USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

На Волині труяться водою з криниць

5 Липня 2011 13:39
На Волині впродовж останніх п’яти років збільшується кількість отруєнь нітратами, а одним з головних джерел таких захворювань є вода з колодязів.

Про це під час прес-конференції 5 липня повідомив завідувач анестезіологічного відділення №1 обласної дитячої клінічної лікарні Олег Тацюн.

Він зазначив, що найчастіше від перевищення норми вмісту нітратів страждають діти до трьох років, адже їх організм, зокрема, через невелику масу тіла не здатен чинити опір отруті. Часто вона потрапляє в організм через колодязну воду, якою розводять дитячі харчові суміші.

«Раніше більше акцентувалася увага на отруєнні від овочів та фруктів, однак останнім часом ми все більше стикаємося з забрудненою нітратами водою. Всі пам’ятають смак криничної води, яка вважалася найчистішою, корисною, поживною. На жаль, тепер основним джерелом отруєння є колодязна вода», - каже Тацюн.

Можливість зараження нітратами від криничної води збільшується у період дощів, танення снігу, а також в тих криницях, де вода близько до поверхні.

«На жаль, нітрати кип’ятінням не руйнуються. Більше того, від цього вони стають нітритами і стають ще більшими токсинами. Вони стають токсичними і для дорослих. Це є канцероген, який з часом може привести до виникнення раку шлунку при постійному вживанні», - говорить лікар.

Заступник головного державного санітарного лікаря у Волинській області Микола Яцина каже, що СЕС протягом 2010 року обстежила і паспортизувала усі колодязі області, звідки вживають воду малі діти. Були оформленні приписи, однак сім’ї нерідко їх ігнорують і вживають воду.

Лікарів дивує те, що батьки легковажно ставляться до їхніх засторог. Наприклад, продовжують давати дітям заражену воду, аргументуючи це тим, що і вони її вживають та не хворіють.

Від отруєння нітратами за 2010 рік в Україні було зафіксовано два летальні випадки. А на Волині за п’ять років одна дитина від отруєння нітратами померла.

Тацюн згадує, що у цьому випадку рівень нітратів перевищував норму у 450 разів. Більшість дітей все ж таки вдається рятувати.

Головними симптомами захворювання є неспокій дитини, блювота, біль в животі та посиніння шкіри - внаслідок того, що кисень не може потрапляти до клітин організму.

Медики говорять, що бар’єрні фільтри здатні очистити воду. Крім того можна використовувати бутильовану воду перевірених виробників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus