USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Шиба хоче українську в ресторанах і маршрутках

19 Червня 2012 16:32
Відсутність чіткої позиції центральної влади щодо української мови невдовзі перетворить її на «суржик».

Про це йшлося 19 червня під час засідання постійної комісії міської ради з питань освіти, науки, культури, мови Луцької міськради.

Депутат міськради Богдан Шиба вважає, що попередні заяви, які приймали у стінах муніципалітету щодо мови – важливі, але на них верхівка української влади не реагує.

Він переконує, що проаналізував чинне законодавство, розглянув стан розвитку і функціонування української мови в усіх сферах життя міста. Мовляв, зробив висновки, що не вельми виважена позиція центральної влади в галузі мовної політики погіршує авторитет української мови, забруднює її і перетворює на «суржик».

Відтак, роботу місцевих органів державної виконавчої влади, виконавчих органів місцевого самоврядування на території Луцька задля всебічного розвитку і функціонування української мови Богдан Шиба вважає недостатньою і такою, що не відповідає вимогам і загрозам сьогодення. Тож, аби вплинути на цю ситуацію, підготував проект рішення міськради.
Депутат у своєму проекті радить виконкому міської ради у тримісячний термін розробити і ухвалити необхідні розпорядчі документи і забезпечити їх виконання.
Зокрема, у проекті рішення йдеться, що вказівники, вивіски, реклама, повідомлення і оголошення повинні бути оформлені лише українською мовою.
Крім того, державною мовою повинні проводитися масові заходи, дозвілля, музика у закладах ресторанного типу та в маршрутному громадському транспорті. Також Шиба хоче заохотити лучан до вивчення української за посередництвом проведення фестивалів і конкурсів на краще знання мови та літератури.
У проекті рішення йдеться про необхідність звернутися з клопотанням до народних депутатів України Миколи Томенка і Арсенія Яценюка про невідкладні підготовку та внесення для розгляду і прийняття Верховною Радою України законопроекту «Про всебічний розвиток та функціонування української мови».
Депутатська комісія рекомендувала міськраді ухвалити цей проект рішення під час чергової сесії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Скрипка Показати IP 19 Червня 2012 17:14
Все вірною.За...ла ця расейская попса.
Грыцько Показати IP 19 Червня 2012 17:28
Наполеон районного масштаба...:)
Петро Показати IP 19 Червня 2012 17:39
Ех,яку гору роботи на себе звалив....трудяга))))))))))
Stlantiy Показати IP 19 Червня 2012 18:27
http://www.youtube.com/watch?v=BikrJwmaNTc&feature=plcp
Лучанка Показати IP 19 Червня 2012 18:55
Ви уточнюйте,що саме хоче Шиба українське в ресторанах і маршрутках, а то зразу можна подумати, що Шиба хоче українську бабу... в ресторанах і маршрутках.
Я Показати IP 19 Червня 2012 22:02
И не использовать букву "Р".
Лучанин Показати IP 20 Червня 2012 01:39
"Зокрема, у проекті рішення йдеться, що вказівники, вивіски, реклама, повідомлення і оголошення повинні бути оформлені лише українською мовою." - це якраз саме те що повинно бути оформлене найбільшою, за можливістю, кількістю мов, якщо йдеться саме про виконання їх функцій. Те саме стосується й оголошення зупинок в громадському транспорті. Небажання знати та вміти ще щось і призводить до подібних рішень. А що поганого в тому що люди будуть більш освітченими, грамотними та проінформованими?
Добродій Показати IP 20 Червня 2012 09:49
Нехай напишуть на кожному магазині і маршрутці "А ВУЦЬК ВСЕ ГАВНІШАЄ І ГАВНІШАЄ"
Вольдемар Показати IP 20 Червня 2012 12:13
Маячня сивої кобили. Особливо українські пісні в ресторанах.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus