USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Що очікують від Угоди про Асоціацію з ЄС на митниці. ФОТО

5 Листопада 2013 17:37
Скасування в’їзного мита та доступ українських експортерів до європейського ринку – такі перспективи входження України до зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. Чи стануть доступнішими для українців вживані іноземні автомобілі, наразі невідомо.

Те, як відіб’ється приєднання до зони вільної торгівлі з ЄС на роботі митниці, обговорювали під час круглого столу на тему «Зона вільної торгівлі з ЄС: регіональні очікування напередодні підписання Угоди про Асоціацію», що відбувся 5 листопада у Луцьку.

Начальник відділу організації митного контролю Ягодинської митниці Олег Карпович розповів, що значну частину положень економічної Угоди про Асоціацію становлять питання митної сфери. До них належать сприяння торгівлі та співробітництву в митній сфері, взаємна адміністративна допомога у сфері боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил, організація митних процедур, права інтелектуальної власності, створення гармонізованого правового поля тощо. Угода значно розширює рамки адміністративного співробітництва у сфері митних правопорушень, а саме – отримання інформації, в тому числі персональних даних ймовірних порушників митного законодавства, транспортних засобів, за допомогою яких відбувається порушення митних правил.

З його слів, українські експортери матимуть кращий доступ до великого та стабільного ринку внаслідок скасування в’їзного мита. Наразі ринок Євросоюзу відрізняється значно вищим тарифним захистом, в першу чергу, агропромислових товарів та продукції. Діюча середня арифметична ставка в’їзного мита в Євросоюзі 7,6%, в Україні – 5%. По сільськогосподарській продукції – 19,8% в Євросоюзі, в Україні – 9,2%. Водночас ставки в’їзного мита з боку сторони по окремих тарифних лініях в 1,5-14 разів вищі від ставок в’їзного мита України.

«В підсумку ми отримаємо додаткові ринки збуту своїх товарів і водночас захистимо власного виробника від конкурентів, які виробляють низькоякісну продукцію, отримаємо доступ до високоякісної імпортованої техніки, насіння, засобів захисту рослин. При цьому скасування в’їзних мит Євросоюзу з більшості товарів (по 99 тарифних лініях) відбудеться вже в перший рік дії Угоди», - зазначив Олег Карпович.

Він повідомив, що на Волині працює один з найбільших пунктів пропуску Ягодин, спроможність якого з оформлення вантажопотоку та пасажиропотоку перевищує всі митні пости західного кордону. Область має залізничне сполучення з Європою через митний пост Ізов та станцію Ягодин. Є залізничне сполучення з Білоруссю, наразі вантажопотік через Заболоття незначний, але після підписання Угоди з урахуванням країн Прибалтики він може збільшитися в багато разів.



«Є нюанси з обох сторін, є синдром черги, він існує в голові підспудно. Але українські та польські митники будуть працювати в одному регламенті – швидкості ведення бізнесу. Його величність регламент - коли людина знає і може апелювати. Треба готуватися всім нашим контролерам серйозно, тому що ЄС передбачає взаємну відповідальність - не лише бізнесу, а й контролера, якщо він своїми діями завдав шкоду бізнесу. Це новий шанс для українських юристів в частині захисту прав бізнесу, нова якість роботи і нові заробітки», - розповів про перспективи напередодні підписання Угоди голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук.

Депутат Луцької міської ради Олександр Пиза поцікавився, чи будуть після підписання Угоди вживані закордонні авто доступнішими для українців.

Борис Клімчук визнав, що спеціальний фонд обласного бюджету та держбюджету протягом двох місяців, відколи діє утилізаційний збір, втратив приблизно 13 мільйонів гривень, в тому числі 7 мільйонів гривень втратив бюджет Луцька. З його слів, це прямі втрати від того, що два місяці імпорт автомобілів «стоїть» через утилізаційний збір.



«Це був 1997 рік, наша парлямента сподобилась на Закон про стимулювання виробництва українського автомобіля. Апріорі тупий закон, який передбачав крупновузлове складання, яким скористалися 2-3 бізнесгрупи. І в нас скручували «Жигулі», кузови через всю Росію та Україну везли до Луцька, прикручували колеса і це називалося українське автомобілебудування. Закон, за яким держава тільки від Волині загубила 150 мільйонів доларів в 1998 році. В кожного митника тоді таблиця була – можна було вкрасти 50 доларів тільки за те, що когось поза чергою пропустив. Це все пройшло само по собі, і скажіть, ми отримали український «Порше»? А ні фіга. Щось подібне і зараз відбувається, смію стверджувати», - висловив свій погляд на існування утилізаційного збору Борис Клімчук.

Начальник відділу організації митного контролю Ягодинської митниці повідомив, що обмеження на ввезення автомобілів, що були у використанні, для громадян немає. Ставки розмитнення нині високі, але після підписання Угоди вони будуть зменшуватися. Прокоментувати те, чи скасують утилізаційний збір, Олег Карпович не зміг.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
вася Показати IP 6 Листопада 2013 09:27
Мито не таке й велике зараз - 10% на легковики, 5% на вантажні... а от акциз, утилізаційний збір і ПДВ на це все, разом узяте, таки здорожчують імпорт іномарки на 50%-300% в залежності від ціни і віку

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus