USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Уряд обмежив соцвиплати, - нардеп Олійник

25 Липня 2011 15:48
Кабінет міністрів опублікував постанову № 745 від 6 липня, яка визначає розміри виплат, що фінансуються за рахунок держбюджету. Вона значно обмежує соціальні виплати чорнобильцям та дітям війни.

Як зазначив народний депутат України (фракція БЮТ-Батьківщина) Віктор Олійник, передував цій постанові прийняті коаліцією зміни до Закону «Про держбюджет на 2011 рік».

«У цих змінах передбачено, що виплати здійснюються в залежності від наявності грошей у бюджеті постановою уряду. Незважаючи на депутатське звернення до Конституційного суду про незаконність введення обмежень на соцвиплати, уряд все ж вирішив встановити свої параметри виплат уже сьогодні», — зазначив Віктор Олійник.

За його словами, найсуттєвіше постанова уряду вплинула на пенсії «чорнобильців». А саме інвалідів – учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, осіб, які втратили годувальника та дітей-інвалідів. Адже Закон «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи» визначає їх пенсії у відсотках від прожиткового мінімуму для непрацездатних залежно від категорії – від 110% до 220%. З 1 квітня прожитковий мінімум в Україні становить 764 гривні.
Остання ж постанова закріплює розміри пенсій в 600-1200 гривень. А це на 240-480 гривень менше, ніж передбачає закон.

«Уряд вирішив зекономити навіть на дітях-інвалідах», — зазначив народний обранець.

«Пенсія дітей-інвалідів має становити 70% прожиткового мінімуму. В грошах це 534 гривні. Кабмін визначив розмір їх пенсії у 380 гривень. Недоотримають гроші і діти війни. Постанова Кабміну визначає їм надбавку у розмірі 49 гривень 80 копійок, хоча законодавство передбачає, що вона має бути на рівні 25% від прожиткового мінімуму. На сьогодні це 191 гривня», - пояснив Олійник.

«Особливо цинічно постанова виглядає на фоні нещодавніх заяв тих же урядовців про неможливість урізати надвисокі пенсії віп-пенсіонерам. Мовляв, це обмежує їхні конституційні права. А як бути з правами «чорнобильців», інвалідів, соціальний захист яких був гарантований відповідними Законами України? Яке право мав Кабмін їх омежувати? Це ще раз доводить, що нинішня влада нехтує конституційними правами українців, і апелює до Основного Закону лише тоді, коли якимось чином зачіпаються інтереси владної верхівки», — наголосив Віктор Олійник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Я Показати IP 25 Липня 2011 19:16
Де ж та допомога голєвої? Вона тільки мастак стандартні заяви множити. От тут їй разом з катеринчуком необхідно потурбуватися про людей та вирішити це питання через Конституційний Суд

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus