USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині батьки змушені оплачувати освіту дітей?

30 Серпня 2013 12:57
У Нововолинську освіта дітей повністю залежить від кишені батьків?! Над цим задумалися учасники депутатської групи «Спільна думка», які й організували відкриту зустріч із начальником управління освіти Нововолинської міської ради Миколою Остапюком, інформує Проновік.
Внески, гуртки і скелети у шафі
Питання благодійних внесків у дитячих садочках озвучив Юрій Єлева та батьки. «Благодійні внески не обов’язкові. Якщо хтось із батьків не хоче їх сплачувати, а його змушують – звертайтеся особисто до мене і я втручуся у ситуацію. Застосуємо жорсткі методи», відзначив очільник освіти Микола Остапюк.
Відповів начальник управління і на запитання депутата Андрія Самкова: Чому батьки у дитячих дошкільних установах, сплачуючи благодійні внески, ще й на гуртки здають гроші?
«Платні гуртки є винятково додатковою освітньою послугою. Їхній перелік затверджений виконкомом окремо. Якщо батьки вважають, що дитині вивчення англійської піде на користь, то записують її на гурток іноземних мов. Якщо подобаються танці – на хореографію. До участі в гуртковій діяльності нікого не силують. Хоча попитом вони користуються. Проблем тут не бачимо жодних», – повідомив Остапюк.
Проте, у роботі освітян Нововолинська є і «скелети у шафі»
Так, згідно з ініціативою батьків, у реєстр досудових розслідувань нещодавно внесли справу стосовно діяльності завідувача ДНЗ №6. Це стало причиною кримінального провадження. Між іншим, особа ця також значиться депутатом міської ради.
Сотні тисяч гривень йдуть на благодійність
Багатодітна мама Ірина розповідає про неодноразовий негативний досвід спілкування із працівниками нововолинського дошкілля. Жінка зізнається, що не проти платити благодійні внески, але не завжди має таку змогу. Натомість несплата цих коштів, зі слів матері п’ятьох дітей, сприймається працівниками дитсадка, як вияв глибокої неповаги і несе із собою відповідне ставлення та психологічний тиск.
«Не знаю ситуації достеменно і того, в якому дитсадку конкретно мав місце такий випадок, але хочу сказати, що мабуть – це звичайне непорозуміння. Вихователь не тим тоном сказала, а хтось із батьків не так потрактував її слова і все – з’явився скандал. Думаю, в таких випадках треба звертатися до завідуючої закладу, аби розібратися в ситуації на місці. Здебільшого це прояви проблем усередині колективу», – прокоментувала завідувач ДНЗ №9 Ярослава Івашко.
У спілкуванні з батьками дошкільнят виявилося, що вони не стільки проти самих благодійних внесків, скільки проти непрозорого їх використання. Адже система працює наступним чином. Благодійні внески, сплачені батьками, надходять на спеціальний рахунок, окремо створений управлінням освіти для кожного дитсадка. Навіть завідувач прямого доступу до нього не має. Гроші надходять з управління після того, коли дитяча установа звертається із відповідною потребою.

В середньому, по Нововолинську, сума благодійного внеску складає 20 гривень щомісячно: 10 – на групу, 10 – на заклад. Дев’ять дитсадків у Нововолинську. Навіть якщо благодійністю займається лише половина з батьків, хоча, ймовірно, платить більшість, то в рік такий внесок сягає до 200 тисяч гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus