USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.50 39.85
  • PLN 9.70 9.86

З Олицької психлікарні можуть втекти злочинці. ВІДЕО

19 Липня 2010 11:45
Архітектурний шедевр 16-го століття - замок Радзивілів, що на Волині - розвалюється на очах. В аварійній будівлі, яку ніхто же не пам'ятає, коли реставрували, тече дах і її роз'їдає грибок. Півстоліття в Олицькій фортеці функціонує психлікарня. Її працівники - єдині доглядальники князівської обителі Держава вже давно махнула рукою

Про це 19 липня розповів канал НТН.

Замок звели 1558-го року. За легендами, у будівельну суміш додавали курячі яйця. В такий спосіб князі сподівалися надати стінам особливої міці. Випробовування гарматами стіни витримали, а от безгосподарності нащадків - ні.

Півтора десятиліття тому будівля почала розповзатися. В окремих місцях попадали стелі, з'явилися тріщини. Реагувати на це чиновники не квапилися. Довелося за штукатурні роботи братися медперсоналові.

Медбрат психлікарні Віктор Адамюк розповідає, що хоч будівлю і ремонтують, але це – даремна затрата коштів. «Вистачає буквально на рік. Якщо сира погода - ще на менше. Осипається, грибок, сирість…», - каже медик.

Замок складається з 365 світлиць на трьох гектарах території. Внутрішнє подвір'я має вартові вежі, й уздовж периметру оточене суцільними переходами. Саме через це Олицький замок називають українським Версалем. От тільки його долю років за п'ять прогнозувати ніхто не береться - пам'ятка руйнується на очах.

Начальник обласного управління охорони здоров'я Ігор Ващенюк теж розводить руками: «Потрібно замінювати всі дахи, вікна. Це величезні кошти, і без допомоги держави тут не обійтися, тому що ні силами бюджету галузі охорони здоров'я, і навіть не силами обласного бюджету ми цього зробити не зможемо.

Ващенюк додав, що «приїжджав перший заступник голови державного комітету з питань національної культури та спадщини, і є розуміння, що потрібно забирати звідти лікувальний заклад».

У 2008 році на реставрацію клініки столиця не дала ні копійки. Місцева влада спромоглася на п'ятсот тисяч. За цей кошт встановили нове опалення, відремонтували фізкабінети. Але на зовнішні роботи не вистачило.

Завгосп Волинської психіатричної лікарні № 2 Оксана Стрільчук каже, що най скоріше треба ремонтувати покрівлю.

Загалом в обласній психлікарні перебуває 370 хворих. Через складні діагнози на прогулянку їх виводять украй рідко. В аварійні коридори теж бояться випускати. Медики кажуть, що такі правила їхнім пацієнтам - не на користь.

Ще один клопіт - безпека. Якщо за рік-другий не відремонтувати стін, «заручники» Олицької фортеці, серед яких чимало злочинців, гіпотетично, можуть втекти, кажуть журналісти каналу НТН.

Головний лікар Волинської психіатричної лікарні №2 Валентина Лисюк говорить: «Перше відділення у нас - то туберкульозне. Психічно хворі із захворюванням на туберкульоз. Єдине відділення в області. Також у нас відділення примусового лікування. Це з п'яти областей України лікуються хворі. Це хворі, які скоїли злочини»
Покращити житлові умови хворим й зберегти пам'ятку архітектури можна, кажуть історики. Владі варто тільки знайти необхідного інвестора. Той допоможе замкові стати справжньою екскурсійною «Меккою», а для нинішніх його мешканців зведе нову лікарню. От тільки питання: чи захочуть чиновники після реставрації об'єкта віддати його у приватні руки, як це роблять за кордоном?






Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus