матір, про нашу історію, багатостраждальну, водночас і героїчну Батьківщину. Багато в репертуарі маємо повстанських, стрілецьких пісень, про другу світову війну. І приємно, що нас із задоволенням слухають та люди радіють», - розповідає Енна Юрченко.



Впродовж років існування колективу, репертуар систематично збагачувався патріотичними, повстанськими, стрілецькими та козацькими піснями.


Зауважимо, що першим керівником та акомпаніатором став Володимир Сосновський, далі були такі керівники як Богдан Прокопяк, Надія Квашук. Понад 6 років хормейстером працював Ілліодор Чернецький. З червня 2001 року «Злагода» продовжила своє творче життя під орудою заслуженого працівника культури Євгена Шаюка. З початку 2018 року майстер передав кермо своєму учневі Ігореві Баранюку, котрий до цього протягом чотирьох років допомагав Євгену Пахомовичу як хормейстер.

«Ми постійно рухаємося вперед, доповнюємо наш репертуар та змінюємо програми виступів. Зокрема зараз трохи цікавинок із сучасного класичного мистецтва. Нещодавно у колективі трохи побільшало дівчат, от шкода, що хлопців малувато. Загалом у нас біля 30 людей в колективі», - розповідає Ігор Баранюк.


За вагомий внесок у розвиток національної культури, високий рівень виконавства в 2003 році колектив отримав почесне звання «народного аматорського».

Від початку існування колективу тут і Петро Холодюк, який каже, що без пісні не уявляє свого життя.

«Без пісні я не можу жити, кілька разів було що не виступав через певні життєві обставини, то аж відчував, як мені цього не вистачає. А тільки збираємося, звучить пісня – одразу на душі легше стає, радісно. Я тут від заснування. Шкода єдине, що вже багатьох колег немає, і від цього трохи страшновато стає», - Петро Холодюк.


Капела неодноразово радувала глядачів патріотичними концертами в містах та селах Волині, а в Луцьку «Злагода» - активний учасник найрізноманітніших культурно-мистецьких заходів, громадських акцій. Окрім цього, колектив виступав у Києві, Львові, Івано-Франківську, Вінницькій та Житомирській областях, у Криму.

Чимало виступів за плечима і в Ярослава Онофрука.

«Я сам по натурі національно налаштований, так мене вчив батько, тому дізнавшись про цей хор і став його учасником. Тому, тут я вже 18 років. Цікаво, що в нашому репертуарі є багато унікальних пісень, які мало де збережені і це ми намагаємося донести усім українцям та гостям нашого міста», - каже Ярослав Онофрук.


Зауважимо, що учасники хору — люди найрізноманітніших професій, уподобань та характерів, але їх усіх єднає любов до пісні, як невичерпане джерело взаємоповаги, добра та згоди між людьми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus