USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Трикутник «Москва, Київ і Вашингтон»: про що свідчать візит Клімкіна і Лаврова у Білий дім

15 Травня 2017 15:43
Минулого тижня продовжилися контакти Москви і Вашингтона. Російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова приймали в Білому домі. Говорили, зокрема, про Україну – без України. Хоча глава українського МЗС Павло Клімкін – теж перебував у Вашингтоні. Дипломатичні багатоходівки – про що говорять у високих кабінетах і чого чекати? Журналісти проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії» спілкувалися з експертами і читали між рядків офіційні заяви.

В один день, але не одночасно – глава російської дипломатії Лавров і глава українського МЗС Клімкін – в Овальному кабінеті Дональда Трампа.

Непохитна підтримка – від Вашингтона для України, і розмови «про конкретні речі» з міністром закордонних справ Росії. Нова американська адміністрація вибудовує діалог з Кремлем, але – посилає чіткі сигнали Києву.
Втім, настільки чіткі? Політичні оглядачі погоджуються: поки рано говорити, що в адміністрації США на чолі з Дональдом Трампом є якась нова стратегія щодо України і щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.
«Радше можна говорити про певну стилістику, де одночасно присутні і Україна, і Росія. Ось дуже схоже на те, що для Трампа, і для його адміністрації, і для нового держсекретаря США українська тема виступає своєрідним компенсатором і нейтралізатором стосовно теми російської», – зазначає політолог Володимир Фесенко.
Ще до вступу на посаду Трамп виявився в «російській пастці», зазначає політолог. Занадто голосно звучали звинувачення політичних опонентів у зв’язках або навіть в залежності нового американського президента від влади в Кремлі, додає він.

«Це і скандал з колишнім радником з національної безпеки Флінном, і підозри, що може бути залежність від Росії. І вплив Росії на політику Трампа. Ось Трамп змушений спростовувати це постійно. І найкращий спосіб для спростування, який він знайшов, це українська тема», – говорить Володимир Фесенко.

Зустріч Лаврова і Трампа «незграбно спланована» – американські ЗМІ

З іншого боку, українська тема на міжнародній арені хоч, як і раніше, присутня, але перейшла в розряд безперспективної, зазначає політичний консультант Руслан Бортник. На його думку, сторони не бачать можливості вирішення ситуації найближчим часом.


«Реальні зусилля, спрямовані на досягнення будь-якого прогресу, зараз спрямовані на інші теми. Перш за все – боротьба з «Ісламською державою», питання Сирії, і все інше», – каже Бортник.

Про Сирію на зустрічі у Вашингтоні дійсно говорили. Так, принаймні, написано в офіційних комюніке.

Однак в американської преси немає довіри до прес-служби ані Білого дому, ані тим паче – Кремля.

Експерти та аналітики набагато більше звертають увагу на контекст. І намагаються читати між рядків.
Зустріч Трампа і Лаврова американська преса назвала «незграбно спланованою». Вона відбулася через кілька годин після звільнення Трампом глави ФБР, саме він займався розслідуванням зав’язків нового американського президента з Росією.

Клімкіна могли використати – Волошин

Про зустріч Клімкіна з Трампом взагалі не було відомо заздалегідь. Наче випадково Клімкін виявився не просто в Вашингтоні, а й у Білому домі – на зустрічі з віце-президентом Пенсом. На диво, навіть більше – принизливість подібного формату, звертає увагу експерт-міжнародник Олег Волошин.

«Реальні переговори проводяться за великим столом. Клімкіну навіть сісти не запропонували. Хто веде переговори стоячи? Це смішно. Тобто ми туди прийшли просто сказати, що ми подумки з вами – це не те, що зараз потрібно Україні. Україні потрібні конкретні, серйозні обговорення з американцями», – каже Волошин.

Експерт звертає увагу, що обидві зустрічі у Вашингтоні: Трампа з Лавровим і Трампа з Клімкіним – виглядають паритетними тільки на перший погляд. На відміну від Лаврова, який готував з Трампом зустріч двох президентів – США і Росії, у Клімкіна конкретної переговірної повістки не було. Міністра з України – країни, яка не так недавно була за крок від основного стратегічного партнера поза НАТО – могли використовувати.
«Клімкін три дні сидить у Вашингтоні, і в підсумку його просто до випадку використовують для того, щоб, якщо внутрішні критики знову скажуть, мовляв, дивіться: Трамп нишком домовляється з росіянами, але він скаже: стоп, ні про що нишком не домовлялися, ось Клімкін у мене тут був. Все нормально», – каже експерт-міжнародник Волошин.

Натомість експерт-міжнародник аналітичного центру «Українська призма» Ганна Шелест звертає увагу на те, що Білий дім дає зрозуміти, що незважаючи на завантаженість проблемами Сирії, Північної Кореї, Близького Сходу, Ірану, все ж і конфлікт в Україні залишається на радарах зовнішньополітичної уваги Вашингтона.

«Зараз дійсно через ті зустрічі, які відбулися, ми бачили, що США звернули увагу, в тому числі й на українську ситуацію, бо все ж головною була Сирія під час зустрічі (Трамп – Лавров) у Вашингтоні, але вони (США) заговорили, що готові максимально підтримувати «нормандський формат», долучатися – не як посередники, але допомагати як тільки можна», – каже Шелест.

А політичний експерт з центру «Гардарика» Костянтин Матвієнко зауважує: «Позитивною є та обставина, що Трамп зустрівся і з Лавровим, і з Клімкіним в один день. Добре, що американська адміністрація наголосила на необхідності виконання Мінських домовленостей з боку Російської Федерації. Це моменти позитивні».

Експерти звернули увагу і на те, що перед зустріччю з Трампом і віце-президентом Майком Пенсом керівник МЗС України Павло Клімкін заявив про можливість долучення США до «нормандського формату», в якому є Україна, Німеччина, Франція та Росія.

Чи існує «велика угода» Росії і США?

Але наскільки успішними виявляться посилені контакти між Москвою і Вашингтоном? Опитані Радіо Свобода експерти не вірять в ідеї «великої угоди», про яку нібито мріють в Кремлі.

А американська преса звертає увагу на ще одну деталь після зустрічі Трампа і Лаврова, яка залишила «осад» у Вашингтоні – переговори американського президента і російського міністра були закритими для журналістів. Це стандартна практика для зустрічей американського лідера з політиками рангом нижче. Однак російська сторона вже через кілька хвилин після події опублікувала фотографії з Овального кабінету.

«Вони нас обдурили. У цьому вся проблема з росіянами – вони брешуть», – ось такими словами резюмував ситуацію представник Білого дому, на якого посилається телеканал CNN.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
123 Показати IP 15 Травня 2017 15:51
У цьому вся проблема з росіянами – вони брешуть ... От здивували, кацапики самий брехливий та підлий народець, який нічого свого не має, все вкрадено, все перебріхано!
Анатоль_ Показати IP 15 Травня 2017 20:20
Москва ж то Третій Рим!
123 до Анатоль_ Показати IP 16 Травня 2017 08:59
Мацква то скарепний кишлак - масквабад !
111 Показати IP 15 Травня 2017 20:33
Почему замалчивается,что встреча Климкина с Трампом продолжалась ровно 6 минут,которых хватило только на фотосессию,и стоила эта фотосессия украинскому налогоплательщику 400 тыс американских гривен,без учета транспортных и командировочных расходов.
123 до 111 Показати IP 16 Травня 2017 09:02
Так по этой встрече информации немеряно. Главное то, что П*дерация в очередной раз получила по носу, уже на дипломатическом фронте. А вот вчера ботоксный недомерок сам себя обламал, п*рднув что то в сторону проведенного Украиной Евровидения, - весь мир сказал что конкурс проведен на высочайшем уровне, а эта карликовая ф*калия что то там провоняла!!!
111 Показати IP 16 Травня 2017 13:46
Не думаю,что многим нужно Евровидение,так же как и то,что и кто о нем сказал..Большинство людей,и меня в том числе, в наше время гораздо больше волнует евро,а не евровидение.
123 до 111 Показати IP 16 Травня 2017 14:35
Вас дарагой таварисч должно волновать и приятно волновать то, что все мы и вы в том числе наблюдаем закат ботоксного карлика, именно в Украине он обломался. А уж кто его, свои притравят или удушат, или Гаага посадит, так это мелочи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus