USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У міськраді вирішили: обмежень на мирні зібрання не буде

24 Квітня 2013 13:00
Депутати Луцької міськради проголосували за скасування рішення виконкому луцької мерії щодо контролю над організацією мирних зібрань у Луцьку.
Про це стало відомо під час 40-ої сесії міськради 24 квітня.
Ініціатором проекту рішення став депутат міськради Андрій Козюра. На його думку, відповідно до рішення виконкому від 2008 року із уточненнями у 2012 році контролюється питання проведення мирних зібрань. Зокрема, у документі визначається, що організатори повинні попереджати про мирні зібрання спочатку за 10, потім – за 4 дні до того, як вони мають відбутися.
Так, Козюра переконаний, що будь-який контроль над проведенням мітингів, акцій – неконституційний, адже законодавством не визначено, коли саме повинні попереджати про організацію мирних зібрань і визначення терміну – не у повноваженнях виконкому. Мовляв, відповідно до закону закріплюється право збиратися мирно без зброї, про що треба завчасно попереджати. Утім саме слово «завчасно» є ще не визначеним і щодо цього мають прийняти спеціальний закон. Тож, за те, аби відмінити рішення виконкому потрібно проголосувати.
Із Андрієм Козюрою погодилися й інші його колеги. Зокрема, таку свою позицію висловили Андрій Осіпов, Андрій Калахан, Юрій Вега, Сергій Григоренко та Григорій Пустовіт. Останній зазначив, що «треба визнати, що це рішення помилкове». Окрім того, він загадав і про ініціатора проекту – екс-мера Луцька, дійсного депутата міськради Богдана Шибу.
Організатор мирного зібрання під стінами луцької мерії, яке відбулося сьогодні, 24 квітня, заступниця голови ВОГО «АМоРе» Марія Доманська також звернулася до депутатів міськради із закликом проголосувати за скасування рішення виконкому про організацію та проведення мирних зібрань у Луцьку, зазначивши, що у такому проханні немає ніякого політичного підґрунтя.
Богдан Шиба заявив, що коли приймалося рішення виконкому на подання МВС, воно нікому не заважало і влаштовувало всіх, бо тоді була демократична система. А зараз все змінилося і законодавство використовують у приватних інтересах проти народу.
Висловився і Луцький міський голова Микола Романюк. «Я не знаю, чому з цього питання зробили проблему, хоча догадуюся. Проблеми як такої не існує», - переконаний він. Так, він зазначив, що громадським діячам та іншим бажаючим організувати мирні зібрання ніколи не заважали у міськраді. Навіть сьогодні, коли приблизно за годину до організації мітингу під стінами мерії повідомили міськраду, що таке має відбуватися, ніхто нікого ні у чому не обмежував.
Мовляв, минулого року було 121 повідомлення про організацію масових заходів, зібрань і лише тричі вникали проблеми.
А рішення виконком у 2008 році прийняв лише задля того, аби правильно організувати роботу міліції під час мирних зібрань: коли потрібно, обмежити рух транспорту, або ж забезпечити громадський порядок. «Це єдиний аргумент по цих 4 днях», - додав мер Луцька.
Врешті, після обговорення більшість депутатів міськради прийняли проект рішення щодо скасування рішення виконкому від 25 грудня 2008 року «Про організацію та проведення зборів, мітингів, походів та демонстрацій у місті Луцьк».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Комсомол. Показати IP 24 Квітня 2013 14:51
Названая в честь первоМАЙского праздника, Москвич спилась на бобра и к тому же преждевременно обвисла!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus