USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

У Луцьку - український гуру філуменістики

9 Вересня 2014 14:09
Міжобласну виставку сірників відкрили в Луцьку. На ній представлено більше тисячі експонатів. Свою колекцію презентувала й «гуру» української філуменістики львів’янка Галина Панахид.

Відкриття виставки відбулося в приміщенні Центру туристичної інформації та послуг за адресою: Луцьк, вулиця Сенаторки Левчанівської, 2. Представлена експозиція у двох частинах: «Мандрівки з сірниками», «Філуменістична Шевченкіана». Кожен з колекціонерів запалив свою свічку.
«Це вже вчетверте ми представляємо в Луцьку таку виставку, але цього разу вона - масштабніша, адже є колекції з різних областей, а не лише з Волині. Тут є роботи волинян, також колекції від єдиного в Україні виробника сірників «Рівненська сірникова фабрика», від гуру української філуменістки Галина Панахид, яка має у своїй колекції понад 100 тисяч сірникових етикеток», - розповідає організатор виставки голова Волинської асоціації колекціонерів «Паритет» Анатолій Сєрков. Він же і представив свої сірникові коробки на тему «Мандрівки з сірниками». Як наголосили колекціонери, що по сірниках можна вивчати історію країн, архітектуру, культуру цілої епох.

Серед цівкового різноманіття експонатів, варто виокремити тематичну серію присвячену століттю Донецька. Зображення на сірниках із 1969-го року розповідають про визначні місця населеного пункту, і тут є зображення портрету Кобзаря і драмтеатру імені Тараса Шевченка, але немає пам’ятника Леніну.
Шевченківська тематика на сірникових етикетках представлена зображеннями самого поета, його пам’ятників, будівель музеїв і театрів, які носять його ім’я; творів Кобзаря, місць, пов’язаних із ним. Ці етикетки експонуються на виставці у 9 тематичних серіях, які випускалися різними сірниковими фабриками.

«Я вже колекціоную сірники 27 років. Справді, якщо розповідати про них, то це - історії цілих народів, країн, окремих з яких вже немає. Якщо говорити про Шевченка, то першу етикетку з його портретом випустили у 1914 році», - розповідає автор колекції про Шевченка Галина Панахид, яка є членом філуменістичного союзу Чехії, Словаччини, Москви.
Виставка триватиме до 10 жовтня.

На заході були й рятівники, які говорили про правила безпеки й «підігнали» пожежну. До слова, організатори зауважили, що через три роки буде 200 річниця створення сірників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Джулія Показати IP 9 Вересня 2014 17:18
Мистецтво таке розмаїте :-)
:) до Джулія Показати IP 10 Вересня 2014 10:09
О, так) не те слово!! І автор гарно доніс інформацію до читачів) Молодець)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus