USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Реформа медицини почалася не з того, - нардеп

16 Серпня 2011 12:40
Розпочинати медичну реформу необхідно зі створення інституту страхової медицини, а не зі скорочення штату працівників лікарень та розпродажу приміщень медустанов.

Таку думку 16 серпня висловив народний депутат України, медик за освітою Сергій Шевчук.

Депутата дивує, чому за медичну реформу взялася не медична громадськість, а перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова, що не має стосунку до лікарняної галузі.

«Реформа в медичній галузі повинна базуватися на основній фігурі. Це фігура лікаря, медпрацівника, фельдшера, медсестри. І для того, аби щось досягнути, треба впливати на лікаря, на цю основну фігуру, дійову особу. І після цього вимагати від неї чогось. Насправді все пішло іншим чином: на економізацію витрат охорони здоров’я», - зазначив нардеп.

Усе для корумпованого чиновника

Сергій Шевчук каже, що аналізував не один проект законів та підзаконних актів, які стосувалися реформування медичної галузі. У них, зокрема, йшлось про те, що необхідно шукати шляхи фінансування медичної сфери завдяки вивільненню працівників та скороченню штатів.

«І вдумайтеся тільки: «вивільнені території повинні стати резервом для того,а би направити кошти в уже оновлену медицину». Так було написано в проекті закону..Це означає, що ми одну лікарню закриваємо, кажемо, що це стане «хоспіс» на дві палати, де вмирати... Продаємо приміщення, землю, виручені кошти направляємо на охорону здоров’я.», - розповідає депутат.

«А тепер вдумайтеся в психологію місцевих керівників: чому вони так поспішають, ще ж немає закону, вказівки, окрім рекомендації...Як правило, районна лікарня знаходиться в хорошому місці. Там є садочки, під’їзди, всі комунікації..Продати будівлю і території. А хто буде це робити? Та тільки корумпований місцевий чиновник», - коментує Шевчук.

Починати зі страхової медицини

Народний депутат каже, що на щастя реформу вводять не в усій Україні, а поки лише у трьох областях. Крім того, вона буде розтягнута до 2014 року.

«Я вважаю, що не таким чином треба робити зрушення. Треба йти на корінну ломку відносин між пацієнтом і лікарем. Треба вводити проміжну інстанцію у вигляді фахівців страхової справи, які би контролювали медичні технології і виявляли, по яким технологіям найекономніше і найефективніше лікувати…», - зазначає Сергій Шевчук.

Після курсів - у сімейні лікарі

Розкритикував депутат і ідею перекваліфікувати дільничних лікарів у сімейних. Мовляв, пройшовши сім місяців курсів професійної підготовки, такий дільничний лікар зможе обслуговувати усю сім’ю.
«Коли лікарю, яка лікувала 30-річних людей, показати дитину трирічну – в неї буде страх. Якщо тримісячну – в неї буде паніка. Ніколи лікар для дорослих не стане педіатром. Педіатри - це люди, які люблять дітей і не бояться», - каже народний обранець.
Депутат-медик зазначає, що на курсах справі сімейного лікаря навчитися нереально. Разом з тим, депутат додає, що нині втілення реформи залежить лише від волі рад районного і місцевого рівня,а не медичного кола. Якщо закриття і перепрофілювання лікарень відбудеться – «то гріш ціна таким депутатам».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus