USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Виставка «оберегів українських вояків» – у Луцьку

14 Жовтня 2014 17:00
Малюнки, які українські солдати на Сході носять поряд із серцем як обереги, презентували лучанам.

Відкриття виставки робіт учнів Луцької художньої школи «Ось де, люди, наша слава, слава України!» відбулося 14 жовтня в арт-галереї «Луцьк». Разом із творчими роботами вихованців школи у рамках виставки можна було побачити фотодокументи, присвячені визвольній боротьбі сучасних героїв та героїв минулого.

Начальник управління культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів розповіла, що цей навчальний рік розпочався з уроку патріотизму, і протягом вересня-жовтня діти підготували експозицію, яку презентують сьогодні. З її слів, нині пишеться нова сторінка історії держави, у якій, на жаль, є і криваві епізоди. Вона побажала усім присутнім мирного неба та гідного майбутнього для України.



Керівник народної аматорської хорової капели «Посвіт» Ростислав Кушнірук розповів, що на шлях боротьби за Україну став у дуже юному віці, коли йому було лише 11 років. Один з його командирів тоді навчав не лише користуватися крісом, а й співати. Саме з тих часів керівник капели пам’ятає чимало стрілецьких пісень, які у майбутньому слугували для формування його світогляду. На сибірській каторзі, де йому довелося перебувати 14 років, дух чоловіка не зламався. Нині постулати Степана Бандери «здобудеш Українську державу або згинеш у боротьбі за неї», з його слів, втілилися в героїчну українську молодь, представники якої гинуть у боротьбі з окупантами зі Сходу. Він побажав дітям бути завжди щасливими та усміхненими на славу України і на користь батькам.

Діти подарували Ростиславу Кушніруку одну зі своїх робіт, а він, своєю чергою, запросив юних лучан отримати безплатні примірники збірок стрілецьких пісень, які він впорядкував, у Палаці культури.



Гостем заходу став командир взводу батальйону «Айдар» Андрій Омельчук, учасник Помаранчевої революції та Революції гідності, який, коли загарбники розпочали війну в Україні, добровольцем вирушив на Схід. Він привітав присутніх з новим святом, адже сьогодні 14 жовтня оголосили Днем захисника Вітчизни. З його слів, це відтворює традиції козацтва, тих, хто воював за Україну. Айдарівець із травня перебував у зоні АТО, брав участь у бойових операціях, отримав контузії, лікувався у шпиталі.

Побачивши роботи юних лучан, він не зміг стримати емоцій, адже практично на кожному малюнку – сльози матерів та голуби миру, що свідчить про те, що ми мирна нація, ніколи не були загарбниками, але готові дати гідну відсіч будь-кому. Боєць зізнався, що у більшості його побратимів дитячі малюнки, які їм надсилають, носять разом з іконками біля серця, як оберіг. Він назвав такі малюнки величезною моральною підтримкою, завдяки якій вояки знають, що воюють перш за все заради того, щоб діти ніколи не знали слова «війна», не бачили сліз на очах матерів, які оплакують своїх синів.



Діти передали Андрію Омельчуку свої малюнки, для того щоб він передав їх бойовим побратимам на лінії фронту.



Начальник управління культури Волинської облдержадміністрації Валерій Дмитрук звернув увагу на те, що відкриття виставки відбувається у дуже зворушливій атмосфері, адже ще рік тому ніхто не міг уявити виставку на подібну тематику, адже ми жили у мирі. Тема робіт торкається душі кожного патріота, адже на малюнках можна побачити тризуб та синьо-жовтий стяг. Він закликав дітей пишатися тим, що вони українці.



Директор Луцької художньої школи Іван Гаврилюк розповів, що свято Покрови, яке сьогодні відзначають, завжди було особливим, віховим протягом усієї історії України. Сьогодні воно стало особливо актуальним у процесі формування нової держави. Попри складні події, війну, загибель людей він назвав наш час часом істини, коли ми з гордістю можемо сказати, що ми - українці, вже навіть від маленької дитини можна почути гасло «слава Україні».

«Тішить, що сьогодні цю естафету переймає молоде покоління, яке виховується на правдивій історії, а не на історії, на якій виховувалися ми – брехні, лукавстві та підкупі», - зауважив Іван Гаврилюк.



Він наголосив, що ці малюнки – теж вид боротьби за нову державу, це формування особистості. Сорок робіт вихованців художньої школи вже віддали на фронт. Виставка, з його слів, є підтвердженням того, що нове покоління дивиться на життя по-новому, і за ним майбутнє.

Експозиція триватиме до 28 жовтня.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus