USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

На місці Катинської катастрофи поставлять пам’ятник

11 Квітня 2011 17:18
Президент Росії Дмитро Мєдвєдєв поклав відповідальність за трагедію в Катині на керівництво Радянського Союзу та запропонував полякам «перегорнути трагічні сторінки історії».
«Відповідальність за цей злочин несе керівництво радянської держави того періоду. Спроби представити які-небудь інші версії не засновані ані на історичних документах, ані на моральних міркуваннях», – заявив Мєдвєдєв у Смоленську під час зустрічі з президентом Польщі Броніславом Коморовським. Про це пише ТСН.
Він нагадав, що нещодавно Держдума виступила з вичерпною заявою, в якій визнала винним у розстрілі тисяч польських офіцерів Йосипа Сталіна. «Наразі опрацьовуються деякі інші правові аспекти, пов'язані з катинською трагедією», - уточнив президент Росії.
«Я вважаю, що в ім'я майбутнього ми повинні цю сторінку перегорнути, але так, щоб вона залишилася в пам'яті і росіян, і поляків», – додав він.
Мєдвєдєв також спробував залагодити скандал з табличкою на меморіалі жертвам катастрофи Ту-154 під Смоленськом, в якій загинув Лех Качинський.
Він домовився з Коморовським створити міждержавну групу, яка розробить проект пам'ятника на місці Смоленської катастрофи.
Коморовський після цього звернув увагу на те, що текст напису на пам'ятнику (його викладуть двома мовами – російською та польською) буде узгоджений обома країнами. «Це має особливе значення в контексті подій останніх днів», – підкреслив він.
Напередодні роковин катастрофи під Смоленськом виник скандал, пов'язаний із заміною тексту на меморіальній табличці, встановленій на місці авіакатастрофи. Звідти прибрали згадку про те, що польська делегація, яка розбилася, летіла до Катині на жалобні заходи у зв'язку з «70-ми роковинами радянського злочину – вбивства у Катинському лісі полонених офіцерів війська польського в 1940 році».
Згодом прес-служба губернатора Смоленської області пояснила заміну таблички тим, що напис на ній не був узгоджений з місцевою владою.
Польський урядовий Ту-154 розбився під час заходу на посадку на аеродромі «Смоленськ-Північний» 10 квітня 2010 року. Усі 96 людей, які були на борту, загинули, серед них – тодішній президент Польщі Лех Качинський з дружиною, військова та політична еліта країни.
За даними доповіді Міждержавного авіаційного комітету РФ, причиною катастрофи стало рішення пілотів не йти на запасний аеродром, незважаючи на несприятливі погодні умови. Розслідування справи з польського боку триває досі.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus