USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як волинянам уберегтися від Еболи

9 Жовтня 2014 13:57
Відмовитися від відвідування країн, де зараз спостерігається епідемія хвороби Ебола – закликає Волинська санепідемслужба, та наголошують, що, згідно із даними Всесвітньої Організації Охорони здоров’я, до кінця жовтня вірус Ебола може дістатись Франції, Великобританії, Бельгії, Іспанії та Швейцарії.

У коментарі для Інформаційного агентства Волинські Новини працівник сектору доступу до публічної інформації та зв’язків з громадськістю головного управління у Волинській області Державної санітарно-епідеміологічної служби України Світлана Омельчук розповіла, де зараз епідемія особливо гостро поширюється.

«Сьогодні велика епідемія цієї хвороби спостерігається в Західній Африці, а це: Гвінея, Сьєрра-Леоне, Ліберія, Нігерія, Сенегал. Захворілих уже більше 7 тисяч осіб. Померло більше 3 тисяч людей. Вірус поширюється в результаті прямого контакту через пошкоджену шкіру або слизові оболонки, з кров’ю і біологічними рідинами хворої людини, такими як сеча, фекалії, слина, блювота і сперма, або через контаміновані вірусом об’єкти, наприклад - медичні голки, деякі предмети щоденного вжитку», - пояснює санепідеміолог.

Так, про цю хворобу вперше дізналися у 1976 році в районі річки Ебола на території теперішньої Демократичної Республіки Конго. У природі вірус є в кажанах та мавпах. А епідемія серед людей виникла через те, що в Західній Африці не дотримувалися правил особистого захисту під час догляду за хворими. Також там не достатньо медзакладів. Окрім того, населення не звертається за лікуванням та не дотримується рекомендацій щодо обрядів під час поховання.

Як кажуть волинські санепідеміологи, хоча під час відвідування тих країн, де зараз спостерігається епідемія хвороби Ебола, ймовірність зараження є низькою, втім, при відсутності особливої необхідності, краще відмовитися від їх відвідування.

Однак, якщо довелося там побувати, то необхідно дотримуватися таких правил безпеки:

- уникати контакту з хворою, або підозрілою на хворобу людиною;

- часто мити руки з використанням дезрозчинів;

- уникати контакту з кров’ю та біологічними рідинами будь-якої людини;

- не працювати з об’єктами, на яких могла бути кров чи інші біологічнимі рідини інфікованої людини;

- не торкатися до тіла людини, яка померла від хвороби Ебола;

- не торкатися кажанів і приматів або їх крові і біологічних рідин, не торкатися та не їсти сирого м’яса цих тварин;

- уникати потрапляння до лікарень, де проходить лікування пацієнтів із хворобою Ебола.

Якщо ж уже є прояви лихоманки, а це температура тіла 38,6°С та вище, головний біль, м’язові болі, діарея, блювання, біль у горлі, біль у животі або нез’ясоване походження синців чи кровотечі – то необхідно відразу звернутися за медичною допомогою.

По тому, необхідно обмежити контакти з іншими людьми, а по дорозі до лікаря, не відвідувати жодних об’єктів, крім лікувального закладу.

«Після повернення з тих країн, де зараз спостерігається епідемія хвороби Ебола, слід звернути увагу на своє здоров’я та стежити за ним протягом 21 дня. Необхідно щонайменше щоденно міряти температуру тіла. Також слід обов’язково попередити лікаря про перебування протягом попередніх 21 доби у країнах Західної Африки, адже людина, яка була в контакті з хворим, може захворіти впродовж 2 – 21 дня (часто 8 – 10 днів). Лікування відбувається лише в умовах стаціонару із застосуванням реанімаційних заходів. Ефективної вакцини проти цієї хвороби наразі не існує. Зараз здійснюються клінічні випробування. Якщо повезе, то під час одужання, коли зникають симптоми, людина перестає виділяти вірус, за виключенням статевого шляху передачі, оскільки вірус може знаходитися у спермі чоловіків протягом 3 місяців», - розповідає волинський санепідеміолог Світлана Омельчук.

Фахівці наголошують, що правил безпеки необхідно дотримуватися, адже смертність від лихоманки Ебола дуже висока – до 90%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus