USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ранні весняні овочі небезпечні для здоров'я

31 Березня 2011 09:29
Дієтологи застерігають співвітчизників: у ранніх овочах та фруктах сконцентрована найбільша кількість нітратів - тому вони небезпечні для нашого організму.

Як інформує телеканал 24 , у першу чергу, підкреслюють - це огірки, помідори, зелень, морква та редиска. Небезпечна хімія ховається також в яблуках, полуниці та кавунах. Особливо небезпечні отруєння нітратами для дітей, - вважають лікарі.

“Чим швидше ми позбудемося всього того, що не всмокталося, тим менший ризик та ступінь важкості отруєння. Тому перша допомога – це промивання шлунку. Промивши шлунок та зробивши клізму дитину потрібно відразу ж везти в стаціонар, тому що її потрібно обстежити”, - радить головний дитячий токсиколог ГУ охорони здоров'я КМДА Борис Шейман.

Уникнути нітратів у продуктах - практично неможливо, кажуть науковці. Адже це добриво номер один, без якого не обходиться жоден аграрій. Утім, вберегтися можна. Варто лише купувати продукти в перевірених місцях. При цьому – обов’язково вимагати сертифікат якості.

“Якщо будете купувати, то обов’язково питайте сертифікат, обов’язково треба. Взагалі я рекомендую купувати овочі в період цього розквіту господарства парникового - тільки в магазинах, і вимагати сертифікати якості, щоб там було написано, скільки він містить нітратів”, - каже керівник лабораторії гігієнічної експертизи Інстиутуту екогігієни і токсикології Ольга Голінко.

Аби зменшити кількість нітратів на вашому столі, медики радять вимочувати зелень та овочі 2-3 години у воді, чистити шкірку та проварювати їх. Вміст нітратів контролюють міські санепідемстанції. Запевняють - за перевищення норми - на ринок недобросовісних продавців не пускатимуть. Наразі ж, за повідомленням міських токсикологів, тяжких випадків з отруєнням поки не зафіксовано.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus