USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Десятки волинських фірм причетні до імпорту авто з фальшивими документами

12 Вересня 2018 14:20
Власники підприємств, яким через бізнес з імпорту авто «світить» кримінал, терміново почали продавати свої активи. І якщо фірми, які фігурують в кримінальному провадженні, відомі, то з митниками, причетними до корупційни схем, – складніше.

Вони, як і організатори усієї схеми, де-юре досі залишаються в тіні. Проте де-факто їх імена давно відомі широкому загалу.


Імпортери, які потрапили у поле зору Генпрокуратури

У попередній публікації Інформаційне агенство Волинські Новини розповідало про схему ухилення від сплати податків під час ввезення автомобілів та їх митного оформлення. У документах на автівки, які ввозилися з-за кордону, значилося, що продавцями є закордонні фірми, а покупцями – українські. Проте постачальники насправді нічого не продавали, а отримувачі не купували.

За підробними документами автомобілі ввозилися від одних фізичних осіб іншим. Підприємства, які таким чином перевозили автомобілі, приймали їх на свій баланс на папері і отримували відшкодування ПДВ та податкові кредити, хоча навіть не вкладали свої кошти – оплачували покупку клієнти. Крім того, у документах занижувалася митна вартість транспортних засобів, тож за них імпортери сплачували набагато менші суми, ніж мало бути.

Зокрема, у судових матеріалах щодо провадження йдеться, що у злочинній схемі на першій стадії скоєння злочину були задіяні службові особи десятків СГД-імпортерів, чимало з яких, за даними сервісу https://opendatabot.com/, тісно пов’язані між собою, адже мають одного власника чи зареєстровані в одному і тому ж офісі.

До прикладу, ТОВ Бізнеспромстиль (власник Олександр Кузьменко), розташоване за адресою - місто Луцьк, вулиця Рівненська, будинок 48. Тут же розташовані ПП Караван-Авто (власник Олексій Парубок), ПП Єврозапчастини (власник Олександр Карп’як) ТзОВ Девайт (Пащук Сергій Олександрович), ТОВ Максмарт Груп (директор Мельничук Андрій Леонтійович). Згаданий Олексій Парубок (власник ПП Караван-Авто), є засновником ще ПП Онлікар та ПП Люксмаш.

Ці фірми зареєстровані за іншою адресою: Луцьк, вулиця Карбишева, 1, офіс 402. За цією ж адресою розташовані ще кілька підприємств зі списку прокуратури: ПП Гранд Авто, ПП Техагротранс (власниця обох Богдан Любов В’ячеславівна), ПП Лідер Авто Захід (власник Олександр Карп’як), ПП Транслогістик (власник Олег Філіпчук).

Хто «втікав з корабля»

А поки правоохоронці розбиралися з паперами, податковими деклараціями, чимало власників позбулися свого бізнесу, який довів їх до криміналу.

До прикладу, згаданий Олег Філіпчук до березня цього року був бенефіціаром ще кількох луцьких фірм з прокурорського списку: ТОВ РДВ Транс (нині місце реєстрації Івано-Франківськ і новий власник), ТОВ Свенте (тепер Запоріжжя), ТОВ Стайл Біг Інвест (Кривий Ріг).

Донедавна в офісі на Карбишева були розташовані фірми ТОВ Євро Спец Транс (колишній власник Павло Сидоренко, нові власники в Полтавській області), ТОВ Інвест-Профіт (раніше теж власник Павло Сидоренко, але з вересня 2017 року фірма має адресу у Львові та іншого керівника).

Загалом з травня по червень 2018 року власників змінила ще низка фігурантів: ТОВ Цольдо (тепер Харків), ТОВ Валд Хорс (уже Житомир, причому змінили не лише адресу, а й сферу діяльності – замість торгівлі автомобілями перепрофілювалися на неспеціалізовану оптову торгівлю продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами), ТОВ Томтар (тепер Львів), ТОВ Карс Груп (вже Київ), ТОВ Імпрувер (Київ), ПП Драйв Стандарт (Суми), ПП Вест Трафік (Київ), ТОВ Захід НВ (Київ, а до серпня підприємство було зареєстроване у Нововолинську), ТОВ Авто Вест Трейд, (Рівне, але до серпня місто Ковель).

Закордонні «партнери»

Встановили правоохоронці і схему мінімізації сплати акцизного податку при імпорті транспортних засобів. Фірми подавали до митного оформлення реєстраційні документи, видані уповноваженими іноземними державними органами, в яких містилася недостовірна інформація щодо дати першої реєстрації (введення в експлуатацію) транспортних засобів.

Ввозилися автівки на підставі договорів-купівлі продажу з наступними нерезидентами:

Scandio Impex Limited Partnership, згідно з 2 580 митними деклараціями, загальною митною вартістю 428 836 901,7 грн.;

Art-Gor Sp. z o.o., згідно з 891 митною декларацією, загальною митною вартістю 183 852 547,43 грн.;

AUTOSCOUT 24 S.R.O., згідно з 2 014 митними деклараціями, загальною митною вартістю 427 759 885,03грн.

У поданих до митного оформлення документах зазначено, що ці підприємства є відправниками автомобілів. Та вони фактично автівок не постачали.

Після аналізу митних оформлень встановили, що контракти купівлі-продажу українських компаній із нерезидентами Scandio Impex Limited Partnership, Art-GorSp. z o.o., AUTOSCOUT 24 S.R.O. не підписані керівниками відправників особисто.

Зокрема, на контрактах замість підписів наявні їх відтворення за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, електронно-числового підпису або іншого аналога власноручного підпису. Крім того, підписи керівників компаній нерезидентів на контрактах купівлі-продажу із кожною окремою українською компанією суттєво різняться між собою.

А «шоу» триває

І хоч кримінальне провадження зареєстрували ще восени 2017 року, та ця схема процвітала і у 2018. Так, за станом на 1 лютого цього року митне оформлення автомобілів за цією схемою продовжувалося у зоні діяльності Закарпатської, Житомирської, Волинської та Рівненської митниць ДФС наступними українськими компаніями (одержувачі): ПП Техагротранс, ПП Гранд Авто (Луцьк, власниця Любов Богдан), ПП Лідер Авто Захід (Луцьк, Олександр Карп’як), ТОВ Авто Вест Груп (с. Струмівка, директор Вадим Борецький, бенефіціарний власник Дмитро Мельник, Словаччина), ТОВ КМА-Україна (с. Струмівка, власники: Павло Аверков, Назар Давидчик та Олександр Сятковський), ПП Люксмаш, ПП Онлікар (Луцьк, власник Олексій Парубок), ТОВ Бізнеспромстиль (Луцьк, Олександр Кузьменко), ПП Смарт-Агро (Луцьк, Андрій Черкавський), ТОВ Захід-Авто-Ленд (Луцьк, Олег Філіпчук), ПП Укравтоленд (Луцьк, власник Остапюк Святослав) та інші.

А що ж митники?

І хоч у рамках кримінального провадження правоохоронці виявили чимало осіб, які були задіяні в схемі, та ось із працівниками митниць, без яких не обійшлося, – жодної конкретики. До прикладу, опрацьовували інформацію від продавця вантажного автомобіля RENAULT Master – фірми APM Automotive S.R.O. (Чехія). Ознаки порушення митних правил можуть бути в діях керівника ПП Лідер Авто Захід - фізичної особи Горбунова С. та «не встановлених працівників митниці». Тож ті, хто пропустив авто через митницю з порушеннями, залишилися «поза кадром». Так само не фігурують в провадженні і організатори цієї схеми. Про те, хто ці «сірі кардинали» автоімпорту - читайте згодом.

Далі буде...
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
111 Показати IP 12 Вересня 2018 16:50
При всьому страху , що нагнали в статті, від діяльності цих махінаторів у Волинській області побудували частину доріг
333 до 111 Показати IP 12 Вересня 2018 17:41
А колись бандюгани, за гроші на крові, церкви будували ... Зараз от хабарники взялись храми будувати ...
Гал Анонім до 111 Показати IP 12 Вересня 2018 22:55
Ура Кармелюкам! Ура Павлікам Морозовим! Тільки можна уявити, скільки було б збудовано доріг, якби легально були придбані ці авто і сплачено податки.
Анонім Показати IP 12 Вересня 2018 18:22
яяяяк ?!?!? ви серйозно!? стільки часу, стільки фірм і машин І НІХТО НІЧОГО НЕБАЧИВ??
BARY Показати IP 12 Вересня 2018 20:02
Ці всі перераховані фірми є дилетанти вовків ніхто й не згадує
Че Показати IP 12 Вересня 2018 21:49
Схема жила при будь-якій владі і, скоріше за все буде жити. Зруйнувати її, як казав відомий пасічник: "не вистачить політичної волі", а по простому - я**ць. Згадайте як ця шобла шевелилась як Андрейків не дозволяв зробити окрему площадку доставки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus