USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Чи можна зберігати заощадження у гривні

12 Серпня 2013 18:31
Волиняни, особливо щоліта та на початку осені, починають переживати про свої заощадження. З’являються чутки, що знову прийде інфляція. Усі, хто зібрав кошти у гривні, особливо занепокоєні. Аби розвіяти міфи щодо валютного попиту Волинські Новини поцікавилися про це у прес-службі управління Національного банку України у Волинській області.

Там повідомили, що за підсумками липня показник споживчої інфляції в річному вимірі був нульовим. Підтримці цінової стабільності сприяє підвищення збалансованості валютного ринку. Зокрема на міжбанківському валютному ринку за підсумками семи місяців 2013 року зафіксована чиста пропозиція іноземної валюти в обсязі 1,8 мільярдів доларів США, тоді як у відповідному періоді минулого року був зафіксований чистий попит – 3,4 мільярдів доларів США.

Позитивну динаміку демонструє і готівковий сегмент валютного ринку. «Уже чотири місяці поспіль пропозиція готівкової іноземної валюти перевищує попит на неї. У цілому чистий попит на готівкову іноземну валюту за сім місяців цього року був майже в 30 разів меншим, ніж у відповідному періоді 2012 року», – зазначила директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України Олена Щербакова.

За таких умов Національний банк України зменшив свою присутність на міжбанківському валютному ринку, збалансування якого відбувалося переважно під дією ринкових сил. Так у травні-червні регулятор здійснював лише операції з купівлі іноземної валюти, а в липні взагалі не виходив на ринок з інтервенціями.

За словами Олени Щербакової, забезпечення і підтримка цінової стабільності в державі відповідним чином позначалися на ринкових очікуваннях. А стабілізація очікувань сприяла поступовому зменшенню попиту на іноземну валюту як на готівковому, так і безготівковому сегментах валютного ринку України.

Свідченням поліпшення очікувань є зокрема зростання за сім місяців 2013 року депозитів у національній валюті (на 17,8%) за одночасного зниження в іноземній (на 0,6%), у результаті чого показник доларизації депозитів за січень – липень 2013 року знизився з 43,7% до 39,6%.

Також поліпшилася строкова структура вкладень – питома вага довгострокових депозитів у їх загальному обсязі за перших сім місяців 2013 року збільшилася на 4,4 відсоткових пункти – до 39,1 %.

«Підвищення статусу та привабливості гривні як засобу розрахунку і заощадження та зниження доларизації економічних відносин і надалі залишатиметься одним із важливих напрямів діяльності Національного банку», – наголосила Олена Щербакова.

Отже, поки занепокоєнь у тому, що гривня «впаде», немає. Принаймні у цьому переконують фахівці Національного банку України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
фахівець Показати IP 12 Серпня 2013 18:48
забирайте грн поки не пізно!!!!Ж-па ось ось, я знаю точно. Негласно- заборона на видачу депозитів вже є. VAB з 15/08/13 в мороз падає а з 1/09/13 посилає. з покріщенням вас усіх
VAB до фахівець Показати IP 13 Серпня 2013 19:58
просто ми у дупі і Дельта також
виктор Показати IP 13 Серпня 2013 10:44
багато вкладників збанкрутілого "Західінкомбанку" ветеранів і інвалідів так і не дочеколись своїх депозитів. Голова правління цього ОБЩАКА - Галина Скиба в цьому винна. Бажаю щоб ця НАВОЛОЧ здохла як скажена собака.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus