USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.30
  • PLN 9.76 9.95

В Україні через спеку – екологічна катастрофа

11 Серпня 2010 16:37
На території Дніпро-Бузького та Тилігульського лиманів у південних областях України масово гине риба. Йдеться про десятки тонн риби.

Про це 11 серпня пише сайт ТСН.

Аномальна спека стала причиною масового замору риби на території Дніпро-Бузького та Тилігульського лиманів у південних областях України. За інформацією екологів, йдеться про десятки тонн риби.

Зокрема, кілька днів тому вибухнула великомасштабна екологічна катастрофа на Бузькому лимані в Миколаївській області.

Дно річки поблизу Миколаєва протягом декількох кілометрів опинилося покритим шаром мертвої риби, в основному бичками. Частину мертвої риби прибій викинув на берег, проте, основна її маса лежала на дні. Під впливом високої температури (+32 градуси) риба почала розкладатись й уздовж берега почав розповсюджуватися запах протухлої риби.

Миколаївський еколог Олег Деркач розповів, що нещодавно замор бичка, правда в менших масштабах, стався на Тилігульському лимані. Після загибелі бичка на Тилігулі настала черга кефалі.

Що ж стосується загибелі бичка в акваторії Інгулу, Південного Бугу та Бузького лиману, то причин цьому дві: спека і масове скидання в річки неочищених стоків - у тому числі і через потужні зливи у червні та липні.

"Ми спостерігаємо замори риби: йдеться про десятки, можливо, сотні тонн риби. Безперечно, йдеться про катастрофу. І катастрофу найбільш масштабну за останні десятиліття. Гине не тільки риба, а й молюски та інші гідробіонти", - заявив він.

Водночас, у Дніпровському лимані, на території Білозерського району Херсонської області, поряд з селом Широка Балка, 10 серпня стався великий замор риби. Загинули 1,28 млн бичків і карасів.

Як повідомила прес-секретар Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області Олена Денисова, за попередніми даними, риба задихнулася через брак кисню у воді, викликаний високою температурою.

За словами Денисової, остаточні результати аналізу проб води та мертвої риби будуть відомі не раніше, ніж через 10 днів.

Вона також додала, що обласне управління екології вже звернулося до Держкомводгоспу України з проханням задіяти додатково один гідроагрегат Каховської ГЕС для поліпшення параметрів води лиману та уникнення в подальшому явищ замору в його акваторії.

Раніше, за даними Деркача, Дніпро-Бузький лиман входив до десятки найбільш рибних водойм світу - за продуктивністю на один гектар водного дзеркала. Тут мешкало близько 70 різних видів риб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus