USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

21 жовтня: події, факти, дні народження

21 Жовтня 2010 15:58
21 жовтня День народження відзначає Голова правління ВАТ «Луцьке АТП-10754» Юрій Гримайло.
«ВН» зичать Юрію здобутків, нових досягнень та міцного здоров’я.

Іменинниками сьогодні є Василь, Віктор, Володимир, Дмитро, Єлизавета, Іван, Марія, Надія, Миколай, Павло, Петро та Таїсія.

21 жовтня 1520 року Фернан Магеллан відкрив та пройшов протоку між Атлантичним і Тихим океаном, названу згодом його ім'ям. 1824 року мешканець Йоркшира Джозеф Аспдін запатентував портлендський цемент.
1879 року американський винахідник Томас Алва Едісон випробував свою першу лампу розжарювання з вугільною ниткою. У 1897 році у Миколаєві почав працювати Чорноморський суднобудівний завод. 1915 року було передане перше трансатлантичне радіотелефонне повідомлення - з Арлінгтона в Париж.

1923 року відбувся перший політ радянського літака АНТ-1 конструкції (на фото) Туполєва. У 1933 році у Львові 18-річний член ОУН Микола Лемик за завданням Степана Бандери на знак протесту проти Голодомору в Україні вбив співробітника консулату СРСР, агента спецслужб Олексія Майлова.

У 1944 році у Бермудському трикутнику загадково зник екіпаж американського корабля «Рубікон». Згодом корабель знайшли без пошкоджень, а на його борту залишився тільки собака. Судно було у відмінному стані, якщо не зважати на порваний буксирний трос, що звисав із носа корабля.

1960 року на воду був спущений перший англійський атомний підводний човен «Дредноут». 1975 року радянська станція Венера-9» стала першим супутником, запущеним на орбіту Венери. 1992 року надійшла у продаж книга Мадонни «Секс». У 1993 році на Всеукраїнському православному Соборі Володимир Романюк обраний Патріархом Київським і всієї Руси-України.
1994 року Академія Російського телебачення заснувала щорічну премію «ТЕФІ», що присуджується за досягнення в галузі телевізійного мистецтва, а через три роки нова версія пісні Елтона Джона «Candle in the Wind», присвячена пам'яті принцеси Діани, стала найпопулярнішим синглом в історії поп-музики: протягом місяця було продано 31,8 мільйона примірників.

21 жовтня народилися гетьман України Пилип Орлик, англійський поет і філософ Семюел Колрідж («Взяття Бастилії», «Сказання про старого мореплавця»), російський військовий і політичний діяч Олександр Муравйов, шведський хімік, інженер, винахідник, громадський діяч, філантроп, засновник Нобелівської премії Альфред Нобель, радянський драматург, кіносценарист Євген Шварц («Попелюшка», «Дон-Кіхот», «Звичайне диво»), радянський художник-карикатурист, графік Михайло Купріянов, радянський живописець і графік, громадський діяч Володимир Сєров, американський джазовий музикант, композитор, визначний трубач, співак Діззі Гіллеспі (на відео), радянський актор театру і кіно Раднер Муратов (виконавець ролі Васілія Алібабаєва у фільмі «Джентльмени удачі» (на відео), американська письменниця-фантаст Урсула Ле Гуїн («Ліва рука тьми», «Чарівник Земномор'я»), російський і радянський кіноактор і кінорежисер Микита Михалков ("Сибірський цирульник", "Стомлені сонцем", "Жорстокий романс" (на відео)) українська тележурналістка й політична діячка Ольга Герасим'юк, український журналіст Дмитро Гордон, український музикант, ударник рок-гурту «Океан Ельзи» Денис Глінін.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus