USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Боргувати людям зарплати – «негласне» правило луцьких підприємців

19 Серпня 2013 15:27
У Луцьку та в області приватні підприємства продовжують боргувати людям заробітні плати. Про це сьогодні йшлося під час селекторної наради з головами районних державних адміністрацій.

Так, заступник очільника ОДА Едуард Стоєв проінформував, що сьогодні 58 підприємств боргують пенсійному фонду. До роботи з боржниками влада залучає працівників прокуратури та Міністерства юстиції в області.

ВИПЛАТА ЗАБОРГОВАНОСТЕЙ – З ПОРУШЕННЯМ ТЕРМІНІВ

Під час наради обговорили результати проведеної роботи за липень щодо погашення боргів із заробітної плати.

«За станом на 1 серпня загальна сума заборгованості з виплати зарплат в області становила 3,3 мільйона гривень. На державних підприємствах заборгованість відсутня. Цього року, 1 серпня, на території Ківерцівського району з’явилось нове економічно-активне підприємство ДП «Рибгосп Цумань», де сума боргу складає 29,5 тисячі гривень. Графіки виплати заборгованостей розробляють самі підприємства, але часто вони порушують терміни» - доповіла директор департаменту соціального захисту населення ОДА Світлана Мишковець.

ТРИВАЛІСТЬ РОБОЧОГО ДНЯ – БЕЗ УЗГОДЖЕННЯ З ПРАЦІВНИКАМИ

Про стан дотримання мінімальних гарантій оплати праці розповіла заступник начальника територіальної державної інспекції праці Наталія Киричук. Вона каже, що на 69 підприємствах виявили порушення трудового законодавства під час нарахування заробітних плат. Мовляв, мінімальна зарплата гарантована державою, і підприємство з будь-якою формою власності повинне забезпечити її виплату. «Державна інспекція праці виявила порушення щодо неналежного нарахування зарплат. Незалежно від рівня кваліфікації, робітникам нараховували 1150 гривень. Нерідко власники фірм негласно переводять людей на скорочений робочий день, мотивуючи це тим, що у них фінансові труднощі. Так, на ТЗВ «Захід-риба» та «Аміко – Кераміка» працівники працювали по чотири години. А деякі власники фірм встановлювали понаднормові робочі дні по десять годин», - додала чиновниця.

У ВІДПУСТКИ – БЕЗ ЗАРПЛАТИ

Наталія Киричук також зазначила, що часто людей відправляють у відпустки без збереження заробітної плати. «Наприклад в луцькій філії «РУНО» ТЗВ «Комерс» низький рівень заробітної плати спричинений тим, що це підприємство практично не працює, всі працівники знаходяться на простоях і відпустках», - зауважила посадовець.

Заступник голови облдержадміністрації Едуард Стоєв резюмує, що кількість підприємств-боржників зменшується, але є керівники аграрних підприємств, які не забезпечують мінімальних зарплат. Чиновник дав вказівку головам райдержадміністрацій провести профілактичні розмови з такими керівниками і домогтися позитивного результату.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
дідо Показати IP 19 Серпня 2013 18:43
Чим більше чиновники тероризують бізнес,тим менша зарплата у працівників.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus