USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

На Волині – більше півмільйона «сердечників»

21 Листопада 2014 08:00
Щорічно майже 10 тисяч волинян помирають від серцево-судинних хвороб, зокрема 7 тисяч – від ішемічної хвороби серця.

Про це розповів під час прес-конференції до днів профілактики серцево-судинних захворювань на Волині завідувач кардіологічного відділення ВОКЛ Сергій Саламатін.

З його слів, на Волині - більше півмільйона хворих на серцево-судинні захворювання.

«Хвороби системи кровообігу – основна причина смертності населення. Це - приблизно 65% смертей. В області щороку близько 10 тисяч волинян помирає від хвороб системи кровообігу, з них 7 тисяч - від ішемічної хвороби серця», - каже медик.

Сергій Саламатін розповідає, що, згідно зі статистикою, 30-50 випадків інфаркту міокарду стається в людей, які до того не мали захворювань системи кровообігу. Тому в сучасній кардіології лікарі часто спираються на «фактори ризику». Всього таких факторів є близько 40, але найголовніші з них це: порушення обміну холестерину, підвищення артеріального тиску, тютюнопаління, низька фізична активність та порушення рівня глюкози.

Головна проблема медиків - своєчасно виявити пацієнта, в якого безсимптомно протікає хвороба.

Головний позаштатний спеціаліст з неврології управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ольга Шульга розповідає, що інсульт значно помолодшав. В Україні 30% пацієнтів, які перенесли інсульт, - працездатного віку. Типовий пацієнт, який переніс інсульт, для медиків 50-60-річного віку.

З її слів, за останні 15 років захворюваність на Волині зросла на 25%. А за останні 3 роки Волинь перемістилася із зони низького ризику до зони високого ризику. До слова, у Луцьку лише 15% пацієнтів потрапляють до медиків в проміжок до 3 годин від початку появи симптомів.

Найвищі показники цього захворювання у Ковельському, Ратнівському, Іваничівському, Шацькому та Любомльському районах.

Профілактика інсульту – особиста справа кожного. Усі люди у 30 років мають знати про свої фактори ризику. Бо типовою є ситуація, коли у 50-55 років жінка має артеріальну гіпертензію, про яку чує вперше, у 25-30% випадках має цукровий діабет і не знає про рівень холестерину. Тому такі показники варто вимірювати хоча б один раз на 5 років до 45-річного віку. А потім – до лікарів треба звертатися частіше», - пояснює фахівець.

Те, що хвороби серця помолодшали, розповідає й PR-менеджер «ТАКЕДА-Україна» Володимир Косенков, який спільно з громадською радою МОЗ України проводить акцію «Зупинимо інсульт разом». Він розповів, що в одному з міст під час цієї акції, 20-річного юнака забрала «швидка» у передінфарктному стані.

Тож волинян закликали турбуватися про своє здоров’я і вести здоровий спосіб життя.

Нагадаємо, в Луцьку діятиме акція «Зупинимо інсульт разом», у рамках якої лучанам вимірюватимуть артеріальний тиск та рівень цукру. Акція відбуватиметься в Центрах первинної медико-санітарної допомоги та торгових центрах міста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Редактору Показати IP 21 Листопада 2014 10:01
Читайте, що друкуєте. Все населення Волині трохи більше мільйона. Кожного другого жителя області записати в "сердечники" то вже перебор.
ВОНО до Редактору Показати IP 21 Листопада 2014 10:52
це реальність, те що люди поки не клюне в опу не звертаються до лікаря не означає шо вони ідеально здорові.Ріст хворих на гіпертонію це результат Чорнобиля і від цього не втечеш. Давайте порівняємо Вінницьку обл і Волинську тут все і стане на свої місця

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus