USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині добуватимуть місцевий щебінь

23 Серпня 2013 18:28
Кабмін таки дозволив видобувати місцевий щебінь у Маневицькому районі для потреб будівельників області. Про це повідомили у прес-службі облдержадміністрації.

Так, учора голова обласної державної адміністрації Борис Клімчук доповідав на засіданні Кабінету Міністрів України про нові можливості будівельної галузі Волині, які відкриються після відкриття кар’єру з добування щебеню у Маневицькому районі.

Детальна геологічна розвідка родовища базальту, розташованого за 4 кілометри на схід від села Мала Осниця, проводилась в 1984 – 86 роках. З 1987 року воно облікується як запаси будівельного каменю, що становлять майже 18 мільйонів кубічних метрів, з них промислові запаси - 16 мільйонів кубічних метрів. Річний видобуток передбачається у розмірі 248 тисяч кубічних метрів, а виробництво щебеню - 390 тисяч кубічних метрів.

Про бажання та вміння розробляти місцеві поклади базальтів ТзОВ «Артіль» заявило ще у далекому 2008 році. А щоб бажання стало реальністю – отримало позитивні висновки усіх причетних контролюючих служб. Тоді, ще до реформи дозвільних процедур, їх довелося обійти немало: держкомзем, відділ містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства, санепідемстанція, Державне управління охорони навколишнього природного середовища, управління культури і туризму облдержадміністрації, управління лісового та мисливського господарства, ДП «Колківське лісове господарство», Великоосницька сільська рада, Маневицька РДА, Волинські обласні рада та держадміністрація.

Паралельно 5 лютого 2009 року товариство отримало від Міністерства охорони навколишнього природного середовища України спеціальний дозвіл № 4897 на користування терміном 20 років надрами Малоосницького родовища базальту площею 60 га для видобування сировини виробництва щебеню та гірничий відвід. Між іншим, за ліцензію сплатило пристойну суму до Державного бюджету України.

На заваді реалізації намірів стало розпорядження Кабінету Міністрів України від 10.04.2008 № 610-р «Деякі питання розпорядження земельними лісовими ділянками». Цим підзаконним нормативним документом за підписом тоді Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко було зупинено прийняття рішень центральними органами виконавчої влади України про надання згоди на вилучення земельних лісових ділянок, їх передачу у власність та оренду зі зміною цільового призначення.

Про специфіку Волинської області, третина території якої вкрита лісом та гостру потребу будівельників у місцевому (а тому дешевшому) щебені ніхто не хотів слухати.
І тільки вчора, після доповіді з цього питання голови Волинської ОДА Бориса Клімчука, Кабінет Міністрів України надав дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення лісової земельної ділянки для влаштування кар’єру.

Сподіваємося, що розробка родовища базальту стане додатковим джерелом доходів місцевих та державного бюджетів, здешевить вартість будівельних матеріалів, а головне - сприятиме створенню додаткових робочих місць у Маневицькому районі.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
357 Показати IP 23 Серпня 2013 22:43
Може, воно й треба..Але мотивація трохи не того...Ще пару десятків га лісу пропаде, подумаєш там... (хоч природа біля Осниці дійсно мальовнича!) Ну і як "місцевий" щебінь з Осниці має бути суттєво дешевшим за "чужий" з Рафалівки чи Полиць, які за 10км?
z Показати IP 24 Серпня 2013 08:03
Пишите бред про дешевий щебень а хто не розуміє то сприймає ваш бред журналісти .Правильна назва малаб бути Клімчук допоміг власнику Артілі отримати карєр.А хто це?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus