USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

До 2050 року пластику в океанах стане більше, ніж риби

5 Червня 2017 18:39
Щороку в океани потрапляє близько 90 тонн шльопанців, і більшу частину з них виносить на африканське узбережжя, повідоляє Експрес із посиланням на vokrugsveta.ua.

Ерін Смітт, керівник команди з переробки відходів Ocean Sole, зазначає, що в усьому світі близько 3 млрд людей носять сланці. І врешті-решт вони їх викидають або втрачають. Шльопанці потрапляють в океан, і потім цілі тонни їх виносить на Південно-Африканські узбережжя. Нещодавно археологи знайшли там навіть давньоєгипетські шкіряні сандалі, яким 3500 років.

Згідно з останніми даними, щонайменше 8 млн тонн пластику потрапляє в океани щороку. Якщо так піде і далі, до 2050 року в океанах по вазі буде більше пластику, ніж риби. Велика частина сміття потрапляє в океан з Індії, Китаю та інших азіатських країн. Течії відносять їх до африканського узбережжя, а іноді навіть до Південної Америки. Більшу частину сміття в океанах складають саме шльопанці - близько 90 тонн щороку.

Звичайно, і сама Африка не безгрішна. Наприклад, в Кенії є компанія, яка випускає 100 тис. пар шльопанців щодня, які після закінчення терміну придатності потрапляють в океан. Але навіть і на суші вони призводять до серйозних проблем. В одному з бідних районів Найробі скупчення капців одного разу перекрило доступ до питної води для тисяч людей. Ерін Смітт розповідає, як в 1990-х бачила пляж повністю покритий капцями. Там була мертва риба, яка не змогла харчуватися в таких умовах, і черепахи, які не могли вибратися на сушу. Гинуть краби, руйнується вся морська екосистема. Організація Ocean Sole знайшла спосіб привернути увагу громадськості до цієї проблеми. Тут зі сміття створюють скульптури - від маленьких до великих, наприклад, жирафів в повний зріст. На них іде майже 800 тис. капців щороку. До цієї роботи залучені 700 людей, і їх стає більше.

Смітт вважає, що людям час уже задуматися про альтернативні матеріали для взуття. І німецька компанія Adidas вже експериментує з такими. Вона розробляє кросівки, які були б здатні до біорозпаду після закінчення терміну придатності. Але поки ця технологія не буде доступна 3 млрд носіїв шльопанців, їм залишається тільки дивитися на твори мистецтва зі сміття і пам'ятати про загрозу океанічної життя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ося Показати IP 5 Червня 2017 19:01
Пiдписуйте взуття i вам повернуть його

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus