USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Польський журналіст про Волинську трагедію:казати правду,а не ятрити

25 Червня 2013 09:30
Головний редактор польського видання Gazeta Wyborcza вважає, що історія польсько-українських відносин сповнена несправедливості, - пише День.

«Сімдесята річниця антипольської акції на Волині розбурхала націоналістичні середовища по обидва боки кордону. З польського боку чуємо голоси, які прагнуть українського каяття; в Україні – жорсткі антипольські голоси», - пише головний редактор польського видання Gazeta Wyborcza Адам Міхнік.

Журналіст акцентує, що історія польсько-українських відносин сповнена несправедливості, воєн, злочинів. Два народи боролися за свою свободу та незалежність, убачаючи у прагненнях іншої сторони ризики для себе.

«Коли кажемо про «Волинську різню», треба пам’ятати про «різню Галицьку» чи про Єдвабне; українці не мали монополії на жорстокість», - пише він.

«З цього погляду, суперечка щодо слів викликає підозри, що справа не сумлінна. Хіба не можемо сказати, що конфлікт був трагедією обох країн? Якщо Волинь була спільним домом українців і поляків, хіба не можна сказати, що то була трагічна громадянська війна? Хіба слова "воєнний злочин» і «криваві етнічні чистки» не є в загальному сприйнятті такими самими, як і «геноцид»? Хіба поляки мусять експлуатувати популярний у Народній Республіці стереотип «різуна», підлу тезу, що українці – «геноцидна нація»?» - запитує журналіст.

Після 1989 року дві країни почали важкий шлях до примирення, вказує він. «Тоді переміг дух Польщі, який виріс на її найкращих цінностях: на усвідомленні українського прагнення до свободи так, як її розумів Єжи Ґедройць. Він шукав спільної дороги з українцями вже в еміграції. Закликав до угоди взірця Пілсудського та Петлюри. Важливий був також дух Ксаверія Прушинського з його оповідань «Отець Улас» чи дух Павла Ясєніци з його розмірковувань про Мазепу. Величезне значення мала аксіологія Івана Павла II, Єжи Туровича та Яцека Куроня, яким треба віддати шану за примирення між Польщею та Україною. Цей дух визначив політику подальших польських урядів і президентів. Дозволив зрозуміти українські драми та комплекси», - пише пан Міхнік.

«Якщо ми, поляки, кажемо про необхідність правди та совісті, то хіба не найсправедливіше почати відлік від себе?» - наголошує журналіст.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus