USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Пошуки винних у Волинській трагедії – безперспективні, - Клімчук

10 Червня 2013 13:30
Українці не шукають відповідей, хто став винуватцем Волинської трагедії. Натомість вшановують пам’ять полеглих.

Про це 10 червня заявив голова Волинської ОДА Борис Клімчук під час зустрічі з польськими та українськими журналістами, яка відбулася з ініціативи Інституту Національної Пам’яті спільно з МЗС у приміщенні Волинської ОДА у Луцьку.

Причини зустрічі з українськими та польськими журналістами

Українські держвладці вирішили наблизити представників ЗМІ України і Польщі до складної тематики Волинської трагедії.

Дослідники презентували свою позицію щодо Волинської трагедії у Луцьку. Так, наступною зупинкою у подорожі буде Люблін, який є активним осередком досліджень Волинської трагедії з польського боку. Дорогою до Любліна медійники відвідають територію колишнього села Островки, де здійснювали ексгумаційні роботи.

Наприкінці візиту делегація побуває у Варшаві, де зможе зустрітися з експертами, які протягом багатьох років займаються справами польсько-українського історичного і політичного діалогу.

Окрім того, на зустрічі була присутня Генеральний Консул Генерального Консульства РП у Луцьку Беата Бживчи.

Однією з причин організації такої зустрічі було те, що останнім часом напередодні 70-ої річниці Волинської трагедії у польсько-українських дебатах знову почали обговорюватися проблеми її генезису та розвитку на Волині і в Східній Галичині. Тим паче, наразі виникають труднощі між римською і грецькою частинами католицької церкви. Тож, аби уникнути напруження, яке існує, необхідно вжити заходів для кращого розуміння обох сторін польсько-українського діалогу.

Що думає з приводу Волинської трагедії губернатор Волині

Під час зустрічі Борис Клімчук зазначив, що йому хочеться щиро вірити і надіятися на те, що ця поїздка дозволить знайти трішки більше відповідей на непрості запитання, що стосуються Волинської трагедії. Мовляв, їх шукають уже давно, навіть попри жорстке табу, яке свого часу на вирішення цієї проблеми наклали комуністи.

За його словами, українці і поляки втратили багато часу, коли були живі свідки, а сьогодні, через 70 років разом спробують дати відповідь на запитання: що відбулося тоді. Адже спочатку люди з обох боків Бугу жили мирно і дружно, ходили один до одного в гості і, врешті, стали учасниками тих подій, які назвали Волинською трагедією.

«Спроба вияснити, чия хата загорілися першою, як на мене, - справа безперспективна», - висловився губернатор Волині. До того ж, додав, що зачинателями у різних районах були як українці, так і поляки, якщо зсилатися на історичну довідку.

«Ми, українці, не шукаємо відповідей, для нас вона – очевидна. Ми займаємося практичними роботами», - зауважив він. Зокрема, це стосується упорядкування могил полеглих поляків – «братів єдинокровних, слов’ян» – на території Волині та з іншого боку Бугу.

Мовляв, спроба знайти вирішення проблеми мирним шляхом – ознака європейськості. Саме в цьому напрямку і треба діяти.

Власне, цим, зі слів Бориса Клімчука, займалися 10 років тому тогочасні президенти України та Польщі Леонід Кучма та Александр Квасневський, коли підписали заяву про примирення і залишили можливість вирішувати справу історикам. Щодо того, хто має розібратися з подіями, названими Волинською трагедією, погодилася і очільник Генерального Консульства Польщі у Луцьку Беата Бживчи.

А от щодо проекту ухвали польського Сейму щодо визнання ОУН-УПА злочинними організаціями, очільник Волинської ОДА зауважив: «Моє завдання – щоб між поляками і українцями все було ліпше, а не гірше. Я не можу давати рекомендацій чи вказівок польському Сейму».



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
петрик Показати IP 10 Червня 2013 14:19
50на50..
Володимир Показати IP 10 Червня 2013 19:48
Відповідь про винуватців страшної кривавої трагедії сусідніх народів по обох берегах Західного Бугу дано в 10-ти томному виданні "УКРАЇНА-ПОЛЬЩА: ВАЖКІ ПИТАННЯ", де 39 істориків обох держав дали вичерпну інформацію на всі питання. Керуватися слід правдою, а не домислами!
Штефан, Луцьк Показати IP 10 Червня 2013 19:55
Старий щур - Б.Клімчук, знову спритно уник відповіді на запитання: чи була злочинною ОУН-УПА. Це старий лисячий прийом. Але, зовсім не патріотичний. А щоби полякам прислужитися і свої не проклинали. Може, до Польщі треба буде втікати чи вчергове підлизнути Президенту. Як би там не було, а УПА врятувала безліч волинського люду від загибелі. І не ходила ця українська Армія на Краків чи Варшаву, не загарбувала польських земель, а відстоювала свої етнічні території. І що ми, один одному маємо пробачити для миру і злагоди між двома великими народами. Ось так потрібно було відповісти... А не блудити своїм брудним комуняцьким язиком.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus