USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Вперше на Волині – виставка робіт митців Академії мистецтв Вроцлава

17 Червня 2018 19:13
Культурно-мистецький діалог країн Пограниччя набув нового потужного імпульсу – у Луцьку урочисто відкрилася виставка викладачів Академії образотворчих мистецтв імені Єуґеніуша Ґепперта у Вроцлаві, присвячена 100-річчю незалежності Польщі.

Презентація під привітною назвою «Добрий день!», яка відбулася 15 червня у Великій залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України, зібрала польських і українських організаторів проекту, його учасників, освітян і мистців, студентів, журналістів, шанувальників сучасного мистецтва.
Гостей з Польщі волинські публіці представили голова Волинської організації НСХУ Володимир Марчук і консул Генерального консульства РП в Луцьку Кшиштоф Савіцкі, для якого ця презентація стала завершальним офіційним заходом у волинській каденції.

Щирий друг України пан Кшиштоф доклав багато зусиль до організації і проведення в нашому краї заходів у справі налагодження безпосередніх контактів між країнами Пограниччя. За 8 років плідної діяльності в Луцьку він зініціював понад 100 культурно-мистецьких подій і арт-проектів, що стали мостами взаєморозуміння між нашими народами.
«Добрий день!» – не лише символічно-оптимістична назва презентації, а й ті перші слова, які польські учасники проекту вивчили під час свого перебування в Україні.

Про це розповіла кураторка циклу презентацій в містах України, заступниця директора Львівського палацу мистецтв з науково-мистецької діяльності, кандидат мистецтвознавства Ольга Луковська: «До нас звернулися художники з Вроцлавської академії мистецтв з пропозицією представити своє мистецтво в рік святкування незалежності в Польщі в особливий спосіб – запрезентувати свої роботи в Україні Вони поділили виставку на три частини. Головна експозиція була представлена в Львові під назвою «Сто літ!».

Дякуємо консулу Кшиштофу Савіцкі та Володимиру Марчуку, бо Луцьк відгукнувся відразу… Виставка побудована безпосередньо для України. Кожен автор мав завдання створити щось з думкою про Україну, для України. У нашій делегації є учасники, які тісно пов’язані з Україною. В кожному творі є певна особиста історія».
Батьки учасника презентації, професора академії Єувґеніуша Юзефовського жили в Володимирі-Волинському. Його роботи «До сторіччя народження моєї мами» і «До сторіччя народження мого батька» створені з особливою любов’ю і трепетом. В них мистець розповідає історії життя членів своєї родини.
В інтер’єрі презентованої наразі експозиції представлено твори, які показують українським глядачам актуальні напрямки мистецьких практик викладачів одного з найшанованіших навчальних закладів Польщі: це графіка й інсталяція, концептуалізм і абстракція. Куратори арт-проекту з польської сторони – Марта Боргош і Войчех Пукоч. Знайомлячи волинян з учасниками арт-проекту професорами Академії мистецтв Єуґеніушем Юзефовским, Анною Ковальською-Шевчик і Пьотрем Блажеєвським, викладачами Камілем Московченком й Каролем Бабічем, Кшиштоф Савіцкі наголосив, що це активні європейські художники, які поєднують теорію і практику мистецтва.
Nie moja, moja wina. Богна Козера-Радомська
M.J.TATTOO.Марек Якубек Вінглотер
Дахи. Лукаш Моравскі

Про те, що досвід Вроцлава є актуальним для колег-педагогів і студентів мистецьких закладів Волині, висловився ректор Луцького державного технічного університету Петро Савчук: «Наш університет дуже цінує культуру, традиції, різні проекти і розвиває їх. У нас є будівельний факультет, де акумульовані творчі спеціальності «дизайн» і «архітектура». Є в нас викладачі, які вміють і можуть представити щось поруч. Вроцлавська академія, цей елітний і брендовий не лише для Польщі а й для Європи навчальний заклад поряд з Краківською академією та іншими демонструють кращі взірці сучасних творів. Ми будемо і надалі розвивати нашу плідну співпрацю».

Відома волинська художниця і педагог Тетяна Мялковська, яка нещодавно побувала в Академії мистецтв у Вроцлаві, розповіла про величезні лабораторії мистецтва з супертехнічним оснащенням і вільну атмосферу спілкування педагогів зі студентами з опорою на індивідуальність творчості. Художник, які передає свої знання молоді, не створює собі конкуренцію, вважає вона, а передає традиції і плекає культуру мислення у наступному поколінні.
Без сумніву, виставка є надзвичайно цікавою українським художникам, знавцям і шанувальникам сучасного європейського мистецтва у контексті контрастів і знахідок польських мистців. Така подія створює простір для широкої комунікації, фахової дискусії, корисної співпраці. Адже польське мистецтво, як і українське, має травматичний досвід перебування під домінуванням соцреалізму, однак помітні зміни в структурі мистецтва і в навчальних програмах мистецьких вузів тут розпочалися значно раніше.

У Польщі академії мистецтв працюють в усіх великих містах і практикують різні підходи до навчання: приміром, у Лодзі активно розвивають прикладне мистецтво, в Познані та Щецині акцент ставлять на інтермедіа, в той час як в Кракові плекають класичні традиції. Вища державна школа образотворчих мистецтв Вроцлава була заснована в 1946 році, в 1996 році отримала статус академії. Ім’я відомого польського художника, першого очільника Єуґеніуша Ґепперта академія носить з 2008 року.
Виставка творів художників Академії образотворчих мистецтв у Вроцлаві буде відкрита для огляду волинян до кінця червня. У всіх шанувальників сучасного європейського мистецтва є можливість ознайомитися з роботами польських мистців у Галереї мистецтв ВО НСХУ, що на вулиці Лесі Українки 24а. Вхід до галереї вільний.
Про подію можна прочитати на сайті Галереї мистецтв.

Фото події люб’язно надав фотохудожник Віктор Чухрай

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
хехъ Показати IP 18 Червня 2018 05:09
кошмар
Сергій Показати IP 18 Червня 2018 09:06
Дякуємо організаторам за вікно в Європу хоча ми і так страшно розумні і просунуті....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus