USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

З Волині «Вогонь незалежності» повезли до Варшави

9 Листопада 2016 09:43
«Вогонь Незалежності» у вихідні прибув докафедрального собору Святих Апостолів Петра і Павла в Луцьку. Його традиційно запалюють від лампади на військовому кладовищі під Костюхнівкою. Потім харцери велосипедною естафетою везуть вогонь до Варшави, - повідомляє «Монітор Волинський».

Цього року велосипедна естафета «Вогонь Незалежності» відбувається уже вшістнадцяте. Траса пролягає такими населеними пунктами: Зґєж–Костюхнівка–Грубешів–Люблін–Островець-Свєнтокшиський–Радом–Варшава–Зґєж. Загальна її протяжність становить майже 700 кілометрів. Дорогою харцери передають вогонь представникам місцевої влади, харцерським і молодіжним організаціям.

11 листопада під час головних урочистостей із нагоди Дня Незалежності Польщі привезений із Волині вогонь покладуть на могилу Невідомого солдата у Варшаві.

Організатори й основні учасники цього заходу, харцери та інструктори загону «Зґєж» із Лодзького воєводства, 5 листопада запалили символічний «Вогонь Незалежності» від лампади на солдатській могилі в Польському ліску під Костюхнівкою. Це невелике село в Маневицькому районі на Волині – важливе місце для історії незалежної Польщі. Саме там у липні 1916 р. Польські легіони під командуванням Юзефа Пілсудського вперше воювали разом. У битвах із російськими військами полягли приблизно 2 тисяч воїнів, проте їхня кров пролилася недаремно: завдяки цій жертві стала можливою майбутня незалежність Польщі.

Велосипедна естафета, яка, починаючи з 2000 р., проходить щороку, – фактично продовженням давньої патріотичної традиції.

У міжвоєнний період краківська молодь у пам’ять про воїнів, які загинули за незалежну Польщу, організувала бігову естафету з Кракова до Костюхнівки. Там вони на кладовищі легіонерів запалили вогонь і доправили його до Кракова, таким чином символізуючи шлях Польських легіонів до вільної Польщі. Тепер естафета відбувається на велосипедах, її трасу щороку оновлюють.

6 листопада «Вогонь незалежності» привезли до Луцька. Символічна урочиста варта харцерів загону «Волинь», які цього року долучилися до естафети, вручила вогонь єпископу Віталію Скомаровському, ординарію Луцької дієцезії. Після меси в луцькому костелі Святих Апостолів Петра і Павла волинські харцери повезли вогонь до Здолбунова.

Анатолій ОЛІХ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Михайло Показати IP 9 Листопада 2016 09:55
О Боже !!! Що ви тут поляки шукаєте, га**о мамонта польського? Вам що в Польщі немає що робити?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus