USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинські агропідприємці не поспішають збувати урожай. ФОТО

20 Серпня 2013 09:00
Волинські великотоварні господарства зернові й технічні культури не реалізовують задешево. У зерносховищах їх продукція зберігається, навіть, роками і не втрачає ґатунку. А тим часом агропідприємці чекають вигідної цінової політики.

Підприємство «П’ятидні» на теренах села Колона Іваничівського району працює 12 років. Розпочинало із 680 гектарів орендованої землі людських паїв. Сьогодні його потужність – понад 3,5 тисячі гектарів на території 5 сільських рад.

У відділенні «П’ятидні» у Колоні – 4 сертифікованих зерносховища, а до середини вересня завершать будівництво ще одного. В цілому, тут можна буде зберігати 27 тисяч тонн зернових і технічних культур.



«Усі зерносховища на підприємстві оснащені сучасною системою вентиляції. Торік закладка культур відбулася при температурі 32-35 градусів. А в ідеалі, слід було б довести цей показник до 26 градусів», - розповідає керуючий відділенням ТзОВ «П’ятидні» у Колоні Петро Марчук.

Зі слів аграрія, зернові культури досліджують у лабораторії, що розміщена на території підприємства, на вологість, клейковину, ДНК, білок. Очищують продукцію від сміття і просушують у відповідній установці – американській сушці, що для підприємства особливо продуктивна та енергоефективна.


Так, за годину на установці висушують 15-18 тонн пшениці, до 420 тонн за добу. Сушильний комплекс на підприємстві встановили 5 років тому і його вартість становила близько 2 мільйони гривень.
«Погода цьогоріч сприятлива була і тому швидко зібрали зернові культури. А основне – коли формувався колосок, не було дощів і завдяки цьому висока клейковина. У нас сьогодні зерно, переважно, другого класу. Це дуже високий показник для західних областей України», - каже керівник.

На запитання кореспондента Волинських Новин, коли і за скільки збуватимуть різні види заготовленої продукції, пан Марчук відповів однозначно: лише за умов вигідної цінової політики.
«Усе залежить від цінової політики, що складеться на ринку. Ми ніколи не продаємо дешево. Через те, що у нас дуже великі капіталовкладення в землю і в техніку. Тобто ми можемо чекати на високу ціну на збут зерна і ріпаку, який зібрали. Воно лежить і буде лежати невідомо скільки. Ми кредитуватимемося, але збувати дешево не будемо», - запевнив агропідприємець.




Зі слів Петра Марчука, для великотоварних господарств, аби збереглися пільгові кредити, тобто фіксований податок на землю, і щоб була вигідна цінова політика – ось і все, що необхідно для успішного розвитку підприємства.
«На сьогодні озима пшениця коштує 1600-1650 гривень за тонну. Це дуже низька ціна. Вона повинна сягати 2200-2300 гривень. І я думаю, що ближче до нового року, матимемо таку ціну. Ріпак не менше 4500-5000 за тонну. А зараз він 3300-3500. І реальних покупців великими партіями їх дуже мало», - розповідає керівник.
«Не було жодного разу, щоби свою продукцію не збули. 3 роки тому була дуже низька ціна на ріпак. Він лежав півтора року, але зберігся в повному обсязі і ми його реалізували на експорт», - підсумував Марчук.

В цілому, зі слів перших осіб Волині, в аграрному секторі області простежується стабільний розвиток і весь час нарощується існуючий потенціал. Тим самим реалізуються завдання глави держави Віктора Януковича щодо втілення Програми економічних реформ на 2010-2014 роки - «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Довідка.
Питома вага Волині в загальноукраїнському обсязі сільськогосподарської валової продукції складає 3%. За обсягами виробництва на одного жителя область посіла 8 місце в державі, а за динамікою – 6.
На користь волинських аграріїв розроблено 11 регіональних програм, завдяки яким фінансово підтримують крупних та одноосібних сільгоспвиробників. У 2012 році державними програми на Волині було охоплено майже 30 тисяч селян. Аграрна галузь області отримала з держбюджету 210 мільйонів гривень лише торік, а за 7 місяців 2013-ого 63 мільйони.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
працівника сільського господарства Показати IP 20 Серпня 2013 09:39
"Панове" журналісти! Що за нерозумна назва статті?! Ви повинні не лише писати, а ще хоч трішки вміти думати і розуміти значення слів!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus